Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Sindikat RTK traži poništavanje Konkursa za direktora programa na srpskom jeziku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

04. 11. 2023.

Autor: J. Marković Izvor: UNS

Sindikat RTK traži poništavanje Konkursa za direktora programa na srpskom jeziku

Sindikat radnika Radio-televizije Kosova (SPERTK) u pismu Upravnom Odboru RTK, u koje je Udruženje novinara Srbije (UNS) imalo uvid, traži poništenje konkursa za izbor direktora programa na srpskom jeziku (RTK2) „zbog nepravilnosti i kršenja propisa RTK za izbor rukovodećeg menadžmenta“.

Sindikat radnika RTK tvrdi da članovi Radne grupe za izbor direktora ne poseduju novinarsko iskustvo, iako se u pozivu za njeno formiranje jasno navodi da članovi moraju biti medijski profesionalci, kao i priznati predstavnici nevladinog sektora.

„Imamo zamerku na sastav, odnosno na izbor članova i predsednika Radne grupe. Niko od članova Radne grupe, uključujući i predsedavajućeg, nema medijsko/novinarsko iskustvo. Član Radne grupe je student druge godine, rođen 1995. godine. Postavlja se pitanje, gde i u kojoj ustanovi student bira, odnosno ocenjuje kandidate za mesto direktora, a posebno rukovodioca značajne institucije kao što je RTK”, navodi u saopštenju SPERTK-a.

Predsednica Radne grupe, kako se ističe u saopštenju, članica je Nevladine organizacije koja je „u proteklom periodu dodelila nagradu jednom od kandidata za direktora RTK2, što bi moglo da predstavlja sukob interesa”, a u pismu Upravnom odboru RTK navodi se i da je „član Radne grupe prilikom ispitivanja kandidata predložio tačan odgovor, što je u suprotnosti sa propisom“.

SPERTK ističe da čvrsto veruje da je Radna grupa nekompetentna, neprofesionalna i pristrasna.

SPERTK smatra da Upravni odbor RTK treba da poništi Konkurs za direktora programa na srpskom jeziku i da raspiše novi u zakonskom roku. U zavisnosti od odluke Upravnog odbora RTK, SPERTK će se obratiti Ministarstvu rada, odnosno Inspektoratu rada.

Udruženje novinara Srbije (UNS) na Kosovu uputilo je pre više od nedelju dana zahtev generalnom direktoru Radio-televizije Kosova (RTK) Škumbinu Ahmetdžekaju da bude informisano u vezi sa procesom izbora direktora RTK2.

Udruženje je tražilo informacije o kandidatima, odnosno kopije stručnih biografija prijavljenih na konkurs. UNS je zatražio i obaveštenje o terminima razgovora sa kandidatima na kojima bi njegovi predstavnici prisustvovali.

Međutim, UNS na Kosovu ostao je uskraćen za informacije, ali i bilo kakav odgovor generalnog direktora RTK Škumbina Ahmetdžekaja.

Inače, dosadašnji direktor RTK2 Željko Tvrdišić okončao je trogodišnji mandat i odbio ponudu da nastavi rad na televizijskom kanalu na srpskom jeziku zbog, kako je naveo u pismu generalnom direktoru RTK Škumbinu Ahmetdžekaju, neprihvatanja cenzure.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi