Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  „Essentis“, победник медијског конкурса МКИ, не производи медијске садржаје, нема запослене, нити исплаћује хонораре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

08. 08. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

„Essentis“, победник медијског конкурса МКИ, не производи медијске садржаје, нема запослене, нити исплаћује хонораре

Продукција „Essentis“ власнице Татјане Лукић на овогодишњем медијском конкурсу Министарства културе и информисања (МКИ), за пројекат „Србија-100 година након Солуна“ добила је највише новца, односно 4,9 милиона динара. Комисија је оценила да предлагач пројекта „поседује високе стручне и професионалне референце“, иако та продукција у пријави није навела нити један произведен медијски садржај.

Управо зато, овакав исход конкурса изазвао је реаговања новинарских и медијских удружења која су утврдила да ова продукција нема запослених, има годишњи приход од 1000 до 2000 динара и да је пријавила исте техничке капацитете продукција Г.Ф.Ц. која је на истом конкурсу добила 3,7 милиона динара.

Иако јавно демантује писања медија, на питања УНС-а о искуству, односно претходном раду ове фирме, броју запослених и техничким капацитетима,  директорка фирме „Essentis“ Татјана Лукић не одговара.

Шта је демантовао „Essentis“

У тексту демантија „Данасу“ под насловом “Наставићемо да пратимо информације које објављујете“, а који је потписала директорка “Essentisа” Татјана Лукић, наводи се да је овај лист у тексту “Хитно испитати малверзације на медијским конкурсима” објавио “нетачне и непотпуне информације, слепо верујући једној страни и не консултујући ни један извор, грубо вређа права и интересе” фирме “Essentis”.

Иначе, лист „Данас“ у наведеном тексту пренео је наводе из писма новинарских и медијских удружења упућеног министру културе и информисања Владану Вукосављевићу о конкурсу овог Министарства за телевизије и продукције. У писму се констатује да продукција „Essentis“ која је добила највише новца на конкурсу нема запослених, од 2015. године има приход од 1000 до 2000 динара. Финансијски извештај за 2017. годину још увек није објављен на АПР-у. Како се наводи на сајту овог Регистра, извештај је „у обради“. На питање УНС-а упућено мејлом - колики је промет ове фирме био у прошлој години, Татјана Лукић није одговорила.

Продукција „Essentis“ је у пријави на конкурс навела да ће се пројектом реализовати документарно-играни филм у трајању 180 минута, а који ће бити емитован на Радио-телевизији Србије (РТС) са „пројектним тимом који ће у свом саставу имати 20 лица.“

У пријави на конкурс ове фирме наводи се да је број запослених (укупан број стално запослених и хонорарних сарадника) 15.

Према евиденцији Агенције за привредне регистре (АПР), ова фирма у 2015. и 2016. није имала запослене, а у 2014. години била је неактивна.

Татјана Лукић у демантију објављеном у „Данасу“  пита се „зашто би се уопште податак из АПР-а о просечном броју запослених у једном предузећу на годишњем нивоу, али у претплошлој години, поклапао са бројем из апликационог формулара, који не обухвата само стално запослене, већ и хонорарне запослене, у текућој години?”

Међутим, у финансијским извештајима фирме „Essentis“ на АПР-у наводи се да су овој фирми у 2015. приходи били 2000 динара, а у 2016. години дупло мањи, односно 1000 динара. Према Билансу успеха „Essentisa“ за 2015. и 2016. годину, ова фирма нема евидентираних трошкова за зараде и остале личне расходe у које спадају ауторски хонорари и уговори у делу, што значи да није исплаћивала хонораре у 2015. и 2016. години. 

Поседује техничке капацитете, али ће изнајмљивати опрему

У пријави на конкурс, у делу „технички капацитети“ „Essentis“ наводи да поседује ХД камеру Panasonic AF100, комплет Nicon и Laica оптику, нелинерну монтажу, расвету и тонску опрему.

Међутим, у истој пријави, у делу буџета „оперативни трошкови“, наведено је да ће фирма, како би реализовала пројекат,  потрошити више од 2 милиона динара за камеру, стативе, контролни монитор, тонску опрему, расвету, „специјалне ефекте“, „израду и најам сценографије и реквизита“, „специјалне ефекте“, „најам монтаже“…

Иначе, истоветне „техничке капацитете“ навела је и фирма Г.Ф.Ц. која је на конкурсу МКИ добила 3,7 милиона динара, што су новинарска и медијска удружења навела у писму министру Вукосављевићу.

УНС није добио одговор од Татјане Лукић и на питање зашто је потребно толико новца за изнајмиљивање опреме ако „Essentis“ већ „поседује техничке капацитете“.

Да ли је „Essentis“ продуцирао „Сенке над Балканом“?

У пројектној документацији, као „искуства подносиоца пријаве“, „Essentis“ је навео: „Редитељ Иван Живковић, серијал 'Сенке над Балканом'“.

Иначе, познато је да је поменути серијал настао у копродукцији „Кобра филма“, РТС-а, Скопје филм студија, Искре, РТРС-а, МРТ-а и Агенције за филм Републике Македоније.

На питање УНС-а да ли је овај серијал настао у продукцији „Essentisа“, како је наведено у пријави, Татјана Лукић није одговорила.

Иако се у пријави наводи да „Essentis“ није добитник „домаћих и међународних признања и награда за производене медијске садржаје и њене ауторе“ комисија је оценила да је подносилац пројекта „поседује високе стручне и професионалне референце“.

Продукција „Essentis“ је у пријави навела да је на годишњем нивоу радила на продукцији „15 видео спотова и промо материјала“. За тај посао приход ове продукције, по финансијским извештајима из АПР-а за 2015. и 2016. годину, био је 1000 или 2000 динара, док је 2014. године продукција била неактивна. За 2017. извештај још увек није објављен.

Сарадња директорки фирми „Essentis“ и „Г.Ф.Ц.“

Како Удружење новинара Србије (УНС) сазнаје Лукић је сарађивала са директорком фирме „Г.Ф.Ц.“ Данком Милошевић, чији је пројекат на истом конкурсу добио један од највиших износа, односно 3, 7 милиона динара.

УНС је сазнао и да је директорка фирме „Essentis“ Татјана Лукић у јануару прошле године говорила на представљању часописа „Српска економија“, чије је издавач „Г.Ф.Ц.“, уписаног у Регистар медија у марту ове године, у својству директорке продаје Мајкрософта за централну и југоисточну Европу.

УНС је остао без одговора од Мајкрософта да ли је Лукић ангажована на месту директорке продаје ове компаније за централну и југоисточну Европу.

У документу у коју је УНС имао увид, наводи се да Татјана Лукић има „међународно искуство у мултинационалним команијама“, међу којима је и Мајкрософт.

Портал „Српска економија“ објавио је и интервју под насловом „Татјана Лукић: Будућност у облацима“, у коме је директора фирме „Г.Ф.Ц.“ и главна и одговорна уредница овог медија Данка Милошевић разговарала са Татјаном Лукић. 

Фирме „Essentis“ и „Г.Ф.Ц.“ које су на конкурсу МКИ добиле укупно 8, 6 милиона динара, у пријавама на конкурс имају идентичне делове  (тачке: 3.13; 3.16; 4.2…). Новинарска и медијска удружења у писму министру навела су да се због тога „стиче утисак да постоји организовани наступ поменутих фирми“, што директорке ових фирми нису демантовале.

Демантији као начин комуникације и захтеви за цензуром

Осим идентичних делова пројеката, чињенице да су добиле највише износе на конкурсу Министарства, као и раније међусобне сарадње, фирмама „Essentis“ и „Г.Ф.Ц.“ заједнички је и начин комуникације са медијима.

Наиме, иако на питања УНС-а и једна и друга директорка месец дана не одговарају, на писања медија ревносно шаљу демантије са упозорењима „наставићемо да пратимо информације које објављујете“, захтевима за уклањање текстова и претњама тужбом.

Уместо одговора на питања УНС-а, директорка фирме „Г.Ф.Ц.“ Данка Милошевић 12. јула упутила је Удружењу писмо у којем је захтевала да УНС са сајта „уклони текст пренет са портала За медиа 'Новинарски одговор на злоупотребе конкурса Министарства културе и информисања'“, да се „суздржи од сваког даљег објављивања текстова који садрже једностране, пристрасне и пре свега нетачне информације, неосноване оптужбе на рачун одговорних лица у Г.Ф.Ц д.о.о. и чланова пројектног тима“ и навела да ће „пратити информације које УНС објављује“.

Уколико Удружење не поступи у складу са захтевима, стоји у писму директорке, „Г.Ф.Ц.“ ће поднети тужбу.

УНС је, у одговору на захтев за цензуром, навео да Данка Милошевић у писму није конкретно оспорила ниједну тврдњу из пренетог текста, да због тога „не постоји нити један разлог да га уклони са сајта и да ће радо објавити одговор уколико 'Г.Ф.Ц.' има конкретан одговор на чињенице из текста“.

Данка Милошевић и директорка фирме „Essentis“ Татјана Лукић демантије су послале и листу „Данас“, на текст „Хитно испитати малверзације на медијском конкурсу“.

Занимљиво је да су последња три пасуса одговора „Essentisa“ „Данасу“ идентична демантију продукције „Г.Ф.Ц.“ послатом УНС-у.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси