Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радијски сигнал везује Србе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 03. 2013.

Аутор: И. Аранђеловић Извор: Политика

Радијски сигнал везује Србе

Премијера документарног филма „Косма” Соње Благојевић биће одржана 29. марта у 20 сати у Центру „Сава” у Београду. Овај документарац не садржи класичан заплет, у њему не постоји главни лик, већ има колажну структуру која уз рад мреже Косовске медијске асоцијације ( „Косма”) слика и животе људи у јужној покрајини.

Редитељка Благојевић каже за наш лист да јој је ову тему предложио њен учитељ филма Зоран Поповић, продуцент  „Косме”, заједно са супругом Светланом, и испричао јој да у Гораждевцу радио - станица представља центар живота у тој заједници.

– Мрежу  „Косма” чини пет радио - станица које тако удружене успевају нешто фантастично, да својим сигналом повежу све изоловане српске средине на Косову и Метохији. Људи тако успевају да превазиђу препреке, да комуницирају, ма колико околности биле тешке. Тада сам предосетила филм и изазов структуре коју бих градила пратећи пут звука – прича редитељка, која је снимајући документарац  „Мој друг Србија”, о америчком кловну Џоу Мами, једну ноћ на Косову провела у КИМ радију у Чаглавици, чланици  „Косме”.

Ова мрежа се финансира из донација, прича нам редитељка, тако да се стално бори за опстанак. Али, и са честим нестанком струје и неслободом кретања новинара. Ипак,  „Косма” мрежа се изборила за постојање свог гласа, за слободу унутар (не) видљивих граница.

– Дневник који се свакодневно емитује састоји се од вести које шаљу новинари из свих пет станица. Њиме они једни другима причају о себи. То је основна идеја мреже, да се мали, иначе нечујни, локални гласови улију у један већи – указује Благојевићева која је у филму трагала за звуком Косова, али и за будућношћу покрајине.

У сећању јој је доминантан звук агрегата, када на радију нестане струја. – Сећам се и жамора и музике из јединог алтернативног клуба у Грачаници, брундање минијатурних мотора када возе децу у Клокот бању, али и потпуне тишине ноћи у Гораждевцу. А будућност чујем у радијским гласовима који, за мене, отеловљују идеју повезивања, креативности, животне борбе.

О будућности српског живља на Косову у филму говоре становници који своје виђење тренутне ситуације износе Соњи у камеру.

– Ако овде нема наде за нас, нема је ни на било ком другом месту, рекла ми је у једном разговору новинарка  „Косма” мреже. Већина Срба са којима сам се на Косову сретала волели би да тамо и остану. Сећам се човека из радијске анкете, из Косовског Поморавља, који каже како за 10–20 година тамо неће остати ниједан Србин... Затим за себе каже да је оптимиста и да није продао своје имање, за разлику од многих. Близак ми је овај парадоксални доживљај те будућности, у својој нескладној животности, безнађу и нади – истиче ауторка којој се током боравка на Косову највећа импресија састојала у опажању контраста, који постоје на сваком кораку. Контраст се опажа и у  „Косма” мрежи, чије су чланице мали јавни сервиси у гетима.

– Села су прекројена у градове, а градови сабијени у села. Осећате снагу духа али и очај. Невероватна разноликост и богатство природних лепота су највећи контрасти – указује редитељка која је на филму радила три године (снимање је трајало од маја 2010. До септембра 2011) , током којих је настало 120 сати материјала.

Систем острва

Живојин Ракочевић, један од протагониста филма  „Косма” и један од оснивача ове мреже, каже да је настанак овог пројекта подстакла чињеница да нико није знао шта се догађа у  „гету” поред вас.

 „Нисмо знали шта се догађа у Штрпцу, у Горажду. Функционисали смо по систему острва и нисмо имали гласове једни од других. А онда смо направили линк, гласове смо повезали у вести”, каже Живојин Ракочевић, додајући да Соња Благојевић у филму  „Косма” приказала пре свега – живот.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси