Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Федерација новинара европска, агенда (гео)политичка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 04. 2024.

Аутор: Бранко Жујовић Извор: rt.rs

Федерација новинара европска, агенда (гео)политичка

Премда уредно регистровано код органа привремених власти у Приштини, Удружење новинара Србије није позвано да буде међу организаторима Годишње скупштине Европске федерације новинара у том граду

Крајем маја, у Приштини ће бити одржана Годишња скупштина Европске федерације новинара (ЕФН). Премда уредно регистровано код органа привремених власти у Приштини и врло активно на простору Косова и Метохије, Удружењу новинара Србије (УНС), односно огранку овог удружења – Друштву новинара Косова и Метохије, није омогућено да буде један од организатора овог догађаја, чиме је ЕФН прекршио властиту праксу.

УНС бојкотује Годишњу скупштину ЕФН-а

Удружење новинара Србије због тога је крајем прошле недеље саопштило да, због искључења из припреме и организовања, не прихвата учешће на поменутом скупу.

"За разлику од Асоцијације новинара Косова, која је партнер ЕФН-а у организацији Годишње скупштине у Приштини, УНС на Косову је игнорисан, упркос обећању председнице ЕФН-а Маје Север да неће бити тако", наведено је у саопштењу УНС-а.

У писму које је УНС проследио ЕФН-у и председници Север наведено је да је УНС на Косову, попут Асоцијације новинара Косова, регистрован 2002. године, а да у Приштини постоји од 1950. године.

Из УНС-а подсећају да су крајем новембра прошле године сазнали да ЕФН планира да одржи своју Годишњу скупштину у Приштини.

Према наводима УНС-а, генерални секретар ЕФН-а, Рикардо Гутиерез, 27. октобра послао је УНС-у имејл којим је обавестио ово удружење да су се до тада пријавила два кандидата за организацију скупа – из Приштине и Скопља, а о коначној одлуци о месту одржавања скупштине УНС је обавештен почетком ове године.

"Када смо, накнадно, 17. јануара 2024. године, сазнали за ову идеју, обратили смо се председници ЕФН-а Маји Север, тражећи са пуним правом да оба удружења буду укључена у припрему и организацију овог скупа, што је иначе редовна пракса ЕФН-а и Међународне федерације новинара (МФН). Од ње смо тада добили позитиван одговор", наведено је у писму УНС-а.

Шок је, како наводе у УНС-у, уследио када је 8. априла стигла агенда Годишње скупштине у чијој припреми и организацији нико од чланова овог удружења није учествовао и у којој УНС као организација ни протоколарно не постоји.

Удружење новинара Србије зато је позвало чланице ЕФН-а да не прихвате Годишњу скупштину организовану на овакав начин.

Север: Правило је да се до одређеног датума заинтересовани пријаве

Председница ЕФН-а, Маја Север, у свом одговору, тврде у УНС-у, навела је да, према правилима, ЕФН не доноси одлуку о месту одржавања скупштине пре позивања партнера који ће учествовати у организацији, већ супротно.

"Правило је да се до одређеног датума заинтересoвани морају пријавити за организацију Годишње скупштине попуњавањем службеног обрасца пријаве за организовање Годишње скупштине. Од пријављених понуда, Управни одбор одлучује која је прихватљива и доноси одлуку", додала је Север у одговору УНС-у.

Ове године је, подсетила је, донета одлука да ће скупштину у Приштини организовати Удружење новинара Косова које је послало пријаву у прописаном року.

Маја Север је, према УНС-у, рекла да је у разговору са представницима УНС-а на Косову нагласила да сматра да је то добра прилика за заједнички рад. Ипак, нагласила је да тада није мислила на организацију скупштине, већ на заједнички рад на јачању сарадње и развоју резолуције о несталим новинарима.

Маја Север, односно ЕФН, до данас нису одговорили на питања која им је РТ Балкан прошле недеље проследио у вези са изостанком УНС-а у организацији Годишње скупштине ЕФН-а.

СИНОС такође бојкотује скуп

Извршни одбор Синдиката новинара Србије (СИНОС) једногласно је 2. априла одлучио да повуче свог представника са Годишње Скупштине ЕФН у Приштини.

"О овој Одлуци обавестили смо председницу ЕФН Мају Север, генералног секретара Рикарда Гутиереза и Извршни комитет ЕФН. На овај потез одлучили смо се после увида у дневни ред скупштине. За нас је неприхватљиво да земљу домаћина (Србију) представља само Асоцијајција новинара Косова из Приштине и да скуп отварају представници албанске заједнице и Украјине", наведено је у саопштењу СИНОС-а.

Из СИНОС-а су саопштили да су овај став председници Маји Север предочили трећег априла, на "зум" састанку заказаном на њену иницијативу.

"Указали смо јој да су према Уставу Србије и Резолуцији 1244 Савета безбедности УН Косово и Метохија саставни део Србије. На њено инсистирање да је за одржавање Годишње скупштине аплицирала само Асоцијација новинара Косова из Приштине подсетили смо је да је за одржавање Скупштине у Београду јуна 2011. аплицирао само СИНОС, а да су се, на предлог ЕФН-а, придружиле и друге две (тадашње) чланице ЕФН у Србији: УНС и Независно удружење новинара Србије. Та иницијатива овог пута је изостала", наведено је у саопштењу СИНОС-а.

УНС истражио све случајеве убистава и киднаповања новинара

Удружење новинара Србије истражило је све случајеве убистава и киднаповања новинара на простору Косова и Метохије, без обзира на њихову етничку припадност, па је, захваљујући тим истраживањима, ЕФН усвојила две резолуције: резолуцију о убијеним, киднапованим и несталим новинарима на Косову у периоду од 1998. до 2005. године и Резолуцију о истрагама убистава новинара на Косову.

У УНС-у с правом сматрају да је ово удружење на Косову и Метохији током последњих 20 година лидер у борби за заштиту новинарске слободе и новинарског рада.

Поставља се, с правом, питање због чега је ЕФН одступио од сопственог принципа да скупове заједнички организују локална новинарска удружења, јасно исказан 2011. године, а сада се УНС-у, па и СИНОС-у, то право ускраћује, чиме се заправо из организације скупа елиминишу представници српских медија на Косову и Метохији.

Медији на КиМ репризирали лажну вест која је била окидач за мартовски погром

Удружење новинара Србије средином марта обавестило је МФН, ЕФН и још седам међународних медијских и новинарских организација да је на сајту Радиотелевизије Косова, на српском и албанском језику, после двадесет година дословно репризирана лажна вест да су се албански малишани удавили због тога што су их прогонили Срби. Ова вест пре две деценије била је окидач за Мартовски погром Срба на Косову и Метохији у ком је животе изгубило 19 особа, срушено 39 цркава и манастора, пребијено више од 900, а протерано око 4.000 Срба.

Сајт "Косово онлајн" известио је да је због овог догађаја, од пре месец дана, најмање 50 запослених на ТВ каналу РТК2 на српском језику и у српској редакцији РТК1, укључујући директорку, новинаре, уреднике, сниматеље, монтажере и друге, саопштило да се у потпуности дистанцирају од спорног текста о мартовским немирима захтевајући да се истражи професионална одговорност у вези са тим.

Сасвим логично, поставља се питање како ће се о оваквим непрофесионалним поступцима медија на Косову и Метохији крајем маја разговарати на Годишњој скупштини ЕФН-а, без учешћа УНС-а који све време инсистира на проналажењу свих убијених и киднапованих новинара, али и поштовању етичких стандарда приликом извештавању о дешавањима у нашој јужној покрајини.

Питање судбине 15 новинара, убијених или несталих током сукоба на простору Косова и Метохије, у (гео)политичком смислу је веома осетљиво, јер је врло извесно да иза свих ових случајева, а на простору Космета су страдали подједнако српски и албански новинари, стоје терористи из некадашње ОВК.

Посреди је приближно половина укупног броја убијених или несталих новинара у Европи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси