Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  У Белој Цркви и ове године новац медијима који крше закон и новинарски кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 02. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

У Белој Цркви и ове године новац медијима који крше закон и новинарски кодекс

На овогодишњем конкурсу за медијске пројекте у Белој Цркви са пола милиона динара финансиране су емисије које ће бити на Радио-телевизији Панчево, којој је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) изрекло мере због кршења закона. Осим ове медијске куће 1,7 милиона динара добили су портали Србија данас и еВршац, познати по кршењу Кодекса.

Решењу о расподели средстава пројектима у Белој Цркви за 2020. годину наводи се да је продукцији Вагнер (Wagner production) за емисију на румунском језику „Буна зиуа“ која ће бити приказана на Радио-телевизији Панчево додељено пола милиона динара.

Доделом новца за медијски садржај који ће бити на Радио-телевизији Панчево настављена је прошлогодишња пракса. Продукције Вагнер и „VI Production власника Владимира Илића су за садржај који је требало да буде емитован на Радио-телевизији Панчево на прошлогодишњем панчевачком конкурсу добиле укупно 9.750.000 динара.

Иначе, и директно сливање новца у Радио-телевизију Панчево уследило је после мера упозорења Савета РЕМ-а због кршења Закона о електронским медијима и Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга.

Правилник и Комисија

У Правилнику за суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања наводи се да комисија која оцењује пројекте треба да се води критеријумом да ли су учеснику конкурса у последњих годину дана изречене мере од регулаторних тела, односно од РЕМ-а и Савета за штампу.

Пројекте је у Белој Цркви оцењивала комисија у саставу Сандра Савић (ПРОУНС), Александра Патаји (КомНет) и Марија Станковић (самостална пријава).

Награда и за кршење Кодекса

Портали Србија данас и еВршац су на конкурсу у Белој Цркви добили 1,7 милиона динара. Жалбе на текстове на овим порталима често су предмет седница Савета за штампу.

Београдска фирма Absolute media власнице Ане Абрамовић је на белоцрквенском конкурсу за портал Србија данас (srbijadanas.com) добила пола милиона, а фирма еВршац Груп власника Александра Чупића за портал еВршац 1,2 милиона динара.

Иначе, фирме Абрамовићеве и „New media team“ из Београда Страхиње Вујадиновића су на прошлогодишњим конкурсима за медијске пројекте добиле укупно пет милиона динара у 12 локалних самоуправа. Обе фирме пријављивале су се на конкурсима за садржај који ће бити објављен на сајту Србија данас.

Подсетимо, портал Србија данас је преко ових фирми добијао новац на медијским конкурсима и 2017. године, о чему је УНС писао, упркос томе што је 2017. године према истраживању Савета за штампу 938 пута прекршио новинарски кодекс.

Последњи прекршај портала Србија данас који је у јануару ове године изрекао Савет за штампу је због преношења писма Жељка Митровића Драгану Ђиласу, у којем се „грубо повређују част, углед, достојанство и интегритет“ Ђиласа.

Порталу еВршац власника Александра Чупићa је у септембру прошле године Савет за штампу изрекао јавну опомену због текстова о чланици Извршног одбора Демократске странке и специјалисти гинекологије и акушерства Татјани Вешовић. Она је у жалби Савету навела да овај портал води трогодишњу „хајку против ње и ствара атмосферу линча“.

Пола милиона за тек основану фирму

Новосадској фирми „Дунав продукција“ је за пројекат „Заједница у Белој цркви“, чији ће садржаји бити објављени у „Дневнику“, додељено пола милиона динара, иако је ова продукција основана недељу дана после расписивања конкурса у Белој Цркви.

На сајту Агенције за привредне регистре стоји да је ова продукција основана 21. јануара 2020. године, а да је њена власница Јована Лукић. Општина Бела Црква расписала је конкурс 13. јануара ове године, односно недељу дана пре регистровања ове продукције.

Пројекти са истим називом

На конкурсу у Белој Цркви Студио Б и радио „Бус“ из Ковина добили су укупно 1,370 хиљада динара за пројекте под истим називом као и на смедеревском конкурсу.

У Смедереву је новосадској продукцији НС Вид медиа за пројекат „Веште женске руке“ који ће бити реализован на телевизији Студио Б додељено 980 хиљада динара. Радио „Бус“ је на истом конкурсу са пројектом „Мој комшија – радио емисије“ добио 850 хиљада динара.

Лукс радио се одриче новца у Смедереву

После објављивање текста УНС-а да су на смедеревском конкурсу новац добили медији који не правдају пројекте и крше новинарски кодекс Лук радио (Lux radio) нас је обавестио да ће одбити 260.000 динара, колико им је додељено на том конкурсу.

У објави на Фејсбук страници овог радија наводи се да новац који су добили није довољан, већ „понижавајући“ је, као и да слушаоци Лукс радија „неће бити ускраћени ни за једну информацију од јавног значаја“, али да рад седница скупштине и локалне самоуправе „неће бити у могућности да квалитетно испрате и извештавају“.

Коме је још додељен новац из буџета Општине Бела Црква погледајте ОВДЕ.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси