Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U EU otvorene konsultacije o medijskim pitanjima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 04. 2013.

Izvor: ABC Srbija, Euractiv.rs

U EU otvorene konsultacije o medijskim pitanjima

Evropska komisija otvorila je dve javne konsultacije na polju digitalne agende koje će se odvijati paralelno. Jedne se odnose na slobodu medija i pluralizam a druge na nezavisnost regulatornih tela na audiovizuelnom sektoru.

Konsultacijama je prethodila debata vođena o preporukama o slobodi medija i pluralizmu koje je u januaru 2013. godine predstavila grupa sastavljena od visokih zvaničnika. Javne konsultacije biće otvorene do 7. juna. Sloboda i pluralizam medija su među osnovnim vrednostima Evropske unije sadržanim u članu 11 Povelje o osnovnim pravima EU.

Oblast medija trenutno je u fazi brzog razvoja i promena pa je i to, kako je ocenila Evropska komisija, nametnulo potrebu široke debate o medijima u EU.

Rezultati konsultacija omogućiće Komisiji da utvrdi da li u nekim sferama postoji potreba za evropskom ili akcijama na nacionalnom nivou radi zaštite slobode medija.

Druge konsultacije ograničene su na preporuku grupe na visokom nivou da regulatorna tela na audiovizuelnom sektoru budu nezavisna.

"U EU se suočavamo sa pretnjama našim osnovnim pravima, poput slobode medija i pluralizma. Grupa visokih zvaničnika poslala je jasan signal da treba da preduzmemo odlučnu akciju kako bi obezbedili slobodu medija i pluralizam medijskog sektora u budućnosti.

Zato u interesu demokratije tražim od vas da na konsultacijama predstavite svoje poglede", istakla je potpredsednica Komisije Neli Kros (Neelie Kroes) zadužena za digitalnu agendu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi