Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Nastavlja se štrajk, Maja Pavlović bez odgovora iz kabineta predsednika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 08. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Nastavlja se štrajk, Maja Pavlović bez odgovora iz kabineta predsednika

Vlasnica novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović, koja treći dan štrajku glađu ispred zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM), još uvek nije dobila poziv za razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučić, zbog čega će nastaviti štrajk. UNS-u još uvek iz kabineta predsednika nije odgovoreno da li će do sastanka doći.

Od najave do štrajka glađu Maje Pavlović reagovali su premijerka, Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Unija diskografa Srbije (UDS) koji su između ostalog, osporavali što Kanal 9 ne plaća takse za korišćenje autorskih dela, fonograme i na njima zabeležene interpretacije.

Suprotno, Pavlović tvrdi da Kanal 9 redovno plaća naknadu OFPS-u, ali prema prethodno važećoj tarifi, kako je i predviđeno Zakonom i autorskim i srodnim pravima.

UDS je u jučerašnjem saopštenju, koji je na sajtu „Danas“ bio sponzorisan, naveo da „pojedini mediji politički zloupotrebljavaju ovaj štrajk“ i upitao „medijska udruženja novinara“ da li su podsticala Maju Pavlović na prethodni štrajk glađu tako što su snosila troškove hotela u blizini sedišta REM-a.

Tokom prethodnog štrajka glađu, kako su mediji pisali, Maja Pavlović spavala je u prostorijama opštine Stari Grad.

Inače, za slučaj Kanala 9 i borbu Maje Pavlović da se njena televizija ne ugasi u tišini, kako kaže, sem domaćih, interesuju se i strani mediji, poput Vašington posta, Glasa Amerike, austrijske televizije…

Stav osam član 187 Zakona o autorskim i srodnim pravima…

U prethodnom štrajku glađu koji je prekinut, posle više od tri nedelje, nakon sastanka otvorenog za javnost sa premijerkom, predstavnicima REM-a, SOKOJ-a, OFPS-a i novinarskih udruženja Maja Pavlović zahtevala je poštovanje stava osam člana 187 Zakona o autorskim i srodnim pravima.

U stavu osam člana 187 Zakona o autorskim i srodnim pravima stoji da u „slučaju spora između organizacije i korisnika oko visine naknade, korisnik je dužan da plaća organizaciji iznos predviđen prethodno važećom tarifom, do pravosnažnog okončanja spora“.

Na primenu ovog člana zakona Pavlović se poziva zato što od 2015. godine Kanal 9 pred Vrhovnim i Ustavnim sudom sa OFPS-om i SOKOJ-em vodi postupke zbog „sporne“ visine naknade.

Nakon što je njenu Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti minimalne tarife OFPS-a Ustavni sud dva puta odbacio i posle odgovora sekretara suda da nije moguće podnositi ustavne žalbe na ove odluke, advokati Pavlović pišu pretstavku sudu u Strazburu.

Pavlović kaže da će do odluke suda u Strazburu OFPS i Kanal 9 i dalje biti u sporu oko visine naknade i da se do tada može primeniti stav osam član 187 Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Dugovanja OFPS-u

OFPS saopštio je, pred najavu štrajka glađu Maje Pavlović, da dugovi njene televizije od 2014. i 2015. godine, bez kamate i sudskih troškova, iznose 3.017.029,35 dinara.

Pavlović je UNS-u rekla da je dug koji navodi OFPS, razlika između „prethodne, nesporne“ i  „važeće, sporne“ tarife, što su utvrdili i veštaci na suđenju sa OFPS-om.

„Iznos koji su naveli da navodno Kanal 9 duguje je u stvari razlika između naknade prema prethodno važećoj, kada smo plaćali procenat od prihoda, i novoj tarifi koja je uvela spornu minimalnu naknadu. Kada je uvedena minimalna tarifa Kanal 9 OFPS-u mora da plaća 60 hiljada dinara mesečno, radio, ne radio, zaradili, ne zaradili“, rekla je UNS-u Pavlović.

Ona kaže da je minimalna naknada četvorostruko veća za televizijske, u odnosu na radio stanice, iako je utvrdila da su njihovi prihodi u Novom Sadu slični, kao i da zato TV stanice imaju „ogroman problem“.

„Ovo ukazuje da država ne želi da uskladi tarifu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima i da smatra da televizijske stanice treba da plaćaju veću naknadu od radio stanica, iako za to nema nikakvog zakonskog osnova, što je sistemsko iscrpljivanje lokalnih i regionalnih TV stanica i njihovo nasilno gašenje“, kaže Pavlović.

Još sudskih postupaka…

UNS-u je Pavlović rekla da pred Upravnim sudom od 2015. godine traje postupak u kojem nije odlučeno da li je oduzimanje lokalne frekvencije bilo u skladu sa zakonom ili ne. Kako kaže Kanal 9 je osporio rešenje REM-a kojim im je oduzeta lokalna i dodeljena regionalna frekvencija, zbog čega moraju da plaćaju desetostruku veću naknadu.

„Pred Vrhovnim kasacionim sudom imamo dva postupka od 2018. godine gde osporavamo presude Apelacionog suda, u kojima ovaj sud dosuđuje OFPS-u razliku između prethodno važeće i nove tarife koju mi osporavamo, odnosno ne priznaje primenu stava osam člana 187 Zakona o autorskim i srodnim pravima“, kaže ona.

Pred Ustavnim sudom od 2016. godine je i njena Inicijativa za ocenu zakonitosti i ustavnosti tarife SOKOJ-a.

Osim sporova zbog tarifa i frekvencije, Pavlović kaže da vodi postupke pred Ustavnim sudom i zbog presuda u kojima su direktori zbog nedostavljanja informacija od javnog značaja proglašeni krivim, ali ih sud nije obavezao da snose troškove suđenja, koje je ona u tom trenutku imala.

Diskriminacija na medijskim konkursima, otkazivanje ugovora javnih preduzeća

Pavlović tvrdi da je „šikanirana“ i diskriminisana sa 1,6 miliona dinara koje je Kanal 9 dobio na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou za sufinansiranje medijskih projekata od javnog značaja.

„Ako projekti Kanala 9 na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou dobiju podršku u iznosu od 1,6 miliona, a Novosadska televizija u iznosu od 8,8 miliona dinara, godinama unazad, to meni liči na diskriminaciju“, rekla je UNS-u Pavlović.

Osim toga, kako kaže, niti jedno javno preduzeće u Novom Sada, koje je Kanalu 9 otkazalo ugovor, neće da obnovi saradnju.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

16.08.

2019.

Вукица [neregistrovani] u 14:27

Српски Рашомон

Не могу да "скапирам" шта М. Павловић и УНС очекују од председника Вучића? Да укине (или измени) Закон о ауторским правима? Да се (у)меша у рад Уставног суда? Да замоли УДС да Канал 9 изузме из домена својих потраживања? Да запрети РЕМ-у? Да ревидира поделу средстава, која држава издваја за медијске пројекте? Да ургира код суда у Стразбуру када и какву одлуку да донесе у вези представке, која се пише? Да присили Мају да прекине штрајк глађу?... Аман, људи, призовите се ЗДРАВОЈ памети!!!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi