Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Politička igra oko štampanja lista „Nova“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 05. 2021.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Politička igra oko štampanja lista „Nova“

Od najave kompanije United medie (Junajted medija) da pokreće list „Nova“ prošlo je mesec dana, ali se i dalje zvanično ne zna koja štamparija će prihvatiti da ovaj list štampa. Kompanija navodi da su sve štamparije u Srbiji iz straha odbile ovaj posao, dok provladini mediji pišu da Junajted medija ima sopstvenu štampariju, ali da je to sakrila od javnosti.

Junajted grupa u saopštenju, od 30. aprila poziva Vladu da ne ignoriše strah u štamparijama zbog lista „Nova“, navodeći da one koje su u državnom vlasništvu Politika i Borba, kao i privatne Ringier Axel Springer, Color Press i Grafoprodukt „nisu prihvatile posao štampanja novine uz različita objašnjenja, a koja ne odgovaraju realnosti“.

„Sve štamparije imaju kapacitete za štampanje novih novina, ali taj posao odbijaju iz očiglednog straha da mogu imati posledice“, navodi Junajted grupa, ističući da „Vlada Srbije ne bi smela da ignoriše prisustvo straha u štamparijama, jer to ukazuje na alarmatnu situaciju medijske neslobode u Srbiji“. Premijerka Ana Brnabić je, prethodnog dana, međutim, izjavila da je Srbija „slobodna zemlja i da ona ne kontroliše štamparije i ne zna šta može da učini“ povodom toga.

Robert Čoban, čelnik Color press grupe (CPG) odgovarajući na pitanje zašto njihova štamparija neće da štampa list „Nova“, na Tviteru je napisao da ona nikada i nije štampala dnevne novine, kao i da nema kapaciteta za to.

„CPG nikad tokom 29 godina postojanja nije izdavala dnevne novine. Naša štamparija postoji od 2001. i nikad nije štampala dnevne novine. Imamo 110 svojih magazina u svih šest država regiona i sve štampamo mi. Za dnevne novine jednostavno nemamo dovoljno kapaciteta“, napisao je Čoban 1. maja na Tviteru.

Priči o štamparijama i listu „Nova“ na Tviteru se priključio i Dragan J. Vučićević, vlasnik i urednik lista „Informer“, koji je najavio tekst koji će taj list već sutradan da objavi - da Junajted medija u svom vlasništvu ima štampariju.

Listovi „Srpski telegraf“ i „Informer“ su, zatim, istovremeno dan posle Vučićevićevog tvita, 1. maja, objavili tekstove u kojima se kaže da Junajted medija, u okviru koje posluju N1 i Nova S, poseduje beogradsku štampariju „Big print“ koja je već imala iskustva u štampanju listova.

Portal Nova.rs, u vlasništvu Junajted medije, odgovorio je u tekstu pod nazivom „Vlast i spin-doktori zajedno protiv štampanja novina ‘Nova’“, međutim, da je reč o „spinu tabloida“, potvrdivši da Junajted medija ima štampariju, ali da nema kapacitete za štampanje listova.

„Big print“ sa sedištem u Beogradu je, naime, prema podacima sa sajta Agencije sa privredne registre u stopostotnom vlasništvu kompanije „Dajrekt medija“, dok je „Dajrekt medija“ u vlasništvu, sa 95 odsto udela, Junajted medije (United Media S.á.r.l. iz Luksemburga).

Štamparija „Big print“, prema pisanju „Srpskog telegrafa“ i „Informera“, svojevremeno je štampala i list „Pres“, te su istakli da je danas ona moderna štamparija. Nova.rs, međutim, navodi da se „Big print“ štamparija „bavi potpuno drugom vrstom delatnosti“, a ne štampanjem listova.

„’Otkrivena’ štamparija je BIG Print i ona, premda jeste u vlasništvu United Media, nema ni mašine ni kapacitete za štampanje novine, već se bavi potpuno drugom vrstom delatnosti – štampom velikih formata, poput bliborda, štampom na tekstilu, auto-grafikom i slično. Da štamparija u vlasništvu United media ima tu mogućnost – nove novine ’Nova’ bi već nekoliko meseci bile dostupne čitaocima u Srbiji“, stoji u tekstu portala Nova.rs.

Osim direktora Color press grupe koji je objavio na Tviteru, UNS-u su i štamparije Borba i Grafoprodukt odgovorile da nemaju kapaciteta za štampanje lista „Nova“. Štamparija Borba navela je da nema „tehnološku sigurnost“ za štampanje još jednih novina, dok je Grafoprodukt napustio program štampe listova. Štamparije Politika i Ringier Axel Springer do danas se nisu oglasile.

Direktor štamparije Grafoprodukt Goran Rađenović potvrdio je za UNS da nisu prihvatili štampanje lista „Nova“, ali da je „osnovni i jedini razlog zbog kog ne mogu prihvatiti taj posao nedostatak proizvodnih kapaciteta, nastao usled preusmeravanja njihove štamparije na drugi proizvodni program“ zbog loše finansijske situacije.

„Do pre dve godine smo u mašinskom parku raspolagali i mašinom za štampu novina, a kojom smo mogli odgovoriti na zahtev za svakodnevnu štampu traženog tiraža lista ‘Nova’. Bili smo prinuđeni da mašinu prodamo i u potpunosti se preorijentišemo na drugi program štampe (reklamni katalozi velikih tiraža) instalacijom nove linije za akcideničnu roto-štampu, čime smo u potpunosti napustili program štampe novina“, objasnio je on.

Iako je direktor Grafoprodukta objasnio da se ova štamparija, kao i Big print, u vlasništvu Junajted medije, ne bavi štampanjem listova, ova kompanija i Nova.rs nastavljuju da optužuju štampariju Grafoprodukt da „ima kapacitete za štampanje novih novina“.

U Štampariji Borba UNS-u je ranije rečeno da ona štampa i list „Danas“, koji je od nedavno u vlasništvu Junajted medije, kao i „Večernje novosti“, ali da ima „ograničene tehničko–tehnološke mogućnosti, tako da od tri jednu dnevnu novinu štampa na staroj mašini, koja nije u mogućnosti da odgovori na savremene zahteve“. „To praktično znači da nema tehnološku sigurnost za štampanje još jedne dnevne novine“, rekli su UNS-u u ovoj štampariji.

Kompanija Junajted medija 9. aprila je najavila da pokreće list „Nova“, koji će izlaziti šest puta nedeljno, dok će subotom izlaziti dvobroj, kao i da redakciju čini tim istoimenog portala. Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović je posle toga izjavio da taj list niti jedna štamparija u Srbiji neće da štampa. Baneri u onlajn medijima Junajted medije, međutim, najavljuju da će uskoro, ipak, taj list početi da izlazi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi