Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Tužilac nema vremena da odgovori na pitanja o krivičnoj prijavi „Politike“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 02. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Tužilac nema vremena da odgovori na pitanja o krivičnoj prijavi „Politike“

Tužilac Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković ni posle 15 dana nije odgovorio na pitanja Udruženja novinara Srbije (UNS) o krivičnoj prijavi za prevaru koju je list „Politika“ podneo nakon objavljivanja komentara izmišljenih autora u svojoj rubrici „Pogledi“ u julu prošle godine. Slučaj nisu želeli da komentarišu ni v. d. glavnog i odgovornog urednika „Politike“ Žarko Rakić, ni tadašnji urednik „Pogleda“ Branislav Radivojša.

Nakon što je UNS još 7. februara Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upitao o istrazi slučaja fantomskih komentatora u „Politici“, Stamenković je juče, nakon ponovnog zahteva UNS-a da dobije odgovore, kratko rekao da će odgovoriti „vrlo rado, kada mu radne obaveze to i dopuste“.

UNS je Tužilaštvu postavio pitanja dokle se stiglo u istrazi slučaja kada je „Politika” 20. jula 2017. godine ovom Tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv NN izvršioca za krivično delo Prevara, koje su radnje preduzete i šta je utvrđeno.

UNS je zanimalo i da li su krivičnom prijavom obuhvaćeni tekstovi nepostojećih autora Petra Veličkovića, Milovana B. Vučića i Petre Nožice ili samo neki od njih, kao i da li su prijavom obuhvaćeni tekstovi još nekih autora i kojih.

UNS je tužioca upitao i je li „Politika“ podnela još neku prijavu zbog, kako je ranije naveo kolegijum ovog lista, „hakerskog napada kojim su im podmetnuti tekstovi koji su objavljeni na sajtu i u štampanom izdanju ovog lista“.

Odgovore do danas nismo dobili ni od Tužilaštva, ali ni od v. d. glavnog i odgovornog urednika „Politike“ Žarka Rakića, niti tadašnjeg urednika „Pogleda“ Branislava Radivojše.  

 „Na godišnjem sam odmoru i ne mogu vam pomognem“, rekao je Rakić, dok je Radivojša kratko rekao da je „sudski postupak u toku i da ne može da komentariše“.

Radivojša je smenjen nekoliko meseci posle ovog slučaja i sada radi kao novinar, a Rakić nije objasnio da li je smena posledica objavljivanja priloga fantomskih komentatora.

Nakon tvrdnje da se radi o hakerskom napadu, „Politika“ fantomske komentatore prijavila za prevaru

Kako je UNS ranije pisao, objavljivanje komentara izmišljenih autora u „Politici“ od maja do jula prošle godine, kolegijum ovog lista u obraćanju javnosti obrazložio je „napadom nepoznatih hakera“. Međutim, kako je tada saznao UNS, u prijavi Tužilaštvu odustalo se od te tvrdnje, a odgovorni u ovoj medijskoj kući podneli su prijavu za prevaru.

Jedina veza sa prvobitnom tvrdnjom o hakerskom napadu je to što je prijava podneta Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Međutim, podnosioci prijave nisu se ovom Tužilaštvu požalili na računarsku prevaru, što bi značilo da se radi o hakerskom napadu, već na opšte delo prevare iz Krivičnog zakonika. 

„Dnevni list 'Politika' podneo je 20. jula 2017. godine krivičnu prijavu protiv NN izvršioca zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo Prevara iz člana 208 Krivičnog zakonika“, rekao je tada za sajt UNS-a tužilac Stamenković, dok je Irena Bjeloš iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu UNS-u potvrdila da "krivično delo računarska prevara iz člana 301 Krivičnog zakonika nije predmet podnete krivične prijave".

Kako je Stamenković tada objasnio, Tužilaštvo je 24. jula tražilo od policije da prikupi potrebna obaveštenja radi utvrđivanja identiteta mogućeg izvršioca i obezbeđivanja dokaza, a da se izveštaj o ovom predmetu ili krivična prijava očekuju „u narednom periodu".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi