Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pavlović predala zahteve predsedniku Srbije, štrajk nastavlja ispred Predsedništva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 08. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Pavlović predala zahteve predsedniku Srbije, štrajk nastavlja ispred Predsedništva

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović danas je predala pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa devet zahteva njene televizije i rekla da očekuje da će je primiti sutra. Do ispunjenja zahteva, kako kaže, nastaviće štrajk glađu ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Kao gost konferencije za štampu studenata „1 od 5 miliona“ Pavlović je rekla da je ispred Predsedništva Srbije došla jer je, u prethodnih deset dana štrajka glađu, nevidljiva za vlast.

U dopisu Vučiću Pavlović je navela da želi da sa njim razgovara i bude saslušana, jer zna da je u pravu i da je njena borba ispravna, kao i da će ga smatrati odgovorim ukoliko njeno zdravstveno stanje bude dovedeno u još veću opasnost.

Ona je u dopisu predsedniku naglasila da navodi pojedinih medija nisu tačni da traži da se Kanalu 9 otpišu dugovi, kao i da ova televizija ne plaća takse.

Na pitanje koji bi minimum trebalo da bude ispunjen kako bi prekinula štrajk, Pavlović je rekla da je minimum da njenih devet zahteva, koji su bili i u prethodnom štrajku glađu, budu ispunjeni kako bi njena i druge lokalne i regionalne televizije mogle da opstanu.

Pavlović je rekla da joj je drago jer su se ANEM i Veran Matić, kao i pojedini predstavnici lokalnih televizija, oglasili da bi minimalnu naknadu za emitovanje fonograma i na njima zabeleženim interpretacijama koju su obavezi da plaćaju emiteri trebalo korigovati.

Ona je rekla da Kanal 9 minimalnu naknadu Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Organizaciji SOKOJ mesečno plaća po 60 hiljada dinara, što znači da bi njeni prihodi, po toj naknadi, trebalo da budu 4,5 miliona što prevazilazi ekonomske mogućnosti Kanala 9. Dodala je da mesečne naknade Kanala 9 ukupno iznose preko 500 hiljada dinara.

Od predstavnika vlasti za vreme štrajka glađu, Pavlović kaže, jedino ju je posetio državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović.

Zahtevi upućeni predsedniku

Kako je UNS-u rekla Pavlović devet zahteva koji su upućeni predsedniku isti su kao i u prethodnom štrajku glađu.

Podsetimo, prvi zahtev Maje Pavlović bio je upućen OFPS-u od kojeg je tražila da povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji je skinula Kanalu 9 po presudama, kao i da u svim postupcima koje vode protiv Kanala 9 OFPS i SOKOJ zatraže zastoj dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom.

OFPS je tokom prošlog štrajka glađu Pavlović odblokirao račun Kanala 9. Međutim, Pavlović je rekla da ne može da prihvati njihov predlog da se jedino odblokira računa Kanala 9, već da treba da se povuku sva izvršenja i da im vrate novac koji su skinuli sa njihovog računa.

Pavlović je tražila i da se produži sporazum koji je Kanal 9 zaključio prošle godine sa ETV-om. Od Ministarstva telekomunikacija zahtevala je izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere kako iznos koji lokalni emiteri plaćaju ETV-u ne bi bio veći od naknade koju plaćaju RATEL-u.

ETV je tada produžio sporazum sa Kanalom 9.

Treći zahtev odnosio se na vraćanje Kanala 9 u distribuciju IPTV-a, koji je, kako se navodi u zahtevima, nezakonito odbio da emituje program ove televizije. Ovaj zahtev je, tokom prošlog štrajka glađu, ispunjen.

Jedan od zahteva vlasnice novosadske televizije bio je upućen i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, od koga je tražila da prestane da kažnjava Kanal 9 i da ovoj televiziji omogući ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija.

Preostale tačke zahteva, za koje je Pavlović tada tvrdila da institucije mogu da reše, odnosile su se na sudske postupke koje Kanal 9 vodi pred Upravnim, Ustavnim i Vrhovnim kasacionim sudom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi