Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Катастар измислио ауторизацију питања: На Иксу се према новинарима понаша као онлајн силеџија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 03. 2024.

Аутор: Даница Ђокић Извор: Цензоловка

Катастар измислио ауторизацију питања: На Иксу се према новинарима понаша као онлајн силеџија

Републички геодетски завод (РГЗ) последњих дана постао је познат по обрачунима са новинарима и грађанима на друштвеној мрежи Икс (X).

Портал Н1 писао је о томе како ова институција, надлежна за катастар, користи налог на Иксу за расправе, свађање, подсмевање и увреде других корисника.

О томе ко води њихов налог, из Завода нису одговорили новинарки Н1, али су јој упутили крајње необичан захтев – „ауторизацију главног уредника за питања која им је поставила”. Како „ауторизација питања“ у новинарској професији не постоји, тешко да је неки новинар за тако нешто икад чуо, али Заводу то није довољно – приликом тражења ауторизације питања, РГЗ се позвао на Кодекс новинара Србије.

„Када смо затражили ауторизацију главног уредника за питања која нам је упутила новинарка Неда Вуловић Обрадовић путем мејла, уместо одговора, добили смо само додатна питања. Очекујемо да ће Н1 пружити неопходне информације како би очували транспарентност и веродостојност, што професионални стандарди и етички кодекси у новинарству снажно заговарају”, написао је између осталог администратор налога РГЗ-а на Иксу, кога на тој мрежи током ове расправе зову „Владанка“, по имену шефице Информативне службе Српске напредне странке (Владанка Маловић).

Шта је то, побогу, ауторизација питања?

У Кодексу, наравно, ништа слично не постоји. Једино место где се у Кодексу помиње појам ауторизације – али текста, а не питања новинара – јесте у поглављу о истинитости извештавања.

Али ни ауторизацију текста, према Кодексу, новинари „нису обавезни да интервјуисаној особи омогуће”. Уколико се у договору с уредницима ипак одобри ауторизација, „интервјуисана особа нема право да мења новинарска питања, смисао и контекст својих одговора”.

 „Новинари нису дужни да шаљу било коме било шта тог типа – ни по кодексу, ни по закону, ни по здравом разуму. Не видим тај захтев никако другачије него као притисак на медије”, каже за Цензоловку Тамара Скрозза, експерткиња за медијску етику и чланица Комисије за жалбе Савета за штампу.

Она мисли да је овај захтев РГЗ-а или последица страха у овој институцији да ће негде платити цену тога што разговарају са новинарима, или последица осионости „која иначе карактерише институције које су још само формално преостале у овој држави”.

Новинарка недељника Време Јована Глигоријевић, поводом захтева РГЗ-а за ауторизацију питања и позивања на Кодекс новинара, цитирала је председницу Скупштине Ану Брнабић: „Морам да разумем како да разумем.”

„Могли су да се позову и на Нови завет, има смисла колико и позивање на кодекс.”

Глигоријевић каже да се – ко год да води тај профил – занео преко сваке мере, као и да тај налог треба угасити. Она мисли да сваки новинар који је видео ту објаву осећа ужасну љутњу:

„Прво, катастар води хајку против нашег колеге, а друго, цео тај налог на Иксу понаша се као онлајн силеџија пуштен с ланца.”

Марковић: Срамота да државни орган овако комуницира

Хајка о којој говори Јована Глигоријевић је арогантни обрачун Републичког геодетског завода са новинаром БИРН-а Радмилом Марковићем.

Марковић за Цензоловку објашњава да је све почело тако што је он прво „прозвао” катастар јер су одбили да одговоре на његов захтев за приступ информацијама од јавног значаја, којим је тражио четири документа.

Образложења катастра се, каже Марковић, косе са одредбама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

РГЗ се потом огласио да се о овој институцији шире „теорије завере” и „дезинформације”.

Марковићев покушај да дође до докумената назвали су „очигледним покушајем пласирања кампање уместо прикупљања чињеница” и нагласили да им је „јасан циљ новинара”.

Марковић за Цензоловку каже да га не дотичу одговори РГЗ-а, али да је срамота за било који државни орган да се тако понаша на друштвеним мрежама.

„Непримерено је да било која институција тако одговара било коме. Они су платили некога да води тај налог на овај начин – то је пример на микронивоу како се троши државни новац – на бесмислице, глупости”, каже он и додаје:

„Уместо да помажу грађанима и решавају заостале предмете, из катастра одвајају ресурсе – ма колико мали били – да се неко свађа по Иксу и другима тамо одговара у два ноћу.“

Карикатуриста Марко Сомборац написао је на Иксу да је Завод, на покушај Марковића да дође до докумената, оптужио новинара да руши државу. Сомборцу су на ову објаву  увредљиво и арогантно одговорили из Завода:

„Опустите се, нема разлога за панику. Превише значаја сте дали једној дезинформацији – не руши се држава тако лако. Разумемо да сте можда под великим стресом али данас је први дан пролећа, па вам препоручујемо опуштање и уживање у лепотама које нам ово годишње доба доноси.“

Није им било довољно ароганције, па су Сомборцу додали:

„На Вашу жалост, Републички геодетски завод (РГЗ) не учествује у забавним шоу-програмима за које сте, претпостављамо, веома компетентни. Када је реч о озбиљној и стручној дебати о управљању непокретностима, потребно је одређено образовање и професионализам да би се разумела дубина теме, што се чини да Вам недостаје.”

Завод је у сличном, увредљиво циничном маниру, одговарао и глумици Бојани Маљевић и бившем поверенику за информације од јавног значаја, адвокату Родољубу Шабићу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси