Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Министарство потврдило да мишљење националних савета није обавезујуће за стручне комисије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 04. 2016.

Коалиција: Министарство потврдило да мишљење националних савета није обавезујуће за стручне комисије

Коалиција новинарских и медијских удружења обавештава јавност да је надлежни државни орган, Министарство културе и информисања Републике Србије, званично потврдило да мишљење мањинских националних савета нема обавезујући карактер за чланове стручне комисије за оцену медијских пројеката, која је независна у доношењу својих одлука.

Мишљење Министарства (у прилогу) је у складу са ставом Коалиције да мањински национални савети не смеју да утичу на независност рада стручних комисија за оцену медијских пројеката у области суфинансирања медијских садржаја у складу са јавним интересом.

Министарство је у овом документу навело да су органи власти који расписују конкурсе за јавно информисање дужни да прибаве мишљење за пројекте медијских садржаја на мањинским језицима од одговарајућег националног савета, а да су чланови стручне комисије дужни да се упознају са тим мишљењем. Међутим, Министарство наводи да су "чланови комисије независни у доношењу своје одлуке и мишљење националних савета за њих нема обавезујући карактер".

Овај став Министарства изузетно је важан за Коалицију новинарских и медијских удружења, која је сматрала да било какав ниво обавезности мишљења националних савета озбиљно угрожава независност стручне комисије и суштински обесмишљава њихов рад, али и додатно угрожава ионако крхки медијски плурализам на мањинској медијској сцени, у којој влада потпуна доминација националних савета, који за разлику од других органа власти, имају право да оснивају своје медије. Обавезност мишљења мањинских националних савета успоставио би потпуни монопол на информисање на мањинским језицима ових органа мањинске самоуправе.

Коалиција је тражила мишљење од Министарства културе и информисања због измене члана 23. став 3. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања који је сада наводи да су "чланови комисије дужни да, уз пуно уважавање, размотре мишљење националних савета националне мањине". У претходној верзији правилника није било синтагме "уз пуно уважавање", па је Коалиција тражила од Министарства тумачење ове измене.

Министарство наводи да је ближе одређење нивоа степена пажње уведено, на инсистирање националних савета националних мањина, у Акциони план за остваривање права националних мањина који је Влада усвојила 3. марта 2016. године, и да је оно као такво унето у нови Правилник, али да средства која додељује орган јавне власти јесу средства тог органа и само он може вршити његову расподелу на основу одлуке стручне комисије.

Коалиција новинарских и медијских удружења

Удружење новинара Србије
Независно удружење новинара Србије
Независно друштво новинара Војводине
Асоцијација независних електронских медија АНЕМ
Пословно удружење асоцијације локалних и независних медија "Локал прес"

Коментари (1)

Остави коментар
уто

12.04.

2016.

Jovanka [нерегистровани] у 21:45

no comment

Šta da vam odgovore kada ste vi iz Sinosa i Prounsa potpuno u pravu. Medijska koalicija je uništila medije i medijske slobode u Srbiji baš onako kako je želela.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси