Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Stejt department: U Srbiji ozbiljni problemi sa nezavisnošću sudstva, slobodom štampe, korupcijom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 04. 2024.

Izvor: Beta

Stejt department: U Srbiji ozbiljni problemi sa nezavisnošću sudstva, slobodom štampe, korupcijom

Izveštaj američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima, objavljen danas, pokazuje da se u Srbiji stanje na tom planu tokom 2023. godine nije bitnije menjalo, odnosno ukazuje na ozbiljne probleme sa nezavisnošću pravosuda, na korupciju u Vladi, i na ozbiljna ograničavanja slobode izražavanja i štampe. Kako se navodi u izveštaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta, ovi problemi su zabeleženi u kredibilnim izveštajima.

Kod ograničenja slobode izražavanja i štampe, Stejt department naročito ističe nasilje, pretnje nasiljem i sudske postupke protiv novinara.

Među zabeleženim problemima su trgovina ljudima, nasilje ili pretnje nasiljem koje je usmereno na lezbijke, homoseksualce, biseksualne, transrodne, kvir, interseksualne ili druge osobe seksualnih manjina.

Navodi se da su, prema rečima mnogih posmatrača, brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja, napada na civilno društvo i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni, uz konstataciju da je vlada preduzela korake da identifikuje, istraži, krivično goni i kazni zvaničnike u vladi i policiji koji su kršili ljudska prava - nakon javnih navoda o zloupotrebama.

Ukazuje se da su nezavisne međunarodne i domaće nevladine organizacije i nadzorna tela izvestili da je pravosuđe u Srbiji podložno korupciji i političkom uticaju, a da zvaničnici Vlade i narodni poslanici i dalje javno komentarišu istrage, sudske postupke ili rad pojedinih sudija i tužilaca.

Stejt department naročito ističe slučaj preraspoređivanja tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović, nakon hapšenja šestorice osumnjičenih za malverzacije u Elektroprivredi Srbije, i navodi da su, prema mnogim posmatračima, odluke Višeg javnog tužilaštva u Beogradu o premeštaju dve tužiteljke bile - politički motivisane.

Pozivajući se na izveštaj Fridom Hausa, Stejt department ističe da je Srbija u njemu označena kao "tranzicioni ili hibridni režim" i da je u njemu zabeležen kontinuirani i sve veći pritisak vlade na nezavisne medijske kuće i novinare, kao i sve veća dominacija i manipulacija medijima koja potiče od državne kompanije Telekom Srbija.

U izveštaju Stejt departmenta pominju se samonametnuta autocenzira među novinarima, otežan pristup opozicionih lidera medijima i finansijama, kao i činjenica da je REM produžio na još osam godina nacionalne dozvole za emitovanje televizijskim stanicama sa provladinom uređivačkom politikom.

Ističu se kritike opozicionih lidera i aktivista civilnog društva na račun toga štoo REM nije efikasan u svom radu i da je stalno na strani vladajuće koalicije, obezbeđujući nepravedno medijsko okruženje.

Prema podacima Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), većina medija je otvoreno provladina u svom izveštavanju, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi