Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pretplata i nezavisnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 04. 2013.

Autor: Nedeljko Čolić Izvor: Blic

Pretplata i nezavisnost

Građani Srbije verovatno više neće morati da plaćaju televizijsku pretplatu već će javni medijski servisi biti fi nansirani iz državnog budžeta. I to je, na prvi pogled, dobra vest za naše istanjene budžete.

Tužno je to što je većina porodica u Srbiji u takvoj situaciji da im je 500 dinara mesečno, koliko iznosi pretplata, velika suma. Prelazak na fi nansiranje iz budžeta verovatno je dobra vest i za zaposlene na javnim servisima, koji neće morati da strepe za plate i radna mesta ukoliko država uspe da im obezbedi dovoljno novca.

Međutim, na drugi pogled, ovakva odluka može biti veoma loša po sve nas. Nije da je RTS, kao najveći javni servis, sada kad se fi nansira iz pretplate neki simbol nezavisnosti i profesionalnog novinarstva. Ali nije ni ono što je bio devedesetih - udarna pesnica režimske propagande. Uz sve mane, sad je bliže primernom javnom servisu nego propagandnoj mašineriji. Finansiranje iz budžeta značilo bi korak unazad za javne servise.

Značilo bi da zavise od dobre volje političara na vlasti, ma iz koje stranke oni dolazili, jer je državna kasa pod njihovom kontrolom. A to bi za očuvanje nezavisnosti javnih servisa bilo kao davanje stada ovaca na čuvanje gladnom vuku. Kad je uticaj na medije u pitanju, a naročito one koje gleda pola Srbije, svaki političar je kriv dok se ne dokaže suprotno.

Nije sporno da sadašnji način fi nansiranja javnih servisa ne funkcioniše kako treba i da treba naći novi. Ali on ne bi smeo da nas vrati 13 ili više godina unazad, kada smo gledali ode velikom vođi i televizijsku stvarnost koju nismo mogli da prepoznamo u svom životu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi