Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Вучелић: СИНОС лаже да се новинари Новости шаљу на принудни одмор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 08. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Вучелић: СИНОС лаже да се новинари Новости шаљу на принудни одмор

Главни и одговорни уредник „Вечерњих новости“ Милорад Вучелић изјавио је да је „флагрантна лаж“ да Компанија Новости шаље 50 новинара и медијских радника на принудни одмор, што је јуче у писму премијерки изнела председница Синдиката новинара Србије (СИНОС) Драгана Чабаркапа.

Вучелић је за Удружење новинара Србије (УНС) рекао да је саопштење СИНОС-а „лажна вест“ и да издања Компаније Новости не би могла да излазе када би 50 новинара и медијских радника било на принудном одмору.

„Чабаркапа треба да достави имена новинара за које тврди да се упућују на принудни одмор. Да ли су медијски радници и секретарице, портири, шофери, кафе куварице…? Не потцењујем та звања, али они нису медијски радници“, тврди Вучелић.

Додаје да је председница СИНОС-а недавно „напустила“ „Новости“ и да је нејасно како је њен синдикат и даље у тој медијској кући репрезентативан.

На питање УНС-а да ли је тачна тврдња СИНОС-а да се у „Вечерњим новостима“, истовремено, ангажују „нови, професионално анонимни“ новинари за „значајно веће зараде“ Вучелић каже да је и то нетачно. Подсећа и да су „Вечерње новости“ приватизоване“, као и да једино руководство о томе може да одлучује.

На позиве УНС-а директор Компаније Новости Недељко Крсмановић није се јављао, нити је одговорио на СМС поруку.

У писму СИНОС-а премијерки Ани Брнабић Драгана Чабаркапа тврди да је у Компанији Новости у току упућивање новинара и медијских радника на принудни одмор у трајању од 130 дана, као и да је реч о колегама који су већ у мају и априли били одсутни 45 дана. Наводи и да су позвали директора Новости да повуче ову одлуку, али им он није одговорио.

„Знамо да су Новости у тешкој финансијској ситуацији. Спорно је што се сада, према нашим сазнањима, доводе нови људи за веће плате. Са друге стране наши људи се до краја године шаљу на принудни одмор са умањеном зарадом за 40 одсто“, каже за УНС Чабаркапа.

Објашњава да је Компанија Новости морала да тражи сагласност Министарства за рад да би новинари и медијски радници били послати на принудни одмор, који je дужи од 45 дана.

„Том министарству потребно је одобрење репрезентативног синдиката. Добили су га, супротно синдикалним вредностима, од Самосталног синдиката запослених у графичкој, издавачкој, информативној делатности и кинематографији Србије“, каже она.

УНС у том синдикату сазнаје да такву сагласност Министарству за рад дају искључиво уз одобрење гранског синдиката, што су и случају Компаније Новости урадили.

Коментари (23)

Остави коментар
уто

18.08.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 21:03

Neko ovde masno laže

Na prinudnom do nove godine: Želimir štrbo (novinar), Dijana Dimitrovska (novinar), Danijela Kljajić (urednik), Biljana Plazinić (pom.odg. urednika)... I? Ko laže?

Одговори
уто

18.08.

2020.

Ima ili pravde [нерегистровани] у 21:00

Utvrditi ko laže!

Ako je ovo iole normalna država (da li je) pod hitno utvrditi ko laže. Vučelić pominje kafe kuvarice.. Novosti imaju samo jednu kafe kuvaricu Gocu koja direktoru kuva kafu i nije na prinudnom odmoru..njen status je krajnje nejasan. Kaže i da je potrebno da Dragana Čabarkapa dostavi imena novinara koji su upućeni na prinudni odmor do naredne godine. Evo: Dijana Dimitrovska, Biljana Plazinić. Danijela Kljajić, Želimir Štrbo.. Svi su novinari i urednici.. Treba li još? Ko laže?

Одговори
уто

18.08.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 13:35

I ČABAR I KAPA

Čabarkapa vlada novinarskim sindikatom SINOS duže od Lukašenka ili Mila!?Ako još i laže, kako tvrdi Vučelić, pa neka je tuži!Može i obrnuto,ako Vučela izbegava istinu!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси