Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  In memoriam Đorđo Vukoje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 04. 2013.

Autor: Đorđije Uskoković Izvor: Politika

In memoriam Đorđo Vukoje

(1950–2013) Prekjuče je u Beogradu, u 63. godini, posle kraće i teške bolesti, umro poznati fotoreporter i novinar Đorđo Vukoje.

Rođen je u Pađanima kod Bileće, gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Zemunu a psihologiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Veoma rano se posvetio fotografiji a kasnije i novinarstvu i stasao u veoma poznatog fotoreportera. Kao slobodni novinar-reporter, od prvih studentskih dana sarađivao je s brojnim redakcijama novina, časopisa, revija; njegovo ime moglo se naći u impresumima ili uz hiljade fotografija ili tekstova.

 

Iako odavno važi za doajena među fotoreporterima, svoju prvu samostalnu tematsku izložbu imao je tek 2006. u opštini Savski venac „Bilo, ne ponovilo se”, povodom katastrofalnih poplava u Srbiji te godine.

Drugu svoju izložbu „SVURF – teatarski virus 07-13”, s pedeset umetničkih fotografija, u okviru manifestacije „Bolje Art nego Škart”, otvorenu 27. marta ove godine u Galeriji Teatra 78, nije mogao da vidi; već je bio na samrtničkoj postelji.

Radoznao i uporan da svaki važan događaj zabeleži svojom kamerom, Đ. Vukoje je stizao gotovo svuda, i na vreme, od ratišta i svratišta, do svečanosti i manifestacija, iako je od rane mladosti bio narušenog zdravlja. Snimao je i ono što se vlastima u raznim režimima nije sviđalo, pa je budući hrabar, radoznao i istinoljubiv, veoma rano „evidentiran” kao disident, neko na koga treba stalno motriti.

To je režim i činio sedamdesetih i osamdesetih godina, te ga je stalno pratio, privodio i pritvarao, čak i premlaćivao, a često je ostajao i bez opreme i snimljenog materijala koji su mu plenjeni ili lomljeni.

Uprkos tome, Đorđo Vukoje ostaće upamćen kod brojnih prijatelja i poznanika kao čovek koji se nikome u svom inače osetljivom poslu nije zamerio. I po tome što je svoju zavičajnu, kršnu i krševitu Hercegovinu koju je često posećivao uvek nosio u duši gde god da je bio, nastojeći da njene osobenosti i svoje uspomene na njih ovekoveči svojim fotoaparatom.

Bio je član UNS-a trideset godina, a NUNS-a od osnivanja.

Mesto i datum sahrane Đorđa Vukoja biće naknadno objavljeni.

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

02.04.

2013.

Поштовалац [neregistrovani] u 08:35

и колега

Вечан му спомен. Бог да му душу прости!

Odgovori
pon

01.04.

2013.

Lepa [neregistrovani] u 18:59

Slava mu

Neka mu je večna slava; ali ostaje pitanje što je tako mali broj medija objavio vest o smrti našeg kolege?

Odgovori
pon

01.04.

2013.

Vojkan Ristić, novinar Vranje [neregistrovani] u 11:59

Dragom Djordju

Poslednji pozdrav, prijatelju,saborcu, iskrenom i humanom čoveku sa kojim sa godinama saradjivao u "Srpskoj reči" i "Studentu".

Neka ti svetlost, bude naklonjena, dragi Djordjo !

Vojkan Ristić,sa porodicom

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi