Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Cenzor i njegov zaštitnik
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 04. 2013.

Autor: Vladimir Radomirović Izvor: Pištaljka

Cenzor i njegov zaštitnik

Gospodine zaštitniče građana Saša Jankoviću, ne govorite istinu kad kažete da niste ranije znali za ponašanje Dragana Janjića u Politici, jer Vas je o tome prošle godine obavestila novinarka Pištaljke Marijana Milosavljević.

Ali, čak i da Vas niko nije lično obavestio o tome, mogli ste još 2009. u medijima da pročitate otvoreno pismo novinara Politike i našu prijavu protiv premijera Mirka Cvetkovića zbog sukoba interesa. Mogli ste i tada da reagujete, jer ste po službenoj dužnosti to dužni da uradite čim do Vas stigne glas o kršenju prava. Ne verujem da Vam se lično obratio ni kineski disident Lju Sjaobo, pa ste ipak branili njegova građanska prava, upravo onako kako bi građani Srbije želeli da branite njihova.

Tvrdite da Janjić ne može da bude cenzor, jer taj pojam „može da bude samo rezervisan za organ ili organizaciju državne vlasti nametnutu da kontroliše medije“. Nijedna savremena definicija tog pojma nije ovako uska kao Vaša, ali Janjić zadovoljava čak i Vaše shvatanje cenzure, jer je u Politiku poslat direktno iz Vlade o kojoj nije dozvoljavao da se kritički piše, pa čak ni govori.

Janjić je napustio Politiku, kažete. Tačno, nije dobio otkaz, a po odlasku iz Politike ponovo se zaposlio u državnoj službi, što dovoljno govori o tome koliko ga je ta vlast proganjala. 

Svetlana Vasović Mekina, kojoj je u vreme dok je Dragan Janjić bio zamenik glavnog i odgovornog urednika bilo zabranjeno da piše za Politiku, već tri godine vodi sudski spor protiv te medijske kuće zbog nezakonitog otkaza. U žaru odbrane svog savetnika ne biste smeli da stajete na stranu Politike u procesu u kojem je Janjić jedan od njenih krunskih svedoka.

Imputirate da smo tražili da Janjiću date otkaz. Ne, tražili smo da preispitate njegov položaj u Vašem kabinetu. Zaštitniku građana ne priliči da neistinito prikazuje zahteve građana kako bi lakše dokazao svoje naopake tvrdnje. Time što – uprkos saznanjima koja imate – na ovakav način zastupate Janjića, preuzimate svu odgovornost za njegove postupke.

Vladimir Radomirović, glavni i odgovorni urednik Pištaljke

NAPOMENA: Vaše reagovanje objavljeno je u integralnom obliku na Pištaljci, pa očekujemo da ovaj odgovor objavite na svom sajtu.

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

09.04.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 15:08

nije janjic cvecka, ali.

janjicu se moze dosta toga spocitati i to negativnog ali postavlja se pitanje ko to cini. radomirovic, smajlovicka i ostali koji su poslati u politiku da obave iste zadatke kao i janjic samo od druge politicke grupacije najmanje imaju pravo da optuzuju janjica. ISTI SU! pogubni su za profesionalno novinarstvo i zato im je bolje da ucute za sva vremena bar kad se novinarstva tice.

Odgovori
uto

09.04.

2013.

vlada dedic [neregistrovani] u 12:47

Podrška Radomiroviću

Komentar ovome nije potreban. Nažalost. Puna podrška kolegi Radomiroviću .

Odgovori
pon

08.04.

2013.

Tanja Jankovic [neregistrovani] u 20:43

Selektivni Zastitnik gradjana

Veoma sam razocarana gospodina Jankovica, jer sam se na svom primeru uverila da je gospodin Jankovic "selektivni"Zastitnik gradjana. Naime, prilikom napada na moju porodicu zbog mog kritickog izvestavanja o propustima u radu PU Vranje, gospodin Jankovic je zauzeo vrlo "neutralan"stav, slobodno mogu reci u zelji i nameri da se ne zamera policiji koja je stajala, sto je utvrdjeno i dokazano iza napada, prebijanja i bacanja bombe na moju porodicu. Prvi odgovor gospodina Jankovica bio je da ne moze da se mesa dok traje istraga Unutrasnje kontrole MUP-a, a kada je obavesten da je SUK sacinio izvestaj i da je utvrdjeno ko stoji iza napada na moju porodicu Zastitnik Gradjana nikada nije odgovorio na moju molbu da zastiti moja prava i zivot moje porodice i da reaguje na nadlezne u MUP-u da postupaju po zakonu i u skaldu sa ovlascenjima postupe po tom izvestaju, odnosno da sankcionisu odgovorne.

Kolega Radomirovicu, podrzavam Vas u nameri da istrajete u ovoj borbi za istinu i isto tako se nadam da ce Vas primer slican mom licnom, gde se pokazalo da institucija Zastitnika Gradjana i nije tako nezavisna kako gospodin Jankovic zeli da predstavi javnosti, pomoci gradjanima da demistifikuju instituciju Ombudsmana, koja je na zalost kao i vecina stvari u nasem sistemu ozbiljno narusena.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi