Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гостовање изложбе „ТАНЈУГ јавља: Рат је завршен“ у Народном музеју Ужице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 04. 2024.

Извор: nmuzice.org.rs

Гостовање изложбе „ТАНЈУГ јавља: Рат је завршен“ у Народном музеју Ужице

Изложба Музеја Југославије ТАНЈУГ јавља: Рат је завршен биће представљена публици у Народном музеју Ужице 24. априла у 13 часова у оквиру програма „Ужице – Престоница културе Србије”.

Изложба ТАНЈУГ јавља: Рат је завршен премијерно је отворена 2020. године у Музеју Југославије, у Београду, у оквиру програма којим је обележено 75 година од завршетка Другог светког рата. С преко 9000 посетилаца, изложба је привукла велику пажњу јавности, уз реализоване говорно-едукативне програме, тематска вођења, као и приватне наративе у виду аудио и видео записа.

У фокусу изложбе је фото-колекција настала радом Новинске агенције нове Југославије, створене са циљем да се вестима и сликом бори за ослобођење народа и државе и социјалну револуцију. На изложби је представљен део обимне грађе пронађене у Музеју Југославије,  око 25 000 снимака које су од 1944. до 1947. године снимили фото-репортери ТАНЈУГ-а.

У Народном музеју Ужице посетиоци ће бити у прилици да виде око 1700 издвојених докуменарних фотографија велике историјске вредности. 

Објективом фото-репортера ТАНЈУГ-а (Петра Обрадовића, Бранка Савића и Исака Коена) забележени су најважнији друштвено-политички догађаји који су се десили у овом периоду, углавном у Београду; скупштинска заседања, посете високих страних делегација, партијске конференције, конференције масовних политичких организација, политички митинзи, параде и дефилеи поводом државних празника. У више фото-репортажа забележене су и активности попут рада на обнови саобраћајница, рашчишћавању рушевина, рада болница и дечјих домова, живота у појединим селима, као и бројна културна дешавања, обнова спортског и фискултурног живота, те репортаже с првих фудбалских и кошаркашких утакмица у ослобођеном Београду, мото-трка и фискултурних слетова.

Поред аутора Радована Цукића и Милице Томић реализацији изложбе допринела је и сарадница на обради фотографије Јована Стојадиновић. Архитектуру поставке радила је Милица Лопичић, док је за дизајн био задужен Мане Радмановић

.Изложба ТАНЈУГ јавља: Рат је завршен биће отворена у Народном музеју Ужице до 30. маја 2024. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси