Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Делегација на „турнеји“: Какво знање РЕМ размењује са земљама на дну листе по слободи медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 04. 2024.

Аутор: Милош Ђошић Извор: Н1

Делегација на „турнеји“: Какво знање РЕМ размењује са земљама на дну листе по слободи медија

Комплетан извештај о раду медија није угледао светлост дана ни четири месеца након избора. Регулаторно тело за електронске медије омогућава националним емитерима да задрже лиценце, упркос драстичним случајевима кршења закона и апсолутној доминацији власти на свим телевизијама.

Србија назадује по медијским слободама, па је у извештају Репортера без граница за 2023. годину, чак за 11 места пала на 91, а најгоре је рангирана у региону. Хоће ли се ишта променити после размене знања са регулаторима у Азербејџану и Турској, којима се РЕМ похвалио?

Делегација РЕМ-а у фебруару је посетила турског регулатора, са којим је договорена размена стручног особља. Већ у марту одлазе у Азербејџан, где су са регулатором разговарали о медијској писмености, економској независности медија и професионализацији новинара.

„Наш регулатор усред изборне кризе, у тренутку кад су све очи упрте у то како ће се расплести ситуација са медијима, иде у две земље које су у доњих 10 одсто земаља по неслободи медија, да са њима размењују искуства у регулативној области“, каже професрока ФПН у пензији Сњежана Миливојевић.

Председник Азербејџана Илхам Алијев збрисао је сваки привид плурализма, а од 2014. године немилосрдно настојао да ућутка преостале критичаре, стоји у извештају о слободи медија који ту земљу ставља на 151. место од 180 земаља. У образложењу за још лошије 165. место Турске, наводи се да растући ауторитаризам гуши медијски плурализам, те да се сва могућа средства користе за подривање критике.

„Турска нажалост има нешто што овде није пракса – стотине новинара у затворима. То је нешто над чим се треба не само забринути, него чинити нешто против тога, протествовати“, каже новинар Раде Радовановић.

Нисмо успели да сазнамо из РЕМ-а како су за партнере изабрали баш Турску и Азербејџан и шта се од њих може научити. Можда је долазак делегације из Србије за њих био кориснији.

„Оливера Зекић можда може саветовати и предложити корисна искуства својим колегама и неколегама у Турској, како се, на пример, одлажу или ћушкају примедбе, жалбе, све што су објективне представке против нечега што је недемократско или незаконито у тамошњим медијима. У томе има дебело искуство, има праксу која је проверена, на крају, због таквог понашања и лидерства јесте на том месту“, додао је Радовановић.

А своју праксу и знања преносе и студентима. На Правном факултету на курсу Право и технологија и кроз праксу, а са групама са новосадског Филозофског факултета о медијским политикама. Па чак и радионице медијске писмености у предшколској установи.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси