Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови састанак Сталне радне групе за безбедност новинара са медијским радницима у Новом Саду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2024.

Извор: Цензоловка

Нови састанак Сталне радне групе за безбедност новинара са медијским радницима у Новом Саду

АНЕМ је позвао новинаре и новинарке који су доживели претње и насиље на састанак са представницима Сталне радне групе за безбедност новинара, контакт тачака у полицији и тужилаштву у петак, 19. априла у Новом Саду

Састанак ће се одржати у просторијама Независног друштва новинара Војводине (Сутјеска 2; улаз бр. 8; зграда СПЕНС) у Новом Саду.

Даља ескалација озбиљних претњи повод је за организацију новог састанка на којем ће бити размотрени случајеви претњи и угрожавања безбедности новинара и медијских радника у Новом Саду, Инђији, Старој Пазови и Сомбору. Састанку СРГ ће присуствовати Татјана Карлаварис, јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, Слободан Јосимовић, јавни тужилац Основног јавног тужилаштва у Новом Саду, Анђелка Савић, јавни тужилац Основног јавног тужилаштва у Старој Пазови, Александар Момчиловић, јавни тужилац Посебног јавног тужилаштва за високотехнолошки криминал (онлајн) и Мирко Срдић, ПУ Нови Сад, Одељење криминалистичке полиције (контакт тачка).

Састанак ће водити Веран Матић (АНЕМ) уз присуство чланова радне групе – Стевана Ристића (Асоцијација медија), Вељка Милића (НДНВ), Круне Савовић (НУНС) као и Мирослава Јанковића (ОЕБС) те новинара и новинарки који су били изложени нападима и претњама (Динко Грухоњић, Ксенија Павков, Верица Маринчић, Сашка Дробњак, Сава Мајсторов, Гордана Момчиловић Илић и Жарко Богосављевић).

У позиву АНЕМ-а на овај састанак се каже да је отворена комуникација успостављена кроз рад СРГ на националном нивоу веома битна како би тужилаштва, полиција и други важни актери у пуној мери схватили новинарску професију и њену улогу у заштити јавног интереса, а поготово последице насилних напада на медијске раднике. Брзина реаговања релевантних државних органа у заштити безбедности новинара који су пријавили нападе јасан је показатељ успеха, али је неопходно овакву координацију и отворену комуникацију спустити са националног на локални ниво. Стога АНЕМ, уз помоћ мисије ОЕБС-а у Србији, организује састанке СРГ и тренинге за безбедност новинара у оквиру пројекта „Систем превенције насиља и заштите новинара“, подржаног од стране делегације Европске комисије у Србији.

Недавно је у Новом Саду одржан састанак у организацији УНС-ДНВ на којем су чланови СРГ из АНЕМ-а и УНС-а разговарали са угроженим новинарима и новинаркама.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси