Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Čišćenje javnog dvorišta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 04. 2013.

Autor: Ivana Vujanov Izvor: Dnevnik

Čišćenje javnog dvorišta

Pošto se nedavno usprotivio predlogu da se i TV pretplata za Javni servis naplaćuje preko i poreza za imovinu (o opravdanim razlozima protiv smo već pisali), prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je da će Radnoj grupi koja radi na izradi zakona o elektronskim medijima uputiti odluku o ukidanju TV pretplate i prelasku finansiranja RTSa isključivo iz budžeta.

Od tog trenutka javnost, stručnjaci i medijska udruženja krenuli su da se dele u mišljenjima o opravdanosti i isplativosti ovakvog načina finansiranja. Dok su jedni isticali da je naplata drastično pala i da se nešto mora pod hitno promeniti, drugi su se zalagali za očuvanje nebudžetskog izdvajanja za ovaj medij, napominjući da će se, ako potpuno padne na budžetske jasle, RTS do kraja „podržaviti", što će naneti štetu razvoju društva u celini.

I predstavnici OEBSa i Evropske komisije usprotivili su se budžetskom načinu finansiranja RTSa, ali karte su još uvek otvorene: stranci čekaju da vide za koje ćemo se odlučiti carstvo, građani čekaju da vide šta će pisati u zakonu o elektronskim medijima, a Radna grupa čeka da vidi šta ovi što čekaju misle da treba da se uradi.

U međuvremenu rastu šanse da u novom zakonu umesto člana zakona o finansiranju RTSa stoji rupa, koja će se popuniti odgovarajućim aneksom, kad se odmere snage i proceni gde je šteta najmanja, a spominje se i kompromisno, budžetskopretplatničko rešenje.

Novinarska udruženja usprotivila su se budžetskom finansiranju, a građani su se podelili na „pčelice" i „magarce" - ovi prvi jer se pokazalo da se isplati ignorisanje zakona pod plaštom građanske neposlušnosti, ovi drugi u nadi da će država konačno početi da se domaćinski ponaša prema onima koji je poštuju i možda ponuditi olakšice onima koji su bez TV duga.

Za to vreme direktor RTSa dodatno potpiruje uzavrele strasti, ističući da zaposlenima preti otkaz, a gledaocima sneg na ekranima, kao da već ne vlada potpuno rasulo u programskoj koncepciji, a nekada ubedljivo najgledanija televizija vrtoglavo pada u ispodprosečnost, beležeći značajan pad gledanosti.

I zaista, kad pogledamo nekoliko poteza rukovodstva Javnog servisa, ne možemo se oteti utisku da je ovaj brod odavno krenuo da tone, a da posada čini sve da izbuši što veće rupe, ne bi li što pre završio na dnu. Jer, kako drugačije da se komentariše polovično emitovanje Lige šampiona, prepuštanje serije „Montevideo" komercijalnoj televiziji, emitovanje stote reprize TV serije u udarno televizijsko vreme, nepostojanje obrazovnog, kulturnog i naučnog programa koji bi trebalo da budu okosnica javnog servisa?

Ako su rešili da na ovaj način pritisnu vlast da reši njihove probleme, pogrešili su kapiju. Trebalo je da pođu od one u Takovskoj 10 - tamo ih još od 2002. godine čeka obaveza da sa građanima Srbije zasnuju pretplatnički odnos kako bi imali pravnog osnova za naplatu TV pretplate i na osnovu čega bi neplatiše mogle i da tuže i dođu do potrebnog novca. Bez novih zakona, prelaznih rešenja, otpuštanja i repriza.

Treba prvo počistiti u svom dvorištu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi