Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Нова рубрика на сајту УНС-а: Грађани траже да новинари питају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

31. 03. 2020.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Нова рубрика на сајту УНС-а: Грађани траже да новинари питају

Јавност Србије свакодневно са појачаном пажњом прати директне преносе конференција за новинаре највиших представника власти и медицинске струке у ванредном стању уведеном због борбе са вирусом корона. Молимо новинаре да надлежнима поставе и питања грађана забринутих за сопствену и добробит ближњих, која су стигла на адресу Удружења новинара Србије.

УНС ће питања грађана објављивати на свом сајту и достављати их редакцијама и новинарима.

1. Да ли ће затвореници којима је остало још неколико месеци до истека казне бити раније пуштени због пандемије? Мој супруг има још пет месеци до истека казне у КПЗ Ваљево. Може ли председник да пусти такве затворенике раније на слободу? 

Одгoвор: Затвореници у време ванредног стања могу тражити услован отпуст и помиловање

2. Да ли Влада или локални кризни штабови организују народне кухиње тамо где их није било? Да ли све народне кухиње достављају храну својим корисницима старијим од 65 година јер не смеју да излазе током ванредног стања? Интересује ме, конкретно, хоће ли бити отворене народне кухиње у местима у општини Алибунар. 

Одговор: Црвени крст Србије: Нема нових народних кухиња, а кувани оброци стижу на адресу 1.772 корисника старијих од 65 година

3. Које су мере због пандемије власти предвиделе за помоћ незапосленима?

4. Да ли је могуће у време пандемије другачије организовати преузимање дневне терапије за пацијенте Специјалне болнице за болести зависности у Драјзеровој који морају лично по њу да долазе, а имунитет им је ослабљен? Због додатних мера безбедности уведених ванредним стањем дуже се чека на терапију, а то је посебно проблематично када је хладно време. Када је падао снег дуже од сат смо напољу чекали терапију и многи су се разболели.

Одговор: Особе које се лече од болести зависности неће морати да долазе свакодневно по терапију

 

Коментари (33)

Остави коментар
суб

04.04.

2020.

anonymousVerkazverka [нерегистровани] у 14:33

Re: Pitanje

Dali majka sa decom od 6 i 8 god mora da radi a nema ko da joj cuva decu a nemoze ni po smenama da radi jer njena sefica u drzavnoj firmi negleda TV. Uzela je malo bolovanje a sta ce kad joj to istekne. Dogadja se u Pancevu dali ce neko odgovarati za to ili ce se regulisati Hvala

Одговори
суб

04.04.

2020.

MIHAILO VUKOVIĆ [нерегистровани] у 14:29

Pitanja za vlastodršca

Kakvo je zdravstveno stanje političkog zatvorenika Nikole Sandulovića. Da li se svim pacijentima daje intravenski 10 - 15 000 mg. vitamina C, koji je vrlo jeftin i dokazano dovodi do jačanja imuniteta i skraćivanja toka bolesti. Gde je nestao iz apoteka lek HIDROHLORAKIN, i kome se daje. Zašto se starijima od 65 godina ne dozvole šetnje po suncu od par sati , u vreme kada je ostalima zabranjeno i nema gužvi ispred prodavnica. Da li će neko odgovarati zbog očeglednog stvaranja panike i nestašica posle one idiotske SMS poruke o Italijanskom scenariju .

Одговори
суб

04.04.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 12:52

Pitanje

KOLIKO SU EFIKASNE MASKE OD PAMUKA

Одговори
суб

04.04.

2020.

Nada [нерегистровани] у 10:35

Ima li izlečenih?

Molim vas, postavite pitanje zašto se na zvaničnom sajtu covid-19.rs više ne objavljuje broj izlečenih pacijenata. Zato na nekim sajtovima koji prate statistike za ceo svet stoji da Srbija nema ni jednog izlečenog. I inače se o tome kod nas sve manje govori, samo se gura statistika o broju zaraženih i umrlih i predviđaju najcrnji scenariji.
Zar nemamo pravo na nadu?

Одговори
суб

04.04.

2020.

Persa [нерегистровани] у 07:46

Privatnici

Zasto nisu ukljucene sve privatne klinike , laboratorije i lekari u borbi drzave protiv korona virusa?

Одговори
суб

04.04.

2020.

Niko anonymous [нерегистровани] у 00:32

Kako preziveti i gde se javiti

Kako ceo ovaj haos da prezive gradjani koji nisu ni penzioneri ni radnici..predat zahtev za penziju u decembru ,resenja i penzije jos nema...nit penzije nit plate nit pomoci drzave...kako preziveti

Одговори
пет

03.04.

2020.

M. Stamenkovic, Niš [нерегистровани] у 22:03

Covid 19

Kako da postuju preporuke lekarske struke i Vlade Srbije domacinstva kojima je protiv ustavno isključena voda ili struja vec godinama ? Takvih domacinstava je mnogo a u pitanju su ili zastarela dugovanja ili bespravni priključci sa enormnim iznosima za navodnu kradju struje. Da li neko razmišlja o tome da im bar u vreme ove pandemije prikljuci vodu ili struju da se ne bi virus jos više širio ? Hvala.

Одговори
пет

03.04.

2020.

Slavica [нерегистровани] у 17:40

Molba

Molim Vas da postavite pitanje na konferenciji Kriznog staba : Kako mogu penzioneri ( moj suprug i ja, suprug 67 godina, ja 64 godine) otici u vikendicu na Frusku goru. Nalazimo se u samoizolaciji od 10.03. , s obzirom da sam onkoloski pacijent, u avgustu mesecu mi je radjena transplantacija maticnih celija, spadam u visoko rizicnu grupu., Boravak u stanu postaje sve tezi , priroda bi mi itekako prijala ali ne znamo kako da odemo na Frusku Goru a da ne platimo kaznu. Molim Vas, ako ikako mozete da postavute to pitanje ili da nas uputite ko bi mogao da nam da dozvolu. Imamo auto, zivimo na Detelinari. Hvala!

Одговори
пет

03.04.

2020.

Alex [нерегистровани] у 16:14

Pitanje

Zašto nisu uhapšeni Alesandar Vučić i Siniša Mali pošto nisu otišli u obavezan karantin 28 dana nakon povratka iz inostranstva ? I da li je Madjarska izuzeta iz te odluke ?

Одговори
сре

01.04.

2020.

Vlaiko [нерегистровани] у 18:47

nekoliko pitanja

Šta će biti sa ljudima koji su tokom vanrednog stanja ostali bez posla pri čemu nemaju gde da se prijave kao nezaposleni?
Na koji način će građani bez računa u banci dobiti obećanih 100 eur od Vlade Srbije?
Ako domovi zdravlja, kao novoproglašeni korona-punktovi treba da rade do 22h, na koji način će građani nekažnjeno moći da dođu do njih ukoliko osete simptome?
Da li će ova nelogičnost dovesti do masovnog kršenja zabranje kretanja u vremenu kada je predviđeno da ulice budu prazne?

Одговори
сре

01.04.

2020.

Александар Поповић [нерегистровани] у 17:19

Права, не политичка питања

Новинари треба да постављају питања која су у интересу јавности. Али, смислена и политички неоптерећена, као што је данас почесто случај. А то је одраз политичке подељености међу медијима, коју више нико и не скрива. А то наноси штету и јавности и медијима. Ево данас од медицинских стручњака, од којих се очекује што више подробних информација и савета грађанима у вези са "короном", новинари неких редакција су инсистирали да се три врхунска лекара изјасне о изјавама шефа државе. То је тотално неумесно. На жалост, има новинара који као да су променили своју професију за иследничку. Ипак постоји некаразлика између истраживачког новинарства и посла иследника.

Одговори
сре

01.04.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 16:55

Re: Odgovor

Zato što je totalni karantin neljudski, a vlada misli da još uvek može da apeluje na mozak gradjana, koji je očigledno ostao samo u tragovima koji misle samo na u se, na se i poda se. Eto zato.

Одговори
уто

31.03.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 14:37

Питање

Зашто надлежни државни органи не спроведу у потпуности и стриктно све одлуке о ограничавању кретања, него се уместо тога "прети" увођењем двадесетчетворочасовног полицијског часа? Образложење да ће такво целодневно ограничење бити уведено уколико се не повећа дисциплина и грађани не почну да поштују одлуке је погрешно и то само значи да надлежни органи не спроводе сопствене одлуке и не поступају по закону.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси