Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Slučaj Ćuruvija: Gde su Kurak i njegov pasoš?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 09. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Slučaj Ćuruvija: Gde su Kurak i njegov pasoš?

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković demantovao je da je pasoš Srbije produžen Miroslavu Kuraku, koji se nalazi u bekstvu zbog optužbi da je neposredni izvršilac ubistva Slavka Ćuruvije. Advokat Slobodan Ružić za UNS kaže da je informacija iz diplomatskih izvora, kao i da nije očekivao da će MUP to i da potvrdi.

 „Kuraku je pasoš izdat 2011. godine i nikakvo produženje njegove putne isprave od tada nije urađeno pošto je ovaj dokument, koji mu je izdat u vreme prethodne vlasti, i dalje važeći“, navodi državni sekretar MUP-a povodom izjave advokata Ružića, punomoćnika porodice novinara Ćuruvije, da je Kuraku tokom postupka produžen pasoš Srbije, te da je „očigledno pod zaštitom“.

Šta je MUP uradio da bi se priveo pravdi Miroslav Kurak, pita i advokat Ružić i predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić. „Ako i dalje bude zastoja u ovoj istrazi obratićemo se međunarodnim novinarskim udruženjima i mrežama istraživačkih novinara da pomognu u ovoj potrazi“, navodi za UNS Matić.

Advokat Slobodan Ružić za UNS kaže da nije izmislio informaciju da je Kuraku, optuženom da je neposredni izvršilac ubistva Ćuruvije, produžen pasoš. „Da li se MUP izjasnio šta su preduzeli da se locira i uhapsi Kurak?“, pita taj advokat.

Državni sekretar MUP-a Miličković, međutim, navodi da je „više nego jasno“ da su tvrdnje advokata Ružića „neistinite“, s obzirom na to da je da je optužnica za ubistvo novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ podignuta 2014. godine, a da je suđenje počelo godinu dana kasnije.

„Teško mi je da poverujem da gospodin Ružić, koji je kao advokat porodice Ćuruvije dobro upućen u ovaj slučaj, nije znao kada je tačno Kuraku izdat pasoš. Stoga mislim da su optužbe, da je to urađeno tokom postupka, više nego maliciozne“, kaže Miličković.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić za UNS navodi da mu je poznato da je Kuraku „u jednoj stranoj zemlji izdata ili produžena putna isprava 2011. godine“. „Dakle, pasoš mu ističe 2021. godine. Biće zanimljivo videti šta će se dogoditi - da li će biti zatraženo produženje pasoša i šta će se tada desiti ili će Kurak tražiti državljanstvo zemlje u kojoj se nalazi“, kaže Matić.

On ističe da je ta komisija „u više navrata u svojim dopisima direktoru policije tražila informacije da li se radi ciljana potraga za Kurakom“ i podseća da je poternica za njim raspisana 2014. godine, kada je podignuta optužnica.

„Prošlo je šest godina od raspisivanja Interpolove poternice, a da Kurak nije priveden. Nastojaćemo da dobijemo konkretnije informacije o tome koji su problemi sa pronalaženjem optuženog Kuraka“, navodi Matić, koji kaže da nema informacije gde se Kurak nalazi, ali da smatra da to nije teško utvrditi.

Prvostepenom presudom, koja je izrečena dve decenije posle zločina i četiri godine od početka suđenja, na ukupno 100 godina zatvora osuđeni su bivši čelnici i pripadnici Resora državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Apelacioni sud u Beogradu je, međutim, ukinuo prvostepenu presudu za ubistvo Ćuruvije, sa obrazloženjem da je taj sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u slučaj.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi