Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ostavka redakcije „Scene“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 03. 2013.

Autor: Sava Stefanović Izvor: Blic

Ostavka redakcije „Scene“

Redakcija časopisa „Scena“, najznačajnijeg časopisa za pozorišnu umetnosti u Srbiji, podnela je kolektivnu ostavku zbog mešanja nove uprave Sterijinog pozorja u rad i uređivačku politiku časopisa.

 

Glavna i odgovorna urednica Darinka Nikolić i članovi redakcije Svetislav Jovanov, Aleksandar Milosavljević, Miroslav - Miki Radonjić, Maja Pelević i Milan Marković odluku o ostavci doneli su jednoglasno nakon sastanka sa direktorom pozorja Selimirom Radulovićem.

Smatramo da je nova uprava Sterijinog pozorja, možda legitimnim, ali u praksi svakako neuobičajenim mešanjem u pitanja koja, po pravilu o neprikosnovenom i profesionalno logičnom pravu glavnog i odgovornog urednika da bira saradnike, gotovo uvredljivim odugovlačenjem da se potvrdi ova ili imenuje nova redakcija, dovela uredništvo časopisa u situaciju u kojoj je naš rad postao gotovo nemoguć- navodi se u pisanom obrazloženju ostavke koju su potpisali svi članovi redakcije.

Darinka Nikolić kaže za „Blic“ da je uprava Sterijinog pozorja pokušavala da utiče na rad glavnog i odgovornog urednika časopisa „Scena“. - Postavljani su uslovi i davane sugestije koje autonomnost uredničkog posla ne trpi. Ako jednom to prihvatite, onda to postaje manir, a ja nisam bila spremna na to - naglašava Nikolićeva.

Svetislav Jovanov dodaje da ih je uprava Pozorja dovela u nezavidnu profesionalnu situaciju nedostatkom bilo kakvog simslenog kriterijuma u svojim predlozima za nužnu obnovu redakcije.

Reč je o potpuno profesionalnom pitanju u doslovnom smislu reči. Da budim svima jasan uptrebiću metaforu, rukovodstvo Pozorja i Upravni odbor imaju zabludu da električni štednjak može popravljati stručnjak za kompjuterski softver, to jest da mladi stručnjaci za književnost i književnu istoriju mogu bez ikakvog dokaza, dostignuća i iskustva tumačiti i procenjivati dramu i pozorište.

Kategorički odbijam tu zabludu - kaže Jovanov.

„Scena” je časopis bezmalo poluvekovne tradicije koji sarađuje sa velikim brojem uglednih teatrologa, kritičara, dramskih pisaca, prevodilaca širom Evrope zbog čega je prepoznat u evropskim okvirima.

UO Pozorja prihvatio ostavku

Upravni odbor Sterijinog pozorja prihvatio je ostavku uredništva ističući u saopštenju da je reč o gestu za koji nije bilo profesionalnih razloga. Juče u upravi Sterijinog pozorja nismo uspeli da dođemo do direktora Selimira Radulovića. Rečeno je samo da pokušamo narednog dana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi