Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kojih 14 filmova i serija o novinarima preporučuje IJNET
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 01. 2024.

Autor: IJNET/NUNS/UNS Izvor: NUNS

Kojih 14 filmova i serija o novinarima preporučuje IJNET

U jeku praznika mnogi od nas možda kažu: „hajde da zaokružimo ovu godinu“ i spremaju se da uživaju u toliko potrebnoj pauzi.

Dok neki od nas možda planiraju da putuju ovog meseca, drugi će se jednostavno odmarati i opuštati. Kad je bolje vreme da pogledate sve filmove i TV emisije u vezi sa novinarstvom koje ste propustili ili nikada niste odvojili vreme da pogledate?

U nastojanju da vam pomognemo da provedete sate sedeći ispred televizora (bez krivice), IJNET je zamolio svoje čitaoce i kolege da im pošalju nove preporuke za listu.

 Evo šta su predložili:

 Filmovi 

(1) She Said (Rekla je)

Ovaj film iz 2022. prati novinarke Njujork Tajmsa Džodi Kantor i Megan Tvohi u njihovim izveštavanjima koja su razotkrila optužbe za seksualno zlostavljanje filmskog producenta Harvija Vajnštajna i poslužila kao katalizator pokreta #MeToo.

(2) Nightcrawler (Noćni puzavac)

Sa Džejkom Gilenholom u glavnoj ulozi, ovaj film prati prevaranta Luisa Bluma koji ide do krajnjih granica kao kamerman da dokumentuje zločine i pomogne rediteljki vesti Nini Romini da poboljša rejting svog programa.

(3) City of God (Grad Boga)

Zasnovan na poluautobiografskom romanu Paula Linsa „Grad Boga“, ovaj film se fokusira na najbolje prijatelje Roket, fotografa u usponu koji beleži uticaj droge u svojoj zajednici i Josea „Ze“ Pekuena, dilera droge, koji koristi talente svog prijatelja u svoju korist.

 (4) The Year of Living Dangerously (Godina opasnog življenja)

Australijski reporter Gaj Hamilton sleće u Indoneziju usred političkih previranja. On se sprijatelji sa fotografom Bilijem Kvanom, koji ga povezuje sa britanskim diplomatom po imenu Džil Brajant. Uz Brajantovu pomoć, Hamilton je u stanju da se etablira kao uspešan reporter sa insajderskim informacijama – ali to ima cenu.

(5) Broadcast News (Vesti)

Ova romantična komedija nominovana za Oskara prati ljubavni trougao između producentkinje vesti, njenog najboljeg prijatelja, koji je potajno zaljubljen u nju, i rivalskog voditelja. U filmu glavne uloge tumače Vilijam Hert, Albert Bruks i Holi Hanter.

(6) Brown Sugar (Braon šećer)

Ovaj film iz 2002. prati muzičku novinarku koja se zaljubljuje u svog najboljeg prijatelja, muzičkog direktora koji se nedavno verio, i njihovu zajedničku strast i poštovanje prema hip-hopu. 

Dokumentarci

(7) Collective (Kolektiv)

Istražujući rumunski nacionalni zdravstveni sistem, tim novinara otkriva prevaru i prati njene posledice za žrtve požara u noćnom klubu Kolektiv 2015. u Bukureštu. Ovaj dokumentarni triler iz 2020. dobio je dve nominacije za Oskara. 

(8) The Newspaperman: The Life and Times of Ben Bradlee (Život Bena Bredlija)

Kroz zbirku odlomaka iz memoara „Dobar život: novine i druge avanture“, porodičnih intervjua i kućnih fotografija i video zapisa, ovaj dokumentarac priča priču o Benu Bredliju, proslavljenom uredniku Vašington posta, koji se borio da se objave Pentagon papiri

(9) Tickled (Zagolicani)

U ovom bizarnom dokumentarcu, Dejvid Farijer, novozelandski novinar, otkriva takmičenja u golicanju izdržljivosti, u kojima se muškarci plaćaju da budu vezani i golicani. Dok otkriva mračne tajne ovog jedinstvenog sveta, susreće se sa mnogim preprekama. 

(10) Page One: Inside the New York Times (Prva strana: Unutar Njujork Tajmsa)

Prateći tri pisca Njujork Tajmsa, ovaj dokumentarac Endrua Rosija istražuje poteškoće koje prate pokušaje prilagođavanja medijskom pejzažu koji se brzo menja 2011, uključujući uticaj interneta na štampane medije.

 (11) A Life Too Short: The Isabella Nardoni Case (Previše kratak život: Slučaj Izabele Nardoni)

Nakon što je petogodišnja Izabela de Olivijera Nardini pala sa šestog sprata stana svog oca i maćehe u Sao Paolu, u Brazilu, njena majka kreće na put da istera pravdu i završava u centru pažnje. Možete pročitati i članak IJNet-a o tome.

(12) Before the Flood (Pre poplave)

Istražujući efekte klimatskih promena, ovaj dokumentarac prati glumca Leonarda Di Kaprija dok se sastaje sa stručnjacima kako bi bolje razumeo načine na koje se životna sredina menja na globalnom nivou i kako bi došao do rešenja. 

TV serije 

(13) Inventing Anna (Prevarantkinja Ana)

Zasnovana na priči prevarantkinje Ane Sorokin, ova serija prati reporterku Vivijan Kent u njenim naporima da istraži Anu Delvi, nemačku Instagram influenserku, koja je prevarila neke od čalnova njujorške elite.

(14) Tokyo Vice

U ovoj kriminalističkoj drami Ansel Elgort tumači lik američkog novinara koji radi za jednu izdavačku kuću u Tokiju i pokušava da razotkrije zločin. Premijera druge sezone očekuje se u februaru.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi