Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Matić: Policija mora da obezbedi Anu Lalić, Dinka Gruhonjića i druge novinare koji su pod pretnjama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 04. 2024.

Izvor: autonomija.info

Matić: Policija mora da obezbedi Anu Lalić, Dinka Gruhonjića i druge novinare koji su pod pretnjama

Član Stalne radne grupe za bezbednost (SRG) Veran Matić izjavio je danas da je veoma zabrinjavajuće to što, uprkos obećanjima, policija još uvek nije uradila procenu bezbednosti za predsednicu Nezavisnog društva novinara Vojvodine Anu Lalić i programskog direktora tog udruženja, univerzitetskog profesora Dinka Gruhonjića.

“Procena bezbednosti još uvek nije urađena, iako je rečeno da će biti urađena procena za 10-15 dana. Apsolutno je neophodno da policija pronađe mehanizam i da garantuje bezbednost Ane Lalić, Dinka Gruhonjića i drugih ugroženih novinara”, rekao je Veran Matić na sastanku SRG u prostorijama NDNV-a u Novom Sadu.

Dodao je da je ustanovljen model u kojem se “izmisli određena tema, određena priča, izmontirana se iz njegovog nastupa, izvuče se iz konteksta”.

“A onda političari počnu da osuđuju to što je laž. Pa preuzimaju režimski mediji pa društvene mreže i kreće hajka…”, kazao je Veran Matić

Dodao je da je i sam bio šest godina pod policijskom zaštitom.

“To je jedno užasavajuće iskustvo, vaša porodica gubi slobodu, vi gubite socijalno okruženje…”, rekao je Veran Matić.

On je naveo da je do kraja marta meseca ove godine formirano 20 novih predmeta zbog napada na novinarke i novinare, a prvostepena odluka doneta je u dva predmeta.

Ana Lalić je kazala da su pretnje smrću i šovinističke uvrede najgore i najopasnije u njenoj karijeri.

Dodala je da je NDNV pokrenuo kampanju na društvenim mrežama “Da li bi voleo da…” (#dalibivoleoda) i navela da imaju toliko pretnji da tu kampanju “možemo voditi mesecima”.

Reč je o kampanji u kojoj NDNV na društvenim mrežama objavljuje pretnje i teške uvrede koje dobijaju njihovi članovi u poslednjih više od mesec dana.

“Samo je pitanje dana kada će se nasilje nad novinarima da se prelije i na druge građane”, rekla je Ana Lalić.

Dinko Gruhonjić je rekao da je vlast kroz kampanju “medijskog linča” zapravo objavila “javnu poternicu” protiv njega, zbog čega su po prvi put u njegovoj novinarskoj i akademskoj karijeri neki nepoznati ljudi na ulicama Novog Sada počeli da dobacuju uvrede njemu i njegovoj porodici, a sada i da prete fizičkim nasiljem.

“Pređena je crvena linija i vlast je odgovorna za to. Nisu toliko opasni takozvani tastatura ratnici koji nam prete preko društvenih mreža, ali su opasni ovi ‘slobodni strelci’ koji gledaju pinkove, hepije, informere. A ti mediji su doslovno 15 dana držali moju fotografiju kao vest dana. I sada niko ne može da zna kada će neki manijak fizički da nas napadne. Ni vlast ni policija to ne mogu da kontrolišu, a takva politika promocije nasilja na kraju će se vratiti kao bumerang i samim vlastima”, rekao je Gruhonjić.

O svojim iskustvima sa pretnjama i teškim uvredama koje dobijaju govorili su i novinarka Televizije N1 Ksenija Pavkov, novinar Radija i portala 021 iz Novog Sada Žarko Bogosavljević, slobodna novinarka Gordana Momčilović Ilić, urednika portala In Medija iz Inđije Verica Marinčić, dopisnica Tanjuga iz Novog Sada Saška Drobnjak, novinar portala SOinfo iz Sombora Sava Majstorov.

Neke novinarke su rekle da zbog pretnji ne mogu da viđaju unuke, jer ne žele da ugrožavaju njihovu bezbednost, a jedna novinarka je kazala da joj se, nakon pretnji, sada neprestano dešava da skrnave grob njene majke tako što autolakom i sprejom ispisuju pogrdne poruke.

Viši javni tužilac Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Aleksandar Momčilović rekao je da je problem u tome što ni u policiji ni u tužilaštvu nema dovoljno zaposlenih, a prijava za pretnje novinarima ima mnogo.

Javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu Slobodan Josimović rekao je da imaju samo jedan predmet iz 2020. godine, kada su ispisani prvi grafiti mržnje i pretnje smrću na zgradi u kojoj Dinko Gruhonjić živi sa porodicom.

Dodao je da policija nije uspela da utvrdi identitet počinilaca do danas.

Tužiteljka Tatjana Karlavaris iz Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Novom Sadu kazala je da je kod njih predmet novih grafita koji su u martu ove godine ispisani takođe na ulazu u Gruhonjićevu zgradu, a kojima se Gruhonjiću takođe preti smrću.

Dodala je da je formiran i predmet zbog fizičkih pretnji Gruhonjiću na ulici u Novom Sadu, koje su se desile ove sedmice.

Tužiteljka iz OJT u Staroj Pazovi Anđelka Savić kazala je da postoje dva predmeta koja su formirana u tom tužilaštvu, u vezi sa pretnjama novinarkama Verici Marinčić i Gordane Momčilović Ilić.

Mirko Srdić iz Policijske uprave Novi Sad rekao je da je policija uvela stalnu patrolnu delatnost i dodao da policija “deluje preventivno” u slučajevima ispisivanja grafita na zgradi Dinka Gruhonjića.

Član SRG iz NDNV-a Veljko Milić rekao je da je možda potrebno da se menja Krivični zakonik, kako bi se proširile zakonske mogućnosti za kažnjavanje onih koji prete i napadaju novinare.

Član SRG iz Asocijacije medija Stevan Ristić kazao je da glavna aktivnost SRG mora da bude rad na preventive, a ne samo vođenje statistike i dokumentovanje pretnji.

Upozorio je da predstoje lokalni izbori i podsetio da u predizbornim kampanjama uvek raste pritisak na novinare i broj pretnji.

Založio se za ukidanje grupa na društvenim mrežama iz kojih kreću kampanje linča novinara.

Članica SRG Kruna Savović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije kazala je da je veoma potresena svim što je čula danas.

Kako je rečeno cilj ovakvih sastanaka SRG je da se doprinese “okončanju principa nekažnjivosti” za pretnje i napade na medijske radnike i stvaranju boljih uslova za bavljenje novinarskom profesijom.

Sastanku SRG su prisustvovali i predstavnici OEBS-a.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi