Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Бројне неправилности у расписаном Конкурсу општине Житорађа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

06. 04. 2016.

Коалиција: Бројне неправилности у расписаном Конкурсу општине Житорађа

Услед бројних неправилности Коалиција новинарских и медијских удружења коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и ПУ "Локал прес" неће предложити своје кандидате за чланове конкурсне комисије у Општини Житорађа, поштујући јединствени став да не учествују у раду комисија у општинама и градовима чији јавни позиви нису у складу са Законом о информисању и медијима.

Општина Житорађа расписала је 26. марта Конкурс за суфинансирање пројеката за остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији Општине Житорађа у 2016. години, усмеривши средства за информисање јавности само на радио станице.

Сходно члану 3 Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања које је донео министар културе и информисања на основу члана 28. став 1 Закона о јавном информисању и медијима /Службени гласник РС, број 83/14/ и члана 6 Закона сматрамо да је расписивање конкурса само за радио станице, начин за дискриминацију осталих медија.

У току Конкурса Коалиција новинарских и медијских удружења обратила се локалној управи Житорађе указујући на ову чињеницу, али је добила одговор да ће ускоро бити расписани и јавни позиви за штампане медије, телевизије и интернет портале.

Конкурс Опшине Житорађа, међутим, садржи читав низ неправилности на које је Коалиција благовремено упозорила. У јавном позиву није наведен најмањи и највећи износ средстава која се одобравају по пројекту, иако Правилник то изричито налаже. У члану 8. истог правилника прописана је и форма пријаве на конкурс, коју Житорађа није поштовала.

Поред тога, ограничила је подносиоцима учешће на конкурсу на само један пројекaт, иако је прописано да „ако је учесник на конкурсу издавач више медија, може на конкурсу учествовати са једним пројектом за сваки медиј“.

Коалиција је Житорађу упозорила и да сарадња са Општином Житорађа у претходном периоду, како стоји у конкурсу, не може бити посебaн критеријум за оцењивање јер није у складу са Законом. Самим тим доказ о сарадњи са Општином Житорађа у претходном периоду не може бити део документације која се прилаже уз пријаву на Kонкурс.

Како ни  након писaног обавештења о неправилностима Општина  Житорађа није ускладила конкурс са Законом, Коалиција је одлучила да не учествује у раду комисије за избор пројеката који ће се суфинансирати из буџета ове општине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси