Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Забрињавајуће што полиција још није урадила процену безбедности Лалић и Грухоњића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 04. 2024.

Аутор: Леа Апро, Фонет Извор: Н1

Матић: Забрињавајуће што полиција још није урадила процену безбедности Лалић и Грухоњића

Члан Сталне радне групе за безбедност (СРГ) Веран Матић изјавио је да је веома забрињавајуће то што, упркос обећањима, полиција још није урадила процену безбедности за председницу Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Ану Лалић и програмског директора тог удружења, универзитетског професора Динка Грухоњића.

„Процена безбедности још није урађена, иако је речено да ће бити урађена процена за 10-15 дана. Апсолутно је неопходно да полиција пронађе механизам и да гарантује безбедност Ане Лалић, Динка Грухоњића и других угрожених новинара“, рекао је Матић на састанку у Новом Саду, преноси Аутономија.

Матић је навео да је до краја марта ове године формирано 20 нових предмета због напада на новинарке и новинаре, а првостепена одлука донета је у два предмета.

У Новом Саду данас је одржан састанак Сталне радне групе за безбедност новинара, контакт тачака у полицији и тужилаштву са медијским радницама и радницима који су доживели претње и насиље у локалној средини.

Даља ескалација озбиљних претњи и угрожавања безбедности новинарки и новинара у Војводини, односно у Новом Саду, Инђији, Сомбору и Старој Пазови био је повод за организацију састанка баш у главном граду Војводине у петак у просторијама Независног друштва новинара Војводине.

На почетку састанка обратила се видеолинком председница Независног друштва новинара Војводине Ана Лалић Хегедиш, која је испричала своје трауматично искуство због јавно исказаног става на фестивалу „Ребеду“ у Дубровнику.

На састанку су видно потрешене говориле о својим искуствима новинарке које су у претходном периоду биле жртве напада и насиља.

Новинарка из Инђије Верица Маринчић закључила је да треба деловати, јер се ова ситуација не може више решити речима.

Новинарка из Старе Пазове Гордана Момчиловић указала је да новинари који раде на локалу, имају проблем малог места, јер их сви знају.

Новинар из Сомбора Сава Мајсторов испричао је да је доживљавао сличне непријатности као и његове колегинице, и објаснио да је преживео хакерски напад на свој сајт, због којег је на недељу дана била прекинута комуникација са читаоцима.

Недавно је у Новом Саду одржан састанак у организацији УНС-ДНВ на којем су чланови СРГ из АНЕМ-а и УНС-а разговарали са угроженим новинарима и новинаркама.

Први овакав догађај у Новом Саду одржан је маја 2023. године уз присуство чланова Сталне радне групе за безбедност новинара из новинарских и медијских удружења, представника ОЕБС-а, званичника из јавног тужилаштва и полиције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси