Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tribina o budućnosti medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 04. 2013.

Autor: D. Vukašinović Izvor: Pančevac

Tribina o budućnosti medija

Tribinom „Da li Pančevu treba RTV Pančevo?” ova medijska kuća želela je da skrene pažnju na Nacrt zakona o informisanju i medijima, koji bi mogao da stavi tačku na lokalna elektronska glasila kakva sada poznajemo.

Organizatori su ovom temom uspeli da zainteresuju pančevačku javnost i političare, pa je u četvrtak, 28. marta, velika sala Skupštine grada bila puna, uprkos činjenici da je TV Pančevo direktno prenosilo događaj.

Nevena Simendić, urednica lokalne televizije, istakla je da pomenuti nacrt zakona propisuje obaveznu privatizaciju svih medija u Srbiji do kraja 2014, te da isključuje mogućnost osnivanja regionalnih javnih servisa koji su predviđeni nacionalnom Strategijom informisanja, usvojenom pre svega godinu dana.

Ona je zaključila da bi donošenje ovakvog propisa značilo propast informisanja u lokalnim sredinama. Kao dokaz te tvrdnje navela je da zbog besparice na medijskom tržištu neće biti kupaca, pa će lokalne radio-televizijske stanice biti ugašene.

Urednica TV Pančeva opovrgla je tvrdnje autora Nacrta da je Evropska unija tražila ovakav scenario i ocenila je da iza svega stoji namera „medijskih mogula” da se dokopaju budžetskog novca, jer ne mogu finansijski da opstanu ni pomoću rijaliti šou-programa. Ona je zatražila da se lokalni emiteri informativnog programa izuzmu od privatizacije, a pančevačku javnost je pozvala da podrži ovaj predlog.

Svi što su potom govorili, a među njima je bilo običnih građana i bivših i sadašnjih političara, podsetili su na ulogu koju su pančevački radio i televizija imali krajem prošlog i početkom ovog veka u demokratizaciji Srbije, širenju slobodne reči i istinitih informacija, ali i promociji vrednosti ove sredine. Jedan od građana je pozvao vladajuće političare da preko vrhova svojih stranaka isposluju izmenu spornog nacrta i dodao kako odbranom svojih elektronskih medija Pančevci ne brane zaposlene u njima, već sebe.

Dušan Ćurčin, nekadašnji lokalni ministar informisanja, upitao je čemu dugogodišnja borba za medije ako se opet održavaju ovakve tribine zbog pretnji da će građanima biti oduzeti njihovi mediji. Vesna Martinović je u ime odborničke grupe DS-a najavila inicijativu da se lokalna skupština izjasni protiv namere donošenja ovakvog zakona i time odbrani ustavno pravo svih građana Pančeva na informisanje na maternjim jezicima. Marinika Čobanu, pokrajinska sekretarka za omladinu i sport, ponudila je pomoć u toj borbi i pozvala sve pokrajinske i republičke poslanike da lobiraju za promenu teksta Nacrta.

Branislav Bjelica, bivši funkcioner Ministarstva pravde, pozvao je Pančevce da Vladi Srbije pošalju poruku kako građani imaju pravo na informisanje i da je to jedna od tekovina EU na koje se vlast toliko poziva. Smilja Glamočanin, funkcionerka pančevačkog SNS-a, iznela je jasan stav svoje stranke da će naprednjaci preko svojih predstavnika u republičkim institucijama učiniti sve što mogu da sačuvaju RTV Pančevo. Njen stranački kolega Vojo Krkobabić izrazio je optimizam, ocenivši da će se sadašnje stanje normativnog haosa u medijskoj sferi produžiti, što će elektronskim medijima obezbediti opstanak. Miloš Obrenović, predsednik UO RTV-a i član SNS-a, rekao je da „ovakvu Televiziju Pančevo neće niko da kupi” i izneo niz optužbi na račun broja zaposlenih i njihove stručne spreme. On je rekao da „priče o vrhunskim novinarima ne piju vodu, jer u RTV-u rade medicinske sestre i poljoprivredni tehničari”.

Nevena Simendić je kratko odgovorila da je Obrenovićev nastup pravi primer za to kako politika može da „ubaci razne likove u RTV Pančevo”. Od prisutnih funkcionera lokalne samouprave niko nije izašao za govornicu, a rukovodstvo RTV-a najavilo je da će uskoro uputiti zvaničan zahtev svom osnivaču da zauzme stav prema ovoj temi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi