Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бајден разматра заустављање кривичног гоњења Џулијана Асанжа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 04. 2024.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Бајден разматра заустављање кривичног гоњења Џулијана Асанжа

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас како разматра захтев Аустралије да одустане од кривичног гоњења оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, док званичници у САД траже од Велике Британије да га изручи Сједињеним Државама, јавља Ројтерс.

„Разматрамо то“, рекао је Бајден новинару који је питао да ли има одговор на захтев Аустралије да оконча Асанжово кривично гоњење.

„Учините праву ствар, одустаните од оптужби”, написала је касније Асанжова супруга на платформи Икс (X) поруку упућену Бајдену, цитирајуц́и његов коментар.

Аустралијски премијер Ентони Албанезе подржао је у фебруару меру доњег дома парламента којом је затражен повратак 52-годишњег Асанжа у Аустралију, док Вашингтон тражи његово изручење из Велике Британије у САД.

Асанжово изручење је стављено на чекање у марту након што је Високи суд у Лондону рекао да Сједињене Државе морају дати гаранције да се он нец́е суочити са смртном казном. Амерички тужиоци желе да суде Асанжу по 18 тачака – а све осим једне су по Закону о шпијунажи – због поверљивих америчких војних записа и дипломатских депеша објављених на Викиликсу.

Након што је Британија прошле године дала зелено светло за његово изручење, Асанжови адвокати су у фебруару покренули последњи покушај пред енглеским судовима да оспоре ту одлуку, посећа Ројтерс.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси