Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оливера Милош Тодоровић након пресуде против Пинка: Најважније је да је утврђено да је „Софа“ оригинална духовна творевина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 04. 2024.

Извор: НУНС

Оливера Милош Тодоровић након пресуде против Пинка: Најважније је да је утврђено да је „Софа“ оригинална духовна творевина

Након 21 године судског спора, Апелациони суд у Београду недавно је потврдио пресуду Вишег суда према којој је „Pink Mdia Group“ Жељка Митровића емитовањем 3 телевизијске емисије под насловом „Ивана, драго ми је“ на ТВ Пинк током 2003. године повредио ауторско право новинарке и редитељке Оливере Милош Тодоровић, ауторке аудиовизуелног телевизјског дела „СОФА“.

Према речима Оливере Милош Тодоровић током протеклих двадесет година било је око 75. рочишта, спроведена су четири вештачења, промењено је пет судија. Уследила је реорганизација судова, обустава рада адвоката и ревизија од стране Пинка, да би Виши суд у Београду прошле године донео пресуду коју је почетком ове године потврдио и Апелациони суд.

Серијал „Софа“ који је премијерно емитован на ТВ Студио Б од 2001. године, оригинална је творевина, а три спорне емисије „Ивана, драго ми је“ из 2003. године, преузимањем битних и одлучујућих елемената, представљају прераду оригиналног серијала „Софа“, те код просечног гледаоца не могу довести до закључка да се ради о две различите емисије, наведено је у образложењу пресуде у коју је НУНС имао увид.

Наиме, суштина емисије „Софа“ били су интервјуи водитељке са гостима на црвеној софи која је по потреби измештана у просторе којима не припада, те је идејни концепт и визуелни идентитет серијала оригиналан и аутентичан. У спорним емисијама серијала „Ивана, драго ми је“ плагиран је управо овај концепт.

Ауторка серијала „Софа“ Оливера Милош Тодоровић каже за НУНС да је сличност између две емисије била очигледна и да није имала други избор, осим да уђе у маратонски процес.

„Тужени Пинк је све време спора наводио на сумњу да је ТВ серијал СОФА плагијат, доводио је у заблуду јавно мњење и медије. Мој углед у медијском свету и професионални опстанак су били у питању. У статусу сам самосталне уметнице Удружења филмских уметника Србије, сама обезбеђујем пројекте и новац за њих. Улазак у ринг је и веровање у правду, истину, како је моја генерација научена. После 21. године, у данашњем систему вредности, те речи не значе ништа“, наводи Тодоровић и додаје да је  Пинк предузимао све у циљу одуговлачења поступка, а да га суд у томе није спречио.

Како каже, визуелни идентитет је битан елемент који једну телевизијску емисију разликује од других, а најважније је да је утврђено да је „Софа“ оригинална духовна творевина.

„Многи искази током судског поступка вређају интелигенцију просечног човека, али у спору нема места емоцијама. Најмучније ми је било да ме не обесхрабри доказивање очигледног и покушаји да се цео „случај“ сведе на комад намештаја како је тужени стално наводио“, каже Оливера Милош Тодоровић.

У пресуди је наведено да „Pink Media Group“ треба тужиљи да исплати накнаду нематеријалне штетет због повреде ауторских права и да изреку пресуде објави три узастопна викенда на телевизији Пинк о сопственом трошку.

Утисак недеље и Хит твит

Случај у ком је телевизија Пинк плагирала емисију „Софа“ добио је свој епилог, међутим против ове телевизије се води још један, много познатији спор, такође због наводног плагирања. У питању је тужба Оље Бећковић против ТВ Пинк, Жељка Митровића, Верице Брадић и Горана Гмитрића у којој она наводи да је емсијиа „Хит твит“, која се емитује на Пинку заправо плагијат њене емисије „Утисак недеље“.

Виши суд у Београду је 2021. у првостепеној пресуди утврдио да су тужени повредили ауторско право Оље Бећковић, међутим, Апелациони суд је укинуо ту пресуду и наложено је ново суђење.

Како је раније писала Цензоловка, пресудом Вишег суда у Београду од 28. јуна 2021. године утврђено је да су власник Пинка Жељко Митровић и новинари те телевизије Верица Брадић и Горан Гмитрић повредили ауторско право Оље Бећковић тако што су без њене сагласности и овлашћења и без навођења њеног имена као аутора преузели оригиналну идејну концепцију емисије „Утисак недеље”, те креирали и емитовали на Телевизији Пинк емисију под називом „Хит твит”.

На ову пресуду представници Пинка су уложили жалбу Апелационом суду, који је првостепену пресуду укинуо и наложио Вишем суду да отклони недостатке и одреди нова вештачења.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси