Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радио којем се верује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 03. 2010.

Извор: Блиц - Београд

Радио којем се верује


Радио „Судио Б“ 1. априла прославиће свој четрдесети рођендан.

За четири деценије постојања ова станица имала је успоне и падове, али увек ће се памтити седамдесете и осамдесете године прошлог века кад је била убедљиво најслушанија у граду.

Кроз СТБ прошао је велики број познатих имена, без којих Београђани практично нису могли да почну дан. Осим емисије „Београде, добро јутро“ Душка Радовића, велику пажњу привлачиле су „Београдска разгледница“ Ђока Вјештице, „Фонтана жеља“ Драгана Јелића, као и увек актуелни музички садржаји.

Семафор у студију


„Студио Б“ је био прва радио станица која је заживела ван система државне Радио телевизије Београд. Основала га је група новинара дневног листа „Борба“ на челу са Драганом Марковићем, а први пут је пуштен у етар 1. априла 1970. године.

- У почетку програм се емитовао из једног гарсоњере у згради „Борбе“ и није нас било више од петнаестак у редакцији. Стан је био адаптиран да можемо да радимо у њему, док се у „Београђанку“ прешло неколико година касније - каже Слоба Коњевић, музички уредник „Студија Б“, једини који је на њему од оснивања.

Идеја радија СТБ је била да потпуно одскаче од РТБ-а, па је сваком госту, чак и градоначелнику, било забрањено да прича дуже од три минута.

- У редакцији је стајао један семафор, на коме би се после свака три минута упалило црвено светло што је означавало да је прича завршена и да мора да крене музика. У том периоду СТБ је био иновативан у многим стварима. Са локације на којој се налази СТБ се пружа поглед на цео град, па смо увек јављали људима кад и где су гужве у саобраћају и којим је путем боље да иду. Први смо почели да објављујемо температуру, а често смо и за пожаре знали пре ватрогасаца - каже Веља Павловић, уредник културног програма СТБ.

Јединствени Душко Радовић


Емисија која је свакако стекла статус култне је била „Београде, добро јутро“, Душка Радовића. Он је Београђане сваког јутра будио и поздрављао својим чувеним сатиричним и духовитим коментарима.

- Душко је на посао долазио око 5.30 ујутру, кад је још био мрак. Увек је био помало намрштен, али је целој екипи куповао доручак. Живео је на Ђерму, стално је долазио пешке и буквално је на путу до посла смишљао оно што ће говорити у програму. Својим коментарима није штедео никога, па се у једном тренутку замерио одређеном политичару који му је укинуо емисију. После великих протеста грађана тај исти политичар је пристао да му врати емисију, али тада Душко није хтео - сећа се Веља Павловић.

Душко Радовић је, како каже Павловић, по много чему био јединствен.

- Знао је да упадне у студио док су његове колеге водиле емисију са градским челницима и да им у лице, у живом програму, каже да лажу народ. Са друге стране, носио је двоглед око врата и некад је из шале “молио” комшије чије куће је видео из студија да би могли да помере веш који су ставили да се суши пре два дана или да поздарви студенткиње које су училе и сунчале се на крову оближњих зграда - препричава Павловић.

Вјештица - први заштитник грађана

Међу култним емисијама радија СТБ биле су и „Београдска разгледница“ Ђока Вјештице и „Фонтана жеља“ Драгана Јелића.

У „Фонтани“ су се слушаоци укључивали телефоном и надметали у духовитим коментарима, а победник би добијао музичку жељу. Такође, слушаоци су знали и да се пожале да немају воде, па се дешавало да им водовод још у току емисију опет укључи воду. „Разгледницу“ је водио Вјештица, за кога су причали да “заштитник пензионера”. Он се борио се за права малог човека и сменио је неколико директора градских предузећа, због чега га власти баш и нису волеле - каже Веља Павловић.

Колико су ове емисије биле популарне и колико је СТБ тада био слушан можда најбоље показује неколико примера.

- Током једне емисје у студију је била група политичара које је причала како не верује да је СТБ најслушанији у граду. Колега који је тада водио програм је замолио све оне возаче који су у Кнеза Милоша и слушају СТБ да упале дуге фарове. Кад је цела улица упалила фарове, политичари су занемели - наводи Павловић.

Такође, СТБ је био једини радио у граду коме се чувени „Београдски фантом“ јављао када је 1979. вратоломним вожњама узбуњивао и забављао читав Београд.

Плоче доносиле стјуардесе

СТБ је био лидер и у музичком програму пошто је увек имао актуелне хитове из целог света.

- Најновије плоче су нам доносили стјуарти ЈАТ-а, тако да смо увек били корак испред свих. Ипак, можда је најслушанија емисија била после чувеног концерта „Бјелог дугмета“ код Хајдучке чесме 1977. Тада су одмах после наступа Бреговић и остали чланови бенда дошли на СТБ - сећа се Слоба Коњевић.

СТБ је углавном подржавао алтернативну музичку сцену. Орагнизовали су велики број рок концерата, а међу музичарима који су се пробили уз СТБ су и Милан Младновић, Душан Којић Која и Срђан Гојковић Гиле. Музички програм је до данас остао доследан, па и последњих година, ради на афирамицији младих алтернативних састава.

Антрфиле : Афоризми за добро јутро


- Родитељи туците своју децу чим видите да личе на вас

- Ако решите све проблеме своје деце, они неће имати других проблема сем вас

- Имати пријатеље, то значи пристати на то да има лепших, паметнијих и бољих од вас. Ко то не може да прихвати, нема пријатеља

- За све се навија, ПАРТИЗАН се воли

- Јутрос је поранила и кошава да нам прегледа прозоре и зубе и утврди како дихтују

- За љубав је важна и неопходна она лепа и слатка глупост, а за брак се тражи она одвратна и сурова памет

- Ако од мајке више немате никаве користи, закуните се у њу па слажите

- Маме, рађајте деци сестре. Сестре постају тетке, а тетке су најлепши незамељниви дар сваком детињству

- Температура у Београду је испод сваке нуле.

- Ко је имао среће да се јутрос пробуди у Београду, може се сматрати да је за данас довољно постигао у животу. Свако даље инсистирање на још нечему, било би нескромно

- Почело је запрашивање пчела и астматичара. То је последње упозорење комарцима. Ако не буду добри, провешће се још горе

- Оно ђака што претекне средњим школама и факултетима, уписаће кафане „Шуматовац“ и „Сунце“. „Последња шанса“ отвара вечерњу школу.

Душан Милевић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси