Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Привредни апелациони суд по тужби Маје Павловић утврдио: Минимална накнада ОФПС-у и СОКОЈ-у превисока
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 01. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Револуционарна пресуда у корист локалних медија

Привредни апелациони суд по тужби Маје Павловић утврдио: Минимална накнада ОФПС-у и СОКОЈ-у превисока

Привредни апелациони суд у Београду је по тужби власнице новосадског Канала 9 Маје Павловић из 2017. године донео пресуде да та телевизија није дужна да плаћа минималну накнаду за емитовање музичких дела Организацији произвођача фонограма Србије (ОФПС) и организацији музичких аутора СОКОЈ.

У пресудама у које је УНС имао увид наводи се да минимална накнада за емитовање музичких дела и емитовање фонограма и на њима забележених интерпретација „ставља у неравноправан положај кориснике који њу плаћају“.

Павловић за УНС каже да је овакав став суда „огромно олакшање за локалне и регионалне електронске медије“.

„Ето, видите да увек вреди борити се!“, рекла је Павловић.

У пресудама се наводи да је Законско начело сразмере „нарушено“ када се минимална накнада обрачунава на основну броја становника у подручју где се емитује телевизијски или радио програм, јер на истом подручју има више емитера, па је „објективно немогуће да су становници истовремено корисници сваког од њих“.

Спорно за Канал 9 је, према пресуди, плаћање минималне накнаде ОФПС-у и СОКОЈ-у од децембра 2014. до децембра 2015, јер су те накнаде наплаћиване на основу зоне покривености, а не на основу уговора из 2007. године по стопи од 2,5 одсто од прихода емитера.

Павловић је зато септембра 2017. године тужила ове организације.

Суд је уважио налаз вештака из којег произилази да је накнада обрачуната као минимална шест пута већа, него када би се она плаћала на основу прихода, те да је минимална „по томе како је именована“, али „не по својој суштини“.

Подсетимо, Маја Павловић је 2018. и прошле године у три наврата штрајковала глађу, између осталог и због минималне накнаде ОФПС-у и СОКОЈ-у.

Павловић је тада редовно плаћала накнаду ОФПС-у и СОКОЈ-у на основу прихода, а не на основу броја становника који могу да приме сигнал Канала 9. Она је, током штрајка, била изричита у захтеву да не жели било какав отпис дуга, него плаћање сразмерно економској моћи емитера.

Суд у пресуди истиче и да се у овом случају чланови 99, 100 и 101 Закона о облигационим односима тумаче у корист Павловић, те да је Канал 9 испунио своју обавезу и није дужан да плати разлику између накнади.

Павловић је раније рекла да су „нереално постављене таксе угасиле 125 локалних и регионалних емитера у Србији“. 

И председник Асоцијације независних електронских медија Веран Матић је био истог става да минималне накнаде „уопште нису минималне“, да би их „ваљало кориговати“, како би већина емитера „плаћала накнаду у проценту од прихода“.

 

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси