Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bez sloge nema novca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 04. 2013.

Autor: M. Dugalić Izvor: Politika

Bez sloge nema novca

Kad nema pravila sve je prepušteno manipulaciji ili volji pojedinaca. To se potvrdilo i u Kraljevu prilikom najnovije raspodele polovine od ukupno 12 miliona dinara namenjenih lokalnim i regionalnim medijima. Koliko, kome i kada će biti isplaćeno ovde već nekoliko godina uglavnom odlučuju gradonačelnici, svako prema svojim merilima.

Tako je aktuelni gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović (SNS) u tom poslu najpre želeo da bude „demokrata“ pa je od vlasnika ovdašnjih televizija, radio-stanica i novina zatražio da predlog raspodele sačine sami.

Verovatno i sam iznenađen, pre mesec dana je dobio usaglašen predlog od vlasnika i urednika tri lokalne televizije, dva radija i jednih novina.

 

Međutim, desilo se da baš 1. aprila, umesto sklapanja ugovora, gradonačelnik Jovanović taj predlog, ipak, koriguje. Pravo na novčanu pomoć, umanjujući svote drugima, on dodeljuje i još jednoj kablovskoj TV i dvojim novinama u elektronskom izdanju.

Vlasnici medija, njih osam od ukupno devet, pritisnuti finansijskim nevoljama, i na to pristaju. Međutim, krajem protekle nedelje, kada se konačno očekivao potpis ugovora i skorija isplata, raniji pristanak iznenada povlači Televizija Kraljevo, odnosno Violeta Konjokrad, odnedavno vlasnica i direktorka ove kuće.

Ona, kako nam je objasnila, insistira na većoj svoti, jer bi ova kuća trebalo da sredstva dobije po tri osnova, budući da poseduje TV, radio i novine.

Na „neslogu“ među novinarima gradonačelnik Jovanović još jače zahteva slogu, odnosno konsenzus pa se sve opet odlaže. Tokom vikenda ta tema postaje i razlog medijskog prepucavanja, posebno između lokalnih TV stanica, pa se u čitavo zamešateljstvo ubacuje i „otvoreno pismo“ koje su gradonačelniku, navodno, uputili dopisnici beogradskih medija. To pismo, koje je bez potpisa i uprkos demantiju većine dopisnika o autorstvu, TV Kraljevo javno objavljuje pa proizlazi da i novinari dopisnici traže pare iz gradske kase. – Pismo sam stvarno dobio sa neke nepoznate elektronske adrese – tvrdi gradonačelnik Jovanović – ali to na stranu. Zašto tražim konsenzus od vlasnika medija. Ne da bih sve prolongirao već, evo, vlasnica TV Kraljevo traži više od četiri miliona dinara na godišnjem nivou, a sada dva miliona što je trećina raspoloživih para.

Ne mogu da kažem ne dam, ili da joj ja umanjim to što traži već ako se oni slože da udovolje njenom zahtevu i daju joj više, odmah ću obaviti raspodelu.

Ovako neka sve ide na konkurs, pa projekti, posebno radno telo i onda raspodele – ističe Jovanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi