Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Uručena novinarska priznanja, novinarki Al pres „Aleksinačko pero”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 04. 2024.

Autor: Ninoslav Miljković Izvor: alpress.rs

Uručena novinarska priznanja, novinarki Al pres „Aleksinačko pero”

Udruženje građana Centar za regionalni razvoj „DARS” – Aleksinac i Klub novinara Aleksinac, u okviru Drugog „SAM” – Sajma aleksinačkih medija, uručili su juče nagrade i priznanja pojedincima koji su u 2023. godini doprineli unapređenju lokalnog informisanja.

Nagrada „Aleksinačko pero” pripala je novinarki „Al pres”-a i urednici „Al novina” Jeleni Jovanović za medijske napise o lokalnim istorijskim temama. Zahvalivši se na uručenoj nagradi Jovanović, koja je diplomirala na Departmanu za novinarstvo niškog Filozofskog fakulteta kazala je da joj je čast što je ovu nagradu pre nje dobio i naš književnik i kolega novinar Vlasta Cenić.

– Nadam se da će ova nagrada dugo trajati i da će se stvoriti uslovi da se kriterijumi za njenu dodelu stalno povećavaju. Ipak nama u novinarstvu je najveće priznanje i najveća nagrada kada uspemo da uradimo nešto dobro za našu zajednicu. Mislim da smo mi jednim delom uspeli u tome kada je reč o znamenitim Aleksinčanima. Nekako smo te ljude koji su nepravedno bili zaboravljeni uspeli da rehabilitujemo – kazala je ova novinarka. 

U obrazloženju žirija istaknut je poseban doprinos novinarke Jelene Jovanović kroz medijske sadržaje visoke publicističke vrednosti objavljivane u listu „Al novine”. U istom listu Jelena, tada Radovanović, bila je glavni istraživač i autor serijala 2019. godine pod nazivom „Znameniti Srbi iz Aleksinca”, koji je pretočen u istoimenu knjigu.

– Danas se o njima mnogo više zna i govori, stiče se utisak ne samo u okvirima naše zajednice nego mnogo šire. Nadam se i da će naši velikani konačno dobiti neka obeležja u svom gradu po kojima će Aleksinac biti prepoznatljiv u Srbiji, a zašto da ne i van nje. Rad u jednoj maloj redakciji, ne po kvalitetu, već po broju zaposlenih danas je veoma izazovan jer smo svedoci tabloidizacije medija, posrnuća novinarske etike i zloupotrebe novinarstva. Mi se trudimo da sačuvamo obraz profesije i, ma koliko to naivno zvučalo, sebe i dalje smatramo borcima za istinu – završila je svoje izlaganje dobitnica ovog priznanja. 

Zahvalnice za ostvarene rezultate u novinarstvu za 2023. godinu dodeljene su Jovani Stanković za objavljivanje medijskih sadržaja na specijalizovanim portalima o pozorišnim dešavanjima na Festivalu prvoizvedenih predstava PIP, Novinarskoj sekciji učenika Aleksinačke gimnazije Hermes press, za izveštavanje na sajtu-blogu i fejsbuk stranici o događajima sa PIP festivala, Mihajlu Iliću, fotografu amateru, za doprinos u izveštavanju sa lokalnih sportskih događaja i Dijani Borojević za negovanje kulture govora na radiju.

Zahvalnice za doprinos razvoju lokalnog novinarstva dodeljene su Olji Denić, nekadašnjem saradniku lista „Novine sokobanjske”, pi-aru Opštine Sokobanja, za doprinos jačanju lokalnih medija, Zoranu Stevanoviću, istoričaru iz Aleksinca, za medijsku promociju istorijskih lokalnih događaja i Milanu Jovanoviću za medijsko promovisanje lokalnog sporta.

Žiri koji je odlučivao o nagradama i priznanjima radio je u sastavu Ninoslav Miljković, dugogodišnji profesionalni novinar u nekoliko lokalnih, republičkih i saveznih glasila, Milan Vlajić, član Upravnog odbora UNS-a, dugogodišnji novinar u lokalnim medijima i dobitnik „Aleksinačkog pera 2022”, Vlasta N. Cenić, književnik i novinar dobitnik „Aleksinačkog pera 2022”. Nagrade i priznanja uručio je Nino Brajović, sekretar Udruženja novinara Srbije.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi