Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Objavljen "Dosije o gušenju slobode medija u Svilajncu"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 12. 2010.

Objavljen "Dosije o gušenju slobode medija u Svilajncu"


Kao specijalno izdanje "Resavskog poštonoše" izašla je prva zbirka dokumenata o nasilnom prekidu programa Televizije Resava, izbacivanju na ulicu ove i redakcije najstarijeg lokalnog lista u Srbiji "Resavski poštonoša" u junu 2008. godine.

"Dosije o gušenju slobode medija u Svilajncu" je prema rečima glavnog i odgovornog urednika Televizije Resava i lista "Resavski poštonoša" Radeta Đorđevića prva od tri zbirke dokumenata koliko je planirano da bude objavljeno. Drugi deo sačinjavaće dokumenta o "ćutanju" pravosudnih organa, dok će se u trećem broju naći napisi i reagovanja koji su tim povodom objavljivani u štampi.

Ovaj Dosije je, kako je istakao Đorđević, namenjen svim domaćim i međunarodnim organizacijama i asocijacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobodom medija, OEBS-ovom odeljenju za medije, Jelku Kacinu koji je u ime Evropskog parlamenta zadužen za nadziranje slobode medija kao i stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Program Televizije Resava nasilno je prekinut, a njena i redakcija "Resavskog poštonoše" izbačene su iz prostorija čiji je vlasnik opština Svilajnac 4. juna 2008. godine. Izbacivanje redakcija sprovela je komisija opštine Svilajnac na osnovu rešenja zamenika predsednika opštine i predsednika okružnog odbora Demokratske stranke za Pomoravlje Predraga Milanovića.

Ova komisija Opštinskog veća formirana je radi preuzimanja televizjske opreme koja je vlasništvo opštine, ali je umesto da preuzme opremu, čemu se niko u Televiziji Resava nije protivio, izbacila zaposlene, naredila prekid programa i kroz kablovsku mrežu čiji je TV Resava zakupac, pustila signal lokalnog radija Čičica.

Iako je Predrag Milanović obećao predstavnicima UNS-a da će redakcije biti vraćene u iznajmljene opštinske prostorije, do toga nikad nije došlo.

Prostorije iz kojih su izbačeni TV Resava i "Resavski poštonoša" su u međuvremenu renovirane i u njima je od 1. septembra 2008. godine program počela da emituje nova Televizija Centar koja je bila u većinskom vlasništvu Dobrile Milanović, majke potpredsednika opštine Predraga Milanovića.

Sudski postupci za krivično delo neovlašćenog prekida programa i naknadu štete su još uvek u toku.

PRVI DEO DOSIJEA O GUŠENjU SLOBODE MEDIJA U SVILAJNCU



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi