Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SINOS poslao pismo Stefanoviću i Petroviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 04. 2013.

Izvor: SINOS

SINOS poslao pismo Stefanoviću i Petroviću

Predrag Tolpa, član Izvršnog odbora SINOS-a, dugogodišnji novinar i urednik u Tanjugu, predavač u školi novinarstva Udruženja novinara Srbije, jedini je kandidat koji ispunjava sve uslove za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Ovo se navodi u pismu koje je SINOS u ponedeljak uputio predsedniku Narodne Skupštine Republike Srbije Nebojši Stefanoviću i predsedniku Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Petru Petroviću  i dodaje da Sindikat novinara Srbije ima više članova  nego Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zajedno.

Sindikat novinara Srbije pažljivo prati javnu prepisku  između UNS-a I NUNS-a  povodom  predstojećeg izbora člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije iz redova esnafskih udruženja i organizacija.
 
Sindikat novinara Srbije smatra da kandidati UNS-a i NUNS-a ne ispunjavaju uslove za izbor u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije.
 
Protiv kandidata NUNS-a, Dragana Janjića izjasnio se UNS, obaveštavajući Skupštinu Srbije i javnost da je kolega Janjić imao problematičnu ulogu prilikom otpuštanja novinara Politike.
 
Što se tiče Ljiljane Smajlović, njena kandidatura za člana Odbora nije sprovedena na primeren način jer nije ispoštovana procedura za imenovanje: Smajlovićeva nije dobila potrebnu podršku Uprave UNS-a, pre upućivanja predloga s njenim imenom Ministarstvu. To je učinjeno tek 3 dana kasnije, nakon što je već objavljeno da je Smajlovićeva kandidat UNS-a.
 
Ono što Sindikat novinara posebno zamera Ljiljani Smajlović je to što od dolaska na mesto predsednice UNS-a, tokom rasprave o medijskoj strategiji u Srbiji i tokom rasprave o medijskim zakonima – POTPUNO ZANEMARUJE INTERESE ZAPOSLENIH U MEDIJIMA. Njena prvenstvena briga je položaj vlasnika medija, što je dokazala osnivanjem tzv. MEDIJSKE KOALICIJE koju čine ANEM (Asocijacija nezavisnih medija), „Asocijacija medija“ ( sa 13 izdavačkih kuća ) i „Lokal pres“.

Novinari i drugi medijski radnici nisu interesantni Ljiljani Smajlović, niti je branila njihove interese tokom rasprave o medijskim zakonima,  pa je to razlog zbog kojeg Sindikat novinara tvrdi da koleginica Smajlović neće objektivno raditi u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije.

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

05.04.

2013.

Новинар [neregistrovani] u 20:20

Толпа је најбољи кандидат

Предраг Толпа је идеалан кандидат за члана Агенције. То знају сви који га познају. Друга два кандидата су, међутим, познатији у јавности, не увек по доприносу борби против корупције. Њихове везе са политичким круговима и, уопште, професионалне биографије, то јасно показују. Оне свакако нису добра препорука зѕ новог члана поменуте врло осетљиве и важне установе. Крајње време је да на таква места дођу компетентни људи. Толпа то свакако јесте.
П.С. Познајем лично врло добро све троје, не дружим се ни са једним, али уверење имам.

Odgovori
čet

04.04.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 15:56

politkomesari marsiraju

za tolpu se moze reci da ne prpada nijednoj interesnoj grupi i zato su male sanse da ce proci. Ljilja i Janjic su prepoznatljivi kao udvorice svakoj vlasti. Politkomesari se medjusobno takmice to sve podseca na vreme socijalizma tj. komunizma. U seriji Bolji zivot opisana je ta situacija da se protiv kandidat fingira, u ovom slucaju to je Janjic.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi