Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Godišnjica stradanja beogradske novinarke Radislave Vujasinović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 04. 2013.

Izvor: Dnevnik

Godišnjica stradanja beogradske novinarke Radislave Vujasinović

Juče je bilo 19 godina od smrti novinarke nedeljnika „Duga” Radislave-Dade Vujasinović. Okolnosti njene smrti još nisu razjašnjene, a 24. januara ove godine Vlada Srbije formirala je Komisiju za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene povodom ubistava novinara, a za predsednika komisije imenovan je Veran Matić, koji je tada rekao da je osnivanje te komisije dokaz da u zemlji postoji ozbiljna politička i institucionalna volja da se reše ubistva novinara.

On je tada rekao i da postoji volja da „dođe do otkrivanja i onih koji su do sada stopirali rad na tim pitanjima i da se utvrdi način na koji je moguće doći do onih koji su izvršili ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića”.

 

Dada Vujasinović je ubijena 8. aprila 1994. godine u svom stanu na Novom Beogradu. Ona je za „Dugu” izveštavala s ratišta i o beogradskom podzemlju, kao i o bliskim vezama politike i kriminala. Deceniju i po njena smrt je vođena kao samoubistvo, a u januaru 2009. Tužilaštvo je utvrdilo da je reč o ubistvu.

Posle prve istrage, zvanična verzija je glasila da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo pucnjem u grudi iz lovačke puške sačmarice. Istraga je obnovljena 1998. da bi Okružni sud u Beogradu na predlog tužioca u novembru 2006. naložio novo sudsko-medicinsko i balističko veštačenje, jer ranije obavljena veštačenja nisu bila u saglasnosti.

Po nalogu Okružnog suda u Beogradu, u maju 2008. godine svetski poznati balističar Vladimir Kostić utvrdio je da su u telu Dade Vujasinović nađena dva filcana čepa i da rane nije mogla naneti sama sebi, odnosno da je „najverovatnije ubijena”.

Na osnovu tog veštačenja, okružni  tužilac u Beogradu je januara 2009. podneo policiji zahtev za prikupljanje dokaza o njenom ubistvu.

Dada Vujasinović je rođena 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. godine, a najveći deo novinarske karijere provela je u nedeljniku „Duga”. Bila je poznata po izveštajima i reportažama s ratiša u Hrvatskoj i BiH, istraživačkim temama i tekstovima o organizovanom kriminalu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi