Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sud odbio tužbu Kurira protiv KRIK-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 04. 2024.

Autor: Jelena Radivojević Izvor: KRIK

Sud odbio tužbu Kurira protiv KRIK-a

Privredni sud u Beogradu odbio je tužbu koju je izdavač Kurira podneo protiv KRIK-a tvrdeći da je nelojalna konkurencija i da urušava ugled ovog tabloida, prenosi KRIK. Tužba je usledila nakon što je KRIK-ov portal Raskrikavanje, koji proverava tačnost informacija objavljenih u medijima,kako navodi KRIK, utvrdio da je Kurir tokom 2020. na naslovnim stranama objavio 163 lažne, neutemeljene ili manipulativne vesti. Presuda je prvostepena i Kurir može da se žali na nju.

Sudija Ljiljana Stojković istakla je u presudi da su navodi tužbe da je došlo do povrede konkurencije na medijskom tržištu neprihvatljivi jer informacije koje su objavljene na sajtu Raskrikavanja ne mogu potpasti pod primenu Zakona o trgovini, na osnovu kog je podneta tužba, piše KRIK.

„Tuženi nisu trgovci i ne mogu biti u konkurentnom odnosu kako to navedeni zakon propisuje“, zaključila je sudija, kako prenosi KRIK.

Ona je navela i da je KRIK „neprofitna organizacija osnovana radi dobročinog ostvarivanja opšte korisnih ciljeva iz oblasti novinarstva“.

Presuda nije konačna i izdavač Kurira preduzeće Mondo Inc na nju može da se žali.

Osim KRIK-a, tužbom Kurira iz 2021. godine bili su obuhvaćeni i portal Cenzolovka, list Danas, Udruženje Centar za interkulturnu komunikaciju i portal Javni servis, protiv kojeg je kasnije povučena tužba. Tužbom je tražio i da im isplatimo ukupno 11 miliona dinara.

Portal Raskrikavanje godinama unazad objavljuje analizu naslovnih strana dnevnih novina u Srbiji, prema metodologiji ocenjivanja koja je dostupna na sajtu.

Kurir je često udarna pesnica vlasti za obračun sa političkim neistomišljenicima ili nezavisnim novinarima, pa tako neretko objavljuje lažne i neproverene vesti i time krši novinarski kodeks.

Zbog analize Raskrikavanja Kurir je protiv KRIK-a krajem prošle godine podneo još jednu tužbu Privrednom sudu – takođe zbog navodne nelojalne konkurencije i narušavanja ugleda. I ovom tužbom obuhvaćeni su mediji koji su preneli podatke iz analize KRIK-a  – da je na naslovnim stranama Kurira 2022. godine bilo najmanje 122 neutemeljene, pristrasne ili manipulativne vesti. I ovom tužbom Kurir traži da mu se isplati 11 miliona dinara.

Poslednjih godina broj takozvanih SLAP tužbi protiv KRIK-a raste – u pitanju su tužbe koje podnose ljudi iz vlasti ili bliski njima, a koje se pokreću samo kako bi se novinari zastrašili, a mediji sprečili da objavljuju nova otkrića.

Među onima koji su pokrenuli postupke protiv KRIK-a su kum predsednika države Aleksandra Vučića Nikola Petrović, bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, Predrag Koluvija, vlasnik „Jovanjice“ kome se sudi za uzgajanje više od tone i po marihuane, kontroverzni biznismeni Bogoljub Karić i Stanko Subotić, kao i kompanija „Mineco“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi