Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинаре из Зајечара селективнo позивају на конференције градске власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 09. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Новинаре из Зајечара селективнo позивају на конференције градске власти

Новинари из Зајечара обавестили су Удружење новинара Србије (УНС) да их градска власт селективно позива на конференције за медије, оцењујући да градски челници на тај начин „беже“ од питања која су од интереса за јавност. Градска управа Зајечара то негира и истиче да се руководе принципом отворености за медије.

Новинар портала Глас Зајечара Миљко Стојановић каже да Градска управа Зајечара селективно позива новинара на конференције, као да се у више наврата уверио у то. „На овај начин беже од питања независних новинара која су у интересу јавности, али нису у њиховом интересу да се чују“, сматра Стојановић.

У Градској управи Зајечара тврде да су „најаве догађаја Градске управе града Зајечара и кабинета градоначелника објављиване на сајту града“.  

„Ово је делимична истина. Позиве постављају преко сајта, али не за све догађаје. Пример је да је у јулу на сајту објављен само један позив, за конференцију Штаба за ванредне ситуације. У августу, такође, једна најава за седницу Скупштине града Зајечара“, каже Стојковић.

Помоћница градоначелника Зајечара за медије Елена Петровић за УНС каже да „никада, нити једном медију није онемогућено да снима догађаје који су од јавног интереса за грађане Зајечара и ширу јавност, а који су у организацији Градске управе, тако да нема места дискриминацији“.

Главни уредник портала Зајечар онлајн Владан Станковић, међутим, тврди исто што и колега Стојановић, да дискриминација појединих медија у Зајечару већ дуго траје. „Више пута се дешавало да обавештење на сајту града буде објављено десетак минута пре самог догађаја, па је практично немогуће да се на снимање стигне“, каже Станковић.

Он додаје су били сведоци када је помоћница градоначелника Петровићева селективно телефоном обавештавала одређене медије о догађају, док су „неподобни“ морали да се информишу преко сајта. 

„Током ванредног стања обавештења на сајту су постављана за трећину догађаја, док смо за остале сазнали или од колега на терену или када се догађај заврши, па видимо објаве у другим медијима“, каже за УНС уредник Зајечара онлајн.

Станковић наводи да је последњи пример затворености за медија власти у Зајечару био у понедељак, 21. септембра када је на сајту града објављена информација о подели дезинфекционих средстава директорима школа, а да претходно није било најаве за тај догађај.

Последњих месеци, УНС су се колеге и из Панчева, Шапца, Свилајнца и Суботице жалиле да је власт на локалу затворена за новинаре, да их не позива на конференције и да се то додатно погоршало са епидемијом када су правовремене и тачне информације од посебне важности за грађане.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси