Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шеф Мисије ОЕБС-а: Мора се окончати некажњивост за злочине над новинарима у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 03. 2024.

Аутор: Фонет Извор: Данас

Шеф Мисије ОЕБС-а: Мора се окончати некажњивост за злочине над новинарима у Србији

Шеф Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Јан Брату поручио је данас да се мора окончати некажњивост за злочине над новинарима у Србији, указујући да је посебно проблематично оно што се догађа у Новом Саду и претње којима су изложени бројни новинари.

Брату је, на конференцији за медије Асоцијације независних електронских медија, указао да сви присутни шватају важност слободе медија и безбености за новинаре и ОЕБС је спреман да помогне Влади Србије у испуњавању обавеза и међународних конвенција које је сама прихватила.

Према његовим речима, подаци Европске федерације новинара указују да у Европи постоји 48 нерешених случајева убиства новинара, од којих су три из Србије – Славко Ћурувија, Милан Пантић и Дада Вујасиновић.

Не желим да коментаришем правосудни ишод случаја Ћурувија, али ради се о проблематичној одлуци која отвара озбиљна питања, навео је Брату и додао да су сви сведоци ескалацији претњи над новинарима.

Претњи и насиља, нажалост, има у свим државама ЕУ и тамо има некажњивости, али то није оправдање за Србију. Недавно смо видели пораст претњи новинарима у Новом Саду, у протеклих десет дана скоро седморо новинара је добило претње и то нас наводи да се упитамо – шта се побогу догађа у том граду, казао је Брату.

Брату се посебно осврнуо на претње које добијају Ана Лалић Хегедиш и Динко Грухоњић, лидери Независног друштва новинара Војводине.

„Не говорим овде да ли се слажем или не са њеним изјавама у Добровнику, то је њено мишљење, није моје мишљење, нити мисије ОЕБС. Ја коментаришем да у слободном друштво можете да дајете изјаве са којима се други не слажу, али да не добијате претње смрћу“, нагласио је Брату.

Претње које добија Грухоњић, као и графити на улазу зграде у којој живи, неодољиво подсећају на случајеве Славка Ћурувије и Милана Пантића, упозорио је Брату.

Коментаришући сутрашњу седницу Апелационог суда посвећену случају паљење куће новинара Милана Јовановића, Брату је рекао да се тај инцидент догодио пре шест година, да постоје првостепене пресуде, али је потребна правда и одговорност за тај злочин.

Не сме бити некажњивости за злочине над новинарима, поновио је.

Брату је, говорећи о раду Сталне радне друпе за безбедност новинара, напоменуо да се ради о механизму којем нема алтернативе и који је на случају у Врању показао колико је важно заједничко деловање и ангажованост полиције, тужилаштва и медијске заједнице.

Амбасадор ОЕБС је додао да у примени Медијске стратегије и недавно усвојених медијских закона види кораке напред, али и изазове.

Према његовим речима, потребно је да Регулаторно тело за електронске медије испуњава свој мандатм, да се именују нови чланови Савета РЕМ.

Када је реч о расписивању конкурса за пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса, проблем је што скоро половина општина у Србији то није учинила до рока до када је морала, додао је.

Посао не може да ради међународна заједница и промене неће доћи споља, потребно је да дођу изнутра, од грађана ове земље, рекао је Брату.

Упитан о да ли постоје медијски услови за одржавање локалних избора како би људи донели информисане одлуке, Брату је рекао да има услова за изборе, да људи изнесу своје мисљење, иако има ствари које нису савршене.

На то смо указивали, постоје препоруке у складу са најбољим међународним праксама. РЕМ би требало да ради према свом мандату и ОДИХР је то навео у ранијим препорукама, али то не значи да нема услова за изборе, рекао је Брату.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси