Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nervoza među onima koji su potencijalni izvršioci
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 04. 2013.

Autor: K. Živanović Izvor: Danas

Nervoza među onima koji su potencijalni izvršioci

Posle samo dva meseca rada Komisije za istragu ubistava novinara već se oseća nervoza među onima koji su potencijalni počinioci, koji su učestvovali u nekim drugim zločinima. Izražena je tendencija da se na neki način utiče na istražioce, neke članove Komisije ili ljude koji su angažovani u ovom poslu na različite načine.

Naravno, postoji i sejanje dezinformacija i poluinformacija koje treba da ometu rad Komisije, kreiraju lažne tragove. Sve smo to i očekivali, kaže za Danas Veran Matić, predsednik Komisije za istragu ubistava
novinara.

 

- Ne mogu govoriti o trenutnim aktivnostima Komisije, jer svaki dan imamo analizu i istragu vezanu za neki novi trag, neki stari podatak ili dojavu. Oko 20 operativaca MUP-a, uz pomoć članova komisije iz BIA, rade svakodnevno.

Komisija za istragu ubistava novinara juče je dobila dokumentaciju od Tužilaštva u vezi sa slučajem novinarke Dade Vujasinović, potvrdio je za Danas predsednik Komisije Veran Matić.

Kako dodaje, nakon što su sve dostupne podatke prethodno dostavili Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativna agencija, dokumentacija u vezi sa slučajem novinarke Dade Vujasinović je kompletirana i biće poslata na ekspertizu nekoj od specijalizovanih institucija za rešavanje ubistava.

- Na sednici Komisije koja je održana prošle nedelje saglasili smo se da je neophodno pronaći i angažovati kredibilnu instituciju ili pojedince, specijaliste u oblasti balistike i sudske medicine sa velikim iskustvom koje podrazumeva obradu najmanje 50 ubistava godišnje, koju bi angažovali u slučaju rasvetljavanja ubistva novinarke Dade Vujasinović - kaže Matić.

On dodaje da je na sednici dogovoreno da se ovakav predlog pošalje Tužilaštvu, i predloži koordinacija u izboru, kako bi nalazi tih stručnjaka i institucija, napravljeni u okviru zakonske forme, bili sastavni deo istražnog  postupka, relevantni za sudski proces.

- Odluka i predlog Komisije prosleđeni su Tužilaštvu u petak. U isto vreme, tražili smo i sastanak kako bi se dogovorili o praktičnim aspektima saradnje po ovim pitanjima, što podrazumeva dogovor oko toga na koji način će se prezentovati celokupna dokumentacija vezana za postupak superveštačenja koja će dati verodostojne rezultate koji bi se mogli definisati kao neporecivi - naglašava Matić.

Prema njegovim rečima, ekspertize u oblasti sudske medicine i balistike prilikom uviđaja u vezi sa smrću Dade Vujasinović, kao i posle toga, dale su podatke koji su u suprotnosti i koji su protumačeni na način koji je stvorio nesigurnost kada je reč o tome kako je nastradala Dada Vujasinović, „što je za posledicu imalo i uznemirenje porodice, kolega i javnosti“.

- Komisija je uputila zahtev Tužilaštvu da dostavi kopije dokumenata pribavljenih u slučajevima ubistva kako Dade Vujasinović tako i Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Očekujemo da ova dokumenta budu dostavljena Komisiji u najskorijem periodu kako bi ona mogla uspešno da nastavi svoj rad, koji je u prvom redu upravo usmeren ka utvrđivanju istine o ovim ubistvima, što znači i direktnu pomoć tužiocima koji rade na ovim slučajevima.

Veoma je važno da što pre dobijemo ovu dokumentaciju, jer Komisija intenzivno radi na analizi postojećih dokumenata, ali i podstiče rad istražnih timova koji rade na sva tri slučaja, a kojima nedostaju delovi dokumentacije koje su tužioci pribavili van policijske istrage - ističe Matić i dodaje da tužilaštvo priprema i kopije dokumenata u vezi sa Ćuruvijom i Pantićem.

Novi podaci o ubistvima Ćuruvije i Pantića

- U slučajevima Ćuruvije i Pantića radi se veoma intenzivno. Postoji niz novih podataka i pravaca koje ispituju istražni timovi, pomno proveravaju podatke iz dosadašnjih istraga, ali i nove tragove i svedočenja. Posao je veoma kompleksan i treba imati strpljenja, ne srljati, biti veoma pažljiv i ispitati sve tragove. Kao i raditi intenzivno, što Komisija i čini redovnim nedeljnim sastancima i svakodnevnim operativnim radom. Za sada nije bilo potrebe da se u ovim slučajevima koristi bilo koji oblik superekspertize, jer se traga za ubicama i dokazima, kao i motivima i nalogodavcima. Kada nam to zatreba, imamo mogućnost da angažujemo najbolje, i to ćemo svakako i učiniti - zaključuje Matić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi