Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji imaju podršku države
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 03. 2013.

Izvor: Pregled, Tanjug

Mediji imaju podršku države

Do sada je završeno svega 15 do 20 odsto procesa digitalizacije i to zahvaljujući pomoći Evropske unije za uspostavljanje inicijalne mreže koja se emituje sa 15 predajnika, kazao je juče ministar telekomunikacija Rasim Ljajić.

 

„Pored velikih tehničkih, finansijskih i administrativnih problema s kojima se suočavamo, vodimo i odlučujuću bitku s vremenom, jer rok za završetak procesa je jun 2015. godine“, kazao je na skupu o digitalizaciji koji je organizovao Oebs. Prema njegovim rečima, najveći deo posla, koji se pre svega odnosi na energetske i građevinske projekte, treba da završi JP Emisiona tehnika i veze, a rok za to je septembar. Nakon toga će biti raspisana javna nabavka za opremu, kazao je Ljajić, dodavši da je za ceo proces završetka digitalizacije dovoljno upola manje sredstava nego ranije procenjenih 75 miliona evra. Građani će imati korist, počevši od boljeg kvaliteta zvuka i slike do niza servisa i usluga koje će biti omogućeni oslobađanjem digitalne dividende, istakao je Ljajić.

Ministar kulture Bratislav Petković rekao je da je njegovo ministarstvo pripremilo reformu medijskog zakonodavstva a da će uskoro biti dostupan i nacrt Zakona o elektronskim medijima. Digitalno emitovanje stvara uslove za primenu novog modela zadovoljavanja potreba građana regionalnim i lokalnim televizijskim programima javnog servisa, naveo je Petković. On je kazao da se zakonom garantuju prava svih sadašnjih emitera, javnih i komercijalnih, i stvaraju osnove za razne vidove državne pomoći u savladavanju teškoća prelaznog perioda.

Direktor Ratela Milan Janković izjavio je da je njegova agencija dala predlog plana raspodele za digitalno emitovanje a da je donet i predlog izmene pravilnika za analogno emitovanje, po kojem bi se uključile sve stanice koje su ostale bez dozvole, među kojima su Avala, TV5 i TV Zona. Kada je reč o plaćanju naknada za komercijalne emitere, Janković je kazao da je ona smanjivana nekoliko puta i da je sada na nivou koji je zadovoljavajući. Zakon o elektronskim komunkacijama bi trebalo da reguliše plaćanje naknade kao i odnos Javnog servisa i JP Emisione tehnike i veza, smatra Janković.

Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Goran Karadžić podsetio je da nacionalnim emiterima 2014. godine prestaje važenje dozvole za emitovanje a da će produženje tih licenci zavisiti od novog Zakona o elektronskim komunikacijama. Moguće je da će doći do produženja dozvole, čak i na 10 godina, zato što je to neki period koji se u Evropi smatra neophodnim da bi se ulaganje isplatilo, rekao je Karadžić. Prema njegovim rečima, RRA je uputila dopis Vladi Srbije u kojem traži 20 odsto umanjenja naknade za emitere kako bi se olakšao njihov položaj i da bi oni akumulacijom tih sredstava lakše finansirali postupak digitalizacije ali i sopstveno preživljavanje.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

27.03.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 08:24

Ispravka

U tekstu stoji: "Direktor Ratela Milan Janković izjavio je da je njegova agencija dala predlog plana raspodele za digitalno emitovanje ...", a treba da stoji: "Direktor Ratela Milan Janković izjavio je da je njegova agencija dala predlog plana raspodele RADIO-FREKVENCIJA za digitalno emitovanje ...".

U tekstu takodje stoji: "Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Goran Karadžić podsetio je da nacionalnim emiterima 2014. godine prestaje važenje dozvole za emitovanje a da će produženje tih licenci zavisiti od novog Zakona o elektronskim komunikacijama", a trebalo je verovatno da stoji: "Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Goran Karadžić podsetio je da nacionalnim emiterima 2014. godine prestaje važenje dozvole za emitovanje a da će produženje tih licenci zavisiti od novog ZAKONA O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA".

Sad sam siguran da ce u buducnosti dolaziti do slicnih zamene Zakona o elektronskim medijima sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, i obrnuto. Zato sam svojevremeno, izmedu ostalog predlozio da se naziv "Zakon o elektronskim medijima" zameni sa nazivom "Zakon o audio i audio-vizuelnim medijskim uslugama" (kao u odgovarajucoj direktivi EU) ili, alternativno, "Zakon o audio i audio-vizuelnim medijima".

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi