Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Okrugli sto “Državna tajna i pravo javnosti da zna (Slučaj Jelene Spasić)"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 12. 2011.

Okrugli sto “Državna tajna i pravo javnosti da zna (Slučaj Jelene Spasić)"

Udruženje novinara Srbije organizuje okrugli sto “Državna tajna i pravo javnosti da zna (Slučaj Jelene Spasić)", koji će biti održan u ponedeljak, 12. decembra, u Velikoj sali UNS-a, Resavska 28/1, od 10 do 13 sati.

Povod za raspravu o tome kako država Srbija rešava protivrečnost između prava da štiti državne tajne i obaveze da poštuje pravo javnosti da zna, kao i pravo novinara da štite svoje izvore, predstavlja krivični progon Jelene Spasić, novinarke Građanskog nacionalnog lista iz Novog Sada, i njenog urednika Milorada Bojovića.

Spasić i Bojović su optuženi da su naneli štetu bezbednosti Srbije jer je Građanski nacionalni u junu ove godine objavio tekst Jelene Spasić, “Državni organi potpuno nespremni za rat”, sačinjen na osnovu poverljivog izveštaja Ministarstva odbrane o stanju priprema za odbranu zemlje.

Protestu novinarskih udruženja u Srbiji zbog krivičnog progona ovih novinara pridružile su se i Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ), a UNS-ovu peticiju podrške novinarima do sada je potpisalo 460 naših kolega iz zemlje i inostranstva.

Prof. dr Goran Ilić obrazložiće zakonska rešenja kojim se u Srbiji štite poverljivi podaci, a poverenik za informacije Rodoljub Šabić daće svoju kritiku načina na koji država ograničava slobodan pristup informacijama. Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić objasniće okolnosti pod kojim je podnesena krivična prijava zbog odavanja službene tajne iz dokumenta ovog Ministarstva, a predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić govoriće o praksi Tužilaštva u ovoj oblasti.

Vesna Rakić Vodinelić pružiće međunarodni kontekst ovog slučaja, a ekspert za medijsko pravo Slobodan Kremenjak protumačiće evropske standarde i presude Evropskog suda za ljudska prava u ovoj oblasti. Zdenko Tomanović, advokat Jelene Spasić, obrazložiće pravne aspekte progona ove novinarke sa stanovišta odbrane.

O pravu javnosti da zna i pravu novinara da štite svoje izvore govoriće sudija Zoran Ivošević, član Saveta za štampu, kao i predsednici UNS-a, NUNS-a i NDNV-a, te glavni i odgovorni urednik lista „Blic“ Veselin Simonović.

Moderator Okruglog stola biće novinar i pravnik Jugoslav Ćosić, koji će na početku izložiti kraću hronologiju slučaja krivičnog progona novinara Jelene Spasić i Milorada Bojovića, protiv kojih je Tužilaštvo u Novom Sadu upravo pokrenulo istragu.

Udruženje novinara Srbije pozvaće članove Odbora za bezbednost Skupštine Srbije da učestvuju u raspravi na Okruglom stolu, kao i veći broj javnih ličnosti i političkih predstavnika građana.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi