Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Vuk Fatić: Blic i Alo brutalno medijski linčuju predsednika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 05. 2015.

Vuk Fatić: Blic i Alo brutalno medijski linčuju predsednika

Nakon što je odgovorio na UNS-ova pitanja povodom neuobičajenog saopštenja Kabineta predsednika Nikolića o novinarima listova "Blic" i "Alo", koordinator Službe za saradnju sa medijima u Kabinetu Vuk Fatić ponovo se obratio UNS-u žaleći se na današnje tekstove u ova dva dnevna lista. Obraćanje Vuka Fatića prenosimo u celosti.

Poštovana gospođo Bjelica,

Skrećem Vam pažnju da je, nakon mog odgovora na Vaša pitanja od 13. maja ove godine, usledio brutalni medijski linč predsednika Republike u dnevnom listu „Blic“ i tabloidu „Alo“.

Stoga bih Vas zamolio da javnosti ukažete na nekoliko podlih laži i insinuacija, ali i da i od „Blica“ i od „Alo“ zatražite objašnjenje za njihove navode, na isti način na koji ste to učinili juče, u komunikaciji sa Službom za saradnju sa medijima predsednika Republike.

1. Dnevni list „Blic“ objavio je 14. maja, u tekstu sa naslovom „Nikolić pozvao na linč novinarke“ da je predsednik Republike „bukvalno nacrtao metu na leđima novinarke Ringier Aksel Špringera, optuživši je da je terorista koji preti njegovoj porodici zato što se ne preziva na ić i jer je rođena u Prizrenu“.

- Kada je to, zašto i na koji način predsednik Republike pozvao (i koga je pozvao) na linč novinarke, kojoj čak ni ime ne zna, a verovatno je nikada u životu nije ni sreo, niti ima pojma kako žena izgleda?

- U kom delu saopštenja Službe za saradnju sa medijima od 12. maja, ili mog pisma Vama od 13. maja, piše tako nešto? Da li gospodin Marjanović, kao potpisnik ovog teksta, ima napad autoprojekcije, napadajući predsednika Republike da je zamerio novinarki jer se ne preziva na „ić“ i jer je iz Prizrena? U kom delu našeg saopštenja ili mog pisma piše da je terorizam to što se neki građanin Srbije ne preziva na „ić“ ili je iz Prizrena?

- Kako je to predsednik Republike „bukvalno“ nacrtao metu na leđima novinarke? Da li gospodin Marjanović uopšte zna šta znači reč „bukvalno“? Da li je predsednik Republike, po Marjanoviću, to učinio hemijskom olovkom, flomasterom, farbom ili nečim drugim?

Dalje, u ovom „članku“ novinarske veličine Svete Marjanovića, navodi se da je saopštenje Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike od 12. maja „šovinističko“... a po čemu to? Da li gospodin Marjanović zna definiciju šovinizma? Ili je ponovo u pitanju autoprojekcija?

Očekujem od Vas, poštovana Dragana, da gospodinu Marjanoviću i listu „Blic“ postavite ova pitanja.

 2. Tabloid „Alo“ je, u stilu svojih kolega iz „Blica“, ustvrdio u tekstu „Predsednik ugrozio život novinarki ALO“, da je njihova novinarka, kojoj ime ovog puta neću navesti jer je to očigledno problem u Srbiji kakvoj je vide urednici „Blica“ i „Alo“, „zasmetala zbog svog imena, prezimena i mesta rođenja“. Dalje, navodi se da se predsednik Nikolić „usudio da građanima broji krvna zrnca i njima i njihovim porodicama na čelu crta metu u trenucima dok nad celim regionom lebdi opasnost od etnički i verski motivisanih nemira“... Stanite malo! Pa zar upravo to nije ono što su urednici i novinari „Alo“ učinili??? Objavili su sliku i lokaciju objekta u kome u stanu živi sin predsednika Republike, a insinuira se da poseduje ceo objekat!!! I to samo jednu stranicu ranije!!! Da ponovim, sin predsednika Republike je štićena ličnost, kao i njegova porodica. Dakle, problem im je kad mi navedemo ime i prezime novinarke i grad u Srbiji u kom je rođena, a nije im problem to što su oni uradili? Sram ih bilo na licemerju i na odsustvu bilo kakvog morala. Sram ih bilo! Voleo bih kada bi tabloid „Alo“ odgovorio:

- Kako je to i kada predsednik Republike brojao krvna zrnca građanima? Da li je koristio metod geometrijske ili aritmetičke progresije? Da li je brojao samo crvena, ili i bela krvna zrnca?

- Gde je to u našem saopštenju ili u mom pismu navedena bilo kakva etnička pripadnost dva imenovana novinara? Gde je navedena ocena da je etnička pripadnost novinara dobra ili loša?

- Kako je predsednik Republike ugrozio život novinarki? Zato što u saopštenju piše kako se žena zove? Kome je njeno ime i prezime problem, jer nama sigurno nije? Onda mora da je njima.

- Da li to znači da je tabloid „Alo“ ugrozio život sinu predsednika Republike, objavivši njegovo ime, prezime, sliku i informaciju o prebivalištu (i to ne samo o gradu u kom živi), uz navode da živi u luksuzu, dok građani „jedva preživljavaju“? Da li je to „poziv na linč“ po „standardima“ tabloida „Alo“?

Poštovana Dragana, plašim se da su, pokušavajući po ko zna koji put da lažno oslikaju predsednika Republike, „Blic“ i „Alo“ u stvari, na najbolji mogući način oslikali sebe. Ali to je već njihov problem.

Srdačno,

Vuk Fatić,

Koordinator Službe za saradnju sa medijima u Kabinetu predsednika Republike

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

14.05.

2015.

Anonymous [neregistrovani] u 20:59

Dvostruki aršini

Pa da: Blicu i Alou je sve dozvoljeno. Oni mogu da lažu, obmanjuju i nikom ništa. A kad im neko kaže da su lažovi, po tom nekom drvlje i kamenje. Podrška predsedniku. Neka im je rekao.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi