Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Odbranimo novinarstvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 11. 2010.

Odbranimo novinarstvo

Tribina o položaju lokalnih medija u Srbiji održana u Boru

Bor - Evropski dan odbrane novinarstva, 5. novembar, bio je povod da u Boru u organizaciji Sindikata novinara Srbije, UNS-a, NUNS-a i Ministarstva kulture uz podršku opštine Bor, bude organizovan okrugli sto na temu „Medijska strategija u lokalnim sredinama’’, na kome su se čuli nimalo ohrabrujući podaci.- Politički i privredni centri moći ne žele da smanje uticaj. Novinari su poniženi u svakom pogledu. Država treba da se povuče iz medija, ali ne i da ne pomaže. Izborili smo se da se novinari tretiraju kao službena lica, ali je to nedovoljno. Predstoji grčevita borba za naš položaj u društvu koji je danas sve teži i gori - ocenio je generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, Nino Brajović.

Predsednica Sindikata novinara Dragana Čabarkapa ocenila je da danas imamo slobodne medije i nezaštićene novinare, kod kojih je sve izraženija autocenzura.

- Bićemo slobodni koliko smo spremni da se sami izborimo za tu slobodu - istakla je ona, dodajući da sindikalno organizovanje postoji u medijima u kojima je osnivač ili suvlasnik država, dok to nije slučaj sa privatnim u kojima je bilo primera da se zbog članstva u sindikatu dobije otkaz.

Na skupu je rečeno da je u Srbiji u Registar javnih glasila upisano 545 štampanih medija, 210 radio stanica i 108 televizija, dok je ukupno zaposleno 10.500 novinarskih poslenika, koji su u poslednjih nekoliko decenija sada u najtežem položaju.

Tokom prošle godine bez radnog mesta ostalo je dve hiljade medijskih radnika, a isto toliko ove godine biće ih proglašeno tehnološkim viškom.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, do kraja aprila 2010. godine, prodato je 56 medija, 25 štampanih i 31 elektronski, a zbog nepoštovanja obaveza iz kupoprodajnog ugovora sa 18 kupaca su raskinuti ugovori.

Kada se porede plate novinara u Beogradu i u lokalu, prednost je, naravno, na strani prestoničkih koji zarađuju između 350 i 500 evra, a lokalci gotovo upola manje - od 250 do 300 evra, i to pod uslovom da nisu u privatnim medijima u kojima su zarade na minimalcu ili se mesecima ne isplaćuju.

- U najgorem položaju su lokalni mediji i Dan odbrane novinarstva u Srbiji je, sa naše tačke gledišta, dan odbrane lokalnih medija. Ovim tempom finansiranja već naredne godine nećemo biti u prilici da govorimo o problemima većine lokalnih medija, jer će oni tada već biti pogašeni - rekao je Brajović.

Ovakva prognoza već je „na delu“ u Timočkoj Krajini gde je u sedam opština privatizovano šest opštinskih medijskih kuća. U opštini Boljevac nije bilo lokalnog medija, a jedino borska RTV nije privatizovana ostavši i dalje opštinsko javno preduzeće.

Rezultat privatizacije su dva raskinuta kupoprodajna ugovora u Negotinu i Majdanpeku, Knjaževac je ostao bez svoje lokalne televizije, a broj zaposlenih u lokalnim medijskim kućama je više nego prepolovljen.

V. K. M.

- Isti događaj, link RTV Bor

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi