Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Saša Janković: Neću da otpustim Janjića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 04. 2013.

Autor: Saša Janković Izvor: Pištaljka

Saša Janković: Neću da otpustim Janjića

Pismo zaštitnika građana glavnom i odgovornom uredniku Pištaljke

Poštovani g. Vladimire Radomiroviću, glavni i odgovorni uredniče Pištaljke i drugi članovi tima Pištaljke,

Upoznao sam se sa vašim javnim zahtevom da dam otkaz savetniku u stručnoj službi Zaštitnika građana, Draganu Janjiću.

 

Iz vaših reči i dokumenata koje ste objavili činjenično proizilazi sledeće:

  1. Pre više od tri godine, generalni direktor i zamenik generalnog direktora Politike (Mira Glišić-Simić i Verner Herić) zajedničkom odlukom proglasili su određene radnike Politike, između ostalih i sve vas četvoro članova tima Pištaljke koji danas tražite da dam otkaz Draganu Janjiću, za tehnološki višak. Do tada ste radili na radnim mestima dopisnika iz Ljubljane (Svetlana Vasović-Mekina), novinara u Spoljnopolitičkoj rubrici (Vladimir Radomirović), komentatora u Političkoj rubrici (Dragana Matović), a za Marijanu Milosavljević niste istakli radno mesto.
  1. Pre nego što su doneli odluku kojom ste proglašeni tehnološkim viškom, generalni direktor i zamenik generalnog direktora Politike formirali su Komisiju za primenu mere premeštaja zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom, u sastavu: 1. Miroslav Ševo – predsednik; 2. Dušica Pavićević, zamenik; 3. Zvezdan Tošić, član; 4. Jelena Jakovljević, član i 5. Dragan Janjić, član.
  1. Ukazivali ste tada, pre više od tri godine, rukovodstvu Politike da ste žrtve sopstvenog kritičkog pera. Isticali ste u vašim obraćanjima da glavni i odgovorni urednik Politike Dragan Bujošević ne dozvoljava kritički pomen na tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, a da je ministar spoljnih poslova Slovenije od svog srpskog kolege tražio promenu dopisnika Politike iz Ljubljane. Navodili ste da vam Dragan Janjić, kao zamenik glavnog i odgovornog urednika, odbija tekstove i tako stvara uslove za vaše proglašenje za tehnološki višak. U tim obraćanjima istakli ste i da je Politika imala veći tiraž i kritičkije se odnosila prema vlasti za vreme prethodnog glavnog i odgovornog urednika nego za vreme Dragana Bujoševića.

Pored ovih činjenica koje ste sami naveli, konstatovao sam i sledeće:

  1. Dragan Janjić bio je član Komisije koja je odlučivala o vašem premeštaju i odbijao vam tekstove pre tri godine, a već dve godine radi u mojoj stručnoj službi što vam je od početka bilo dobro poznato. Ipak, nijednom mi se do ovog momenta niste obratili na bilo koji način u vezi sa Draganom Janjićem.
  2. Pre nekoliko nedelja Dragana Janjića je Nezavisno udruženje novinara Srbije istaklo kao svog kandidata za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, dok je njegov „protivkandidat“ ispred Udruženja novinara Srbije upravo nekadašnji glavni i odgovorni urednik Politike čiji rad ste hvalili u vašim obraćanjima. Obavešten sam i da su ovih dana NUNS i UNS imali neuspešne razgovore u vezi saglasnosti oko zajedničkog kandidata, dok treće novinarsko udruženje podržava kandidaturu Janjića.
  3. Dragan Janjić, kao državni službenik u stručnoj službi Zaštitnika građana, u dosadašnjem radu bio je stručan, odgovoran, savestan, objektivan i pravovremeno je izvršavao svoje obaveze. Niko od njegovih rukovodioca ni kolega u Stručnoj službi nikada mi nije uputio primedbu na njega. Od organizacija i pojedinaca sa kojima u okviru dužnosti na radnom mestu sarađuje, nikada nisam čuo ni jednu primedbu na njega.
  4. Godinu dana posle vas i Dragan Janjić napustio je Politiku, nedugo pošto je odobrio objavljivanje intervjua sa Bogoljubom Karićem, na šta je vladajući politički establišment gledao negativno, što mi je lično poznato.
  5. Vašu tešku kvalifikaciju Janjića, tj. tvrdnju da je bio „cenzor“ i gušio slobodu medija, izneli ste po prvi put neposredno javnosti, i javno od mene zatražili da ga otpustim, pri čemu mi se prethodno niste obratili.

Nakon što sam razmotrio sve navedeno, nisam našao osnova niti razloga da po vašem javnom zahtevu otpustim Dragana Janjića iz stručne službe Zaštitnika građana.

Nema činjeničnog osnova za oštru i tešku tvrdnju da je Dragan Janjić bio „cenzor“. Podsetiću da je pojam „cenzor“ rezervisan za organ ili organizaciju državne vlasti nametnutu da kontroliše medije, a ne za urednika koga je rukovodstvo medija samo i slobodno odabralo. Uloga urednika jeste da utvrđuje i sprovodi uređivačku politiku, a to se svugde čini upravo odabirom tema, te odbijanjem ili prihvatanjem tekstova novinara prema kriterijumima koje uredništva utvrđuju. Veoma često se i ja sam ne slažem sa tim kriterijumima, posebno kada urednici iz izdanja izbace već urađen intervju koji su sami tražili, ili odustanu od napisanog teksta ili komentara svojih novinara o radu Zaštitnika građana, kada vide njihovu sadržinu. To urednike, međutim, ne čini cenzorima. Kada se urednikov koncept ne složi sa konceptom višeg rukovodstva, tada i oni gube svoje radno mesto, kao što se to desilo i Janjiću. I to nije cenzura.

Ovaj moj argument o odnosu vlasnik/osnivač – uredništvo – novinari bi bio i danas relevantan za vas kada bi Pištaljka imala vlasnika, tj. osnivača koji bi izborom uredištva osiguravao medijski profil koji se razlikuje od vaseg ličnog - novinarskog. Međutim, glavni i i odgovorni urednik Pištaljke je Vladimir Radomirović, a njen osnivač (vlasnik) čiji je nije ni država ni neko preduzeće (kao u slučaju Politike), već udruženje građana Eutopija čiji je zastupnik - takođe Vladimir Radomirović, pretpostavljam ista osoba. Imena osnivača Eutopije nisu dostupna na internet sajtu nadležnog registarskog organa (www.apr.rs) niti na internet stranici Eutopije (www.eutopia.org), te bi osnivači udruženja građana koje je osnovalo Pištaljku kao medijsko glasilo, teoretski i praktično lako mogli da budete i vi sami - članovi „Tima Pištaljke“, odnosno „Bivši novinari Politike otpušteni krajem 2009. i početkom 2010. godine“ kako ste, i na jedan i na drugi način istovremeno, potpisali tekst protiv Janjića „Cenzora“ na sajtu Pištaljke.

Dozvoliću sebi da ocenim da je u uređivačkoj koncepciji Politike, od kada je pratim, uvek bio prisutan određen uticaj aktuelne državne politike i vlasti. To teško iznenađuje, s obzirom da je država u prošlosti uvek imala vlasnički, odnosno osnivački udeo u tom listu. Međutim upravo Dragan Janjić je, savetujući na svom radnom mestu upravo o tom pitanju od suštinskog značaja za slobodu medija u Srbiji, te nastupajući ispred Nezavisnog udruženja novinara Srbije, bio najuporniji i najvatreniji zagovornik ideje, tj. nužnosti, da država izađe iz vlasničke strukture u medijima.

Sa formalno-pravne strane, Dragan Janjić je državni službenik i razlozi koje ste naveli nisu ni izbliza zakonom predviđeni kao razlozi za raskid radnog odnosa. Suštinski, vi od mene tražite upravo ono za šta krivite Janjića – da ga otpustim zbog toga što se on nekom uticajnom (u ovom slučaju vama) zamerio i to radeći svoj posao u skladu sa utvrđenom uređivačkom politikom, sopstvenom profesionalnom ocenom nečijeg novinarskog doprinosa i potrebe za tim i takvim doprinosom u novinskoj kući koja ima svoje direktore i vlasnike koji joj određuju profil.

Na kraju, ne mogu da prihvatim kao objektivne primedbe koje navodite da „piše Tim Pištaljke“, a svojim imenima potpisuju „Bivši novinari Politike otpuštenih krajem 2009. i početkom 2010. godine“ i koje su upućene nekadašnjem šefu upravo tih bivših novinara Politike/članova Tima Pištaljke, a koje mi po prvi put ističete više od tri godine od događaja koji su te primedbe izazvali, pri čemu od mene tražite da ga zbog njih otpustim sa posla na kome radi već dve godine, uz vaše znanje i bez, do sada, vaše zamerke. Pri tome svoje primedbe objavljujete baš u momentu kada je čovek koga kao „cenzora“ diskvalifikujete iz javnog života i službe, ispred svog strukovnog udruženja čiji je potpredsednik, postao protivkandidat za javnu funkciju vašem drugom nekadašnjem šefu, a i danas vašoj, tj. Pištaljkinoj, saradnici i promoterki - istovremeno predsednici alternativnog nacionalnog strukovnog udruženja. Naravno, vaš napor sasvim sigurno jeste razumljiv i legitiman sa stanovišta  vašeg osnivača – udruženja građana Eutopija koje i nije dužno da štiti javni interes, već interes svojih članova, ko god oni bili, pa makar i vi sami. Kao Zaštitnik građana ja, međutim, odlučujem o zasnivanju i prestanku radnog odnosa u stručnoj službi ovog državnog organa po drugačijim, zakonom propisanim, pravilima od onih koja važe za udruženja građana i njihova javna glasila.

Vaš zahtev objavljen je, u integralnom obliku, na sajtu Zaštitnika građana, zajedno sa ovim odgovorom. Molim vas da i vi ovaj odgovor objavite na sajtu Pištaljke na istom mestu gde i vaš zahtev.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi