Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Matić: Zabrinjavajuće što policija još nije uradila procenu bezbednosti Lalić i Gruhonjića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 04. 2024.

Autor: Lea Apro, Fonet Izvor: N1

Matić: Zabrinjavajuće što policija još nije uradila procenu bezbednosti Lalić i Gruhonjića

Član Stalne radne grupe za bezbednost (SRG) Veran Matić izjavio je da je veoma zabrinjavajuće to što, uprkos obećanjima, policija još nije uradila procenu bezbednosti za predsednicu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Anu Lalić i programskog direktora tog udruženja, univerzitetskog profesora Dinka Gruhonjića.

„Procena bezbednosti još nije urađena, iako je rečeno da će biti urađena procena za 10-15 dana. Apsolutno je neophodno da policija pronađe mehanizam i da garantuje bezbednost Ane Lalić, Dinka Gruhonjića i drugih ugroženih novinara“, rekao je Matić na sastanku u Novom Sadu, prenosi Autonomija.

Matić je naveo da je do kraja marta ove godine formirano 20 novih predmeta zbog napada na novinarke i novinare, a prvostepena odluka doneta je u dva predmeta.

U Novom Sadu danas je održan sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara, kontakt tačaka u policiji i tužilaštvu sa medijskim radnicama i radnicima koji su doživeli pretnje i nasilje u lokalnoj sredini.

Dalja eskalacija ozbiljnih pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinarki i novinara u Vojvodini, odnosno u Novom Sadu, Inđiji, Somboru i Staroj Pazovi bio je povod za organizaciju sastanka baš u glavnom gradu Vojvodine u petak u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Na početku sastanka obratila se videolinkom predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić Hegediš, koja je ispričala svoje traumatično iskustvo zbog javno iskazanog stava na festivalu „Rebedu“ u Dubrovniku.

Na sastanku su vidno potrešene govorile o svojim iskustvima novinarke koje su u prethodnom periodu bile žrtve napada i nasilja.

Novinarka iz Inđije Verica Marinčić zaključila je da treba delovati, jer se ova situacija ne može više rešiti rečima.

Novinarka iz Stare Pazove Gordana Momčilović ukazala je da novinari koji rade na lokalu, imaju problem malog mesta, jer ih svi znaju.

Novinar iz Sombora Sava Majstorov ispričao je da je doživljavao slične neprijatnosti kao i njegove koleginice, i objasnio da je preživeo hakerski napad na svoj sajt, zbog kojeg je na nedelju dana bila prekinuta komunikacija sa čitaocima.

Nedavno je u Novom Sadu održan sastanak u organizaciji UNS-DNV na kojem su članovi SRG iz ANEM-a i UNS-a razgovarali sa ugroženim novinarima i novinarkama.

Prvi ovakav događaj u Novom Sadu održan je maja 2023. godine uz prisustvo članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara iz novinarskih i medijskih udruženja, predstavnika OEBS-a, zvaničnika iz javnog tužilaštva i policije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi