Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NUNS: Paušalne kvalifikacije bivših novinara Politike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 04. 2013.

Izvor: NUNS

NUNS: Paušalne kvalifikacije bivših novinara Politike

Otvoreno pismo koje je NUNS-u uputilo četvoro bivših novinara Politike ne sadrži nove elemente koji bi poslužili kao povod da NUNS promeni stav u odnosu na svog potpredsednika Dragana Janjića, koji je pre više od tri godine bio zamenik glavnog i odgovornog urednika lista Politika.

NUNS otuda neće odustati od odluke da Janjić bude kandidat tog udruženja za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

U pismu se navodi da nije tačno da su potpisnici pisma došli u sukob sa uređivačkim timom i upravom Politike, dok se ranije kao glavni argument za napad na Janjića navodi tvrdnja da je birao teme povinujući se željama bivše vlade, sa čim se nisu slagali potpisnici otvorenog pisma. Zato ne vidimo razlog da se ovakav navod NUNS-a dovodi u pitanje, niti smatramo da je reč o nečemu što ima odlučujući značaj za ceo problem.

Bivši novinari tvrde da je Politika protiv njih sporovela „postupak nezakonitih otkaza“ i da NUNS to nije nikada osudio. NUNS takvu osudu nije mogao da iznese zbog dva osnovna razloga. Prvi je da se novinari o kojima je reč nikada ranije nisu obratili NUNS-u i da su to učinili tek sada, kada su oni i portal Pistaljka.rs u kome rade, poželeli da ospore Janjićevu kandidaturu za člana Odbvora Agencije za borbu protiv korupcije.

Drugi razlog je to što NUNS ne može da donosi presude, nego pre svega da pomaže novinarima koji se nađu u situaciji da svoja prava moraju da brane na sudu. Ocenu zakonitosti daje sud, a ambicija četvoro novinara da svoj stav o problemu koji se tiče radno pravnih odnosa proglase definitivnom presudom i da stave na stub srama svakoga ko ih u tome otvoreno i snažno ne podrži, naprosto je neprihvatljiva.

NUNS može i treba da se određuje prema kršenjima pravila novinarske profesije i pritiscima na novinare, ali novinari Politike koji smatraju da su marginalizovani po političkoj osnovi nikada ranije nisu tražili zaštitu. To ne čine ni sada, tri godine kasnije, nego akcenat stavljaju na zahtev da Janjić ne bude kandidat za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, tvrdeći da je u uređivačkim odlukama bio politički pristrasan.

NUNS nijednim svojim potezom nije ni otežao ni ugrozio položaj novinara Politike u sudskom procesu koji vode, niti će to učiniti. Stav da su oni došli u sukob sa uređivačkim timom ili upravom naprosto proizlazi iz njihovih dosadašnjih javnih obraćanja. Da nije tako, verovatno ne bi ni optuživali Janjića za političku pristrasnost pri vođenju uređivačkih poslova u Politici.

Kao što novinari koji su, prema dokumentaciji u koju smo imali uvid, pre odlaska iz Politike uzeli otpremnine, imaju pravo da zaštitu svojih prava traže na sudu, tako i njihov urednik ima pravo na zaštitu od javnih napada i diskvalifikacija. Otuda ne smatramo da stav NUNS-a može da ugrozi proces koji vode novinari, a konačnu odluku o zakonitosti postupka uprave Politike prema njima će, naravno, doneti sud.

Nije tačna tvrdnja da je Janjić kao član komisije odlučivao o tome ko će biti proglašen za tehnološki višak. Komisija o kojoj je reč, kako je i navedeno u aktu o njenom osnivanju postavljenom na portalu Pistaljka.rs, imala je suprotan zadatak – da za zaposlene koji su već proglašeni tehnološkim viškom pokuša da nađe neko rešenje. O uslovima pod kojima je to činjeno i rezultatima do koji je komisija došla treba se bliže raspitati u upravi Politike, a konačnu reč će svakako dati sud kome ste se obratili.

Ne želimo da komentarišemo paušalne kvalifikacije iz otvorenog pisma, ali moramo još jednom da naglasimo da je krajnje nekorektno to što se novinari o kojima je reč, kao i portal Pistaljka.rs u kome rade, tek danas, kada je NUNS istakao kandidaturu Janjića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korucije, javljaju sa primedbama na njegov rad. Takva vrsta kampanje je i sa profesionalnog i sa moralnog stanovišta neprihvatljiva.

Takođe, želimo da ponovimo da nam nije poznat slučaj da u nekoj medijskoj kući koja ima i glavnog i odgovornog urednika i direktora o tehnološkom višku ili otkazima konačnu odluku donosi zamenik glavnog i odgovornog urednika. Verujemo da bi takva odluka bila nezakonita i da bi, ukoliko bi mogla da bude potkrepljena odgovarajućom dokumentacijom, vrlo brzo „pala“ na sudu.

NUNS koristi ovu priliku da pozove kolege, bivše novinare Politike, kao i portal Pistaljka.rs, da u javnoj komunikaciji izbegavaju izricanje kvalifikacija za koje, osim sopstvenog uverenja i očigledne netrpeljivosti prema drugim kolegama, ne nude konkretne dokaze.
 
Sekretarijat NUNS-a

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

03.04.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 17:26

Нелогичан одговор

Да ли у НУНС - у има новинара који могу да напишу логичан одговор, него се замењују тезе или износе погрешне, да би заштитили једног вечег грешника - Драгана Јањића.

Odgovori
uto

02.04.

2013.

solidarnost sta to bese? [neregistrovani] u 17:39

svi su oni isti

kad trba polagati racune za necasna delanja svi peru ruke. svojevremeno ljilja posle janjic sada kljajo uspesno odradjuju necastan deo posla-otpustanje kolega za racun srdjana mire i sutra ko zna koga. neko tamo potpuno nekompetentan da njima koji su isto tako pod sumnjom u smislu kompetencija ali boze moj oni drze noz pa nece valjda sebe poseci. onaj odozgo u koga navodno svi verujemo da je pravedan reci ce na kraju svoju rec.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi