Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Grad Smederevo i dalje finansira medije koji ne pravdaju projekte i krše novinarski kodeks
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 02. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Grad Smederevo i dalje finansira medije koji ne pravdaju projekte i krše novinarski kodeks

Od rekordnih 25 miliona koliko je Grad Smederevo izdvojio za ovogodišnji tek završeni medijski konkurs novac je ponovo dobio portal ePodunavlje, kao i dnevni list koji je jedan od rekordera u kršenju Kodeksa novinara Srbije. Novac je od poreskih obveznika Smederevaca pretekao i za beogradske, novosadske i niške medije.

U Rešenju o raspodeli sredstava medijima Grada Smedereva firma „Open vju“ Aleksandra Čupića, izdavač sajta ePodunavlje, ove godine je za projekat „Smederevo kroz prizmu javnosti“ dobila oko 1,5 miliona dinara. Ovaj portal je 2017. godine dobio sedam miliona dinara za 300 originalnih medijskih sadržaja koje nije proizveo, o čemu je UNS pisao.

Inače, Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata navodi se da „pravo učešća na konkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu u ugovorom predviđenom roku i propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj i lica za koja se utvrdi da su sredstva nenamenski trošila”.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je za UNS 2018. godine rekla da će zbog nepravdanja projekta da traži novac nazad od firme „Open vju“, što se nije desilo. Naprotiv, ove godine nastavljeno je finansiranje ePodunavlja.

Zašto je još sporno nagrađivanje ePodunavlja?

Firma „Open vju“ Aleksandra Čupića, osim portal ePodunavlje, izdavač je i sajta ePančevo.

Ovaj portal je u žižu javnost došao prošle godine zbog kampanje koju je vodio protiv novinara portala Pančevo Si Ti Nenada Živkovića.

Zbog kampanje protiv Živkovića reagovao je i Upravni odbor Saveta za štampu koji je saopštio da ona predstavlja „drastičan slučaj gaženja svih profesionalnih i etičkih normi“

Inače, Živković je tužio „Open Vju“, izdavača ePančevo, kao i njegovog urednika Aleksandra Čupića, za povredu ugleda i časti, kao i zbog pretrpljenih duševnih bolova.

Sajtovi ePodunavlje, ePančevo, eVršac i Južni Banat (sada ugašen), koje uređuje Aleksandar Čupić su 2018. i 2017. godine na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata dobili ukupno 31 milion dinara, o čemu je UNS pisao.

Inače, Grad Smederevo je 2018. podneo tužbu jedino protiv televizije Smederevo vlasnika Jovice Šešlaka, zato što nije opravdala projekat za koji je 2017. godine dobila dva miliona dinara.

Ipak, ova televizija posredno je sufinansirana iz budžeta Grada Smedereva i prošle godine, u saradnji sa tada tek osnovanim portalom „Smederevske novine“, čiji je raniji vlasnik i urednik bio upravo Šešlak.

Na smederevskom konkursu „Smederevske novine“ su i ove godine sufinansirane. Projekat ovog portala „Pronatalitetna politika-između pojedinca i društva“ dobio je 2,7 miliona dinara.

Novac i za „Kurir“, „Studio B“, „Večernje novosti“…

Od 20 projekata koje je Grad Smederevo ove godine finansijski podržao, skoro 6,5 miliona dinara dodeljeno je medijima i firmama koje su registrovane van Podunavskog okruga.

Među njima je i list „Kurir“, koji je prema monitoringu Saveta za štampu od jula do septembra prošle godine imao 1.106 tekstova u kojima su zabeleženi prekršaji Kodeksa novinara Srbije. U Smederevu je „Kurir“ za projekat „Jaka lokalna samouprava-stub države“ ove godine dobio 700 hiljada dinara.

Podsetimo, Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata propisano je da komisije prilikom dodele novca moraju da vode računa da li su u prethodnoj godini mediji koji konkurišu kršili zakon i novinarski kodeks.

Osim „Kurira“, 2,2 miliona dobila je niška televizija K::CN 1, „Večernje novosti“ 200 hiljada dinara, a beogradska preduzeća Romski medijski servis, Ekspolor media, Direkt link ukupno oko 2,4 miliona dinara.

Novosadsko preduzeće NS Vid media, za projekat „Vešte ženske ruke“ koji će biti realizovan na televiziji Studio B, dobilo je 980 hiljada dinara. 

Inače projekte u Smederevu ove godine je ocenjivala komisija u sastavu Milan Panić (PROUNS), Miloš Lazić (KomNet) i Sandra Savić (nezavisni stručnjak).

Kome je još dodeljen novac iz budžeta Grada Smedereva pogledajte OVDE.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi